Tiramisu cu mănuşi albe într-o Baracca

Baracca
Cluj Napoca

Pentru că, oriunde aş fi, tot o capricioasă sunt, un bun prieten din Cluj pe care l-am vizitat de curând, s-a gândit să-mi facă o surpriză plăcută. Ştiindu-mă îndrăgostită de deserturi delicioase, m-a invitat la un Tiramisu în Baracca, un local din centrul Clujului.

Numele nu mi-a sugerat nu ştiu ce pretenţii. Dar momentul în care am intrat acolo, a fost de-a dreptul spectaculos. Nu e ca şi când intri într-un oarecare local drăguţ dintr-un oarecare oraş. E o altă lume. Un perete întreg cu vinuri, atmosferă de linişte şi dichis, chelneri aranjaţi şi zâmbitori, mese frumos decorate cu plante naturale. E un loc unde ai toate şansele să vezi la mesele vecine toate naţiile care vizitează Clujul. Dacă nu stai chiar la intrare, poţi să vezi în bucătărie cum se prepară reţetele şi, pe pereţi, sunt afișate, pe niște tăbliţe, cele mai mari restaurante europene şi cei mai mari bucătari din lume.

Nici n-am apucat să ne aşezăm bine la masă, că de undeva a apărut un meniu. Dacă aş fi fost singură, aş fi stat cel puţin 15 minute să mă hotărăsc ce anume vreau să gust. Au doar bunătăţuri, care mai de care. Dar, cum avea cine să-mi recomande ceva, că prietenul meu e un obișnuit al casei, am ales Tiramisu şi suc de portocale. Gândindu-mă că o să dureze ceva până vine comanda, ne-am comandat şi cafea, să ne mai povestim între timp, că locul te îmbie la poveşti lungi.

Cam după ce am stins prima ţigară, deja venea comanda noastră. Tiramisu se serveşte, la ei, într-un recipient special, cam cum sunt cele franţuzeşti pentru deserturi. Cu un capac ermetic, din sticlă, pe o farfurie albă şi cu linguriţe cu coadă lungă. Un deliciu culinar.  Mai mult, reţeta e una de origine franţuzească, dar asemănătoare cu cea originală italiană. Mi s-a povestit că e învăţată de bucătar de la un Chef angajat special de patronul localului pentru a transmite mai departe reţete franţuzeşti. Am savurat, deci, minunatul amestec de pişcoturi şi cremă Mascarpone, preparat cu Baileys şi cafea de cea mai bună calitate.

Spre deosebire de reţeta italiană, e mai dulce. Defapt e foarte dulce. Deci sugestia de a comanda şi suc de portocale a fost binevenită şi lăudată pe deplin. Nici sucul nu e orice. Se face din portocale alese cu grijă, fără zahăr sau aditivi şi e foarte proaspăt.

După aşa un răsfăţ, ne-am terminat cafeaua – timp în care masa noastră a fost debarasată de urmele festinului, din nou, fără să simţim prezența chelnerului mai mult decât era nevoie – şi am plecat fiecare spre treburile lui. Preţurile nu sunt chiar studenţeşti, dar nici mari. Merită fiecare ban şi chiar şi un ciubuc generos. O să vă convingeţi singuri odată ajunşi acolo!

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Baracca

Adresă:
str. Napoca, nr. 8A, Cluj-Napoca
Telefon:
Website:

Comentarii

Witch

5 May 2010 at 15:55

Si poza? Poza unde e?

    Infidel Gastro

    5 May 2010 at 16:15

    Bănuiesc că Mizza nu a avut aparatul la ea, şi chiar de l-ar fi avut cred că nu ar fi apucat să tragă tiramisu în poză 🙂

    Mizza

    6 May 2010 at 2:00

    @Infidel Gastro @Witch Eram prea concentrată să devorez Tiramisu. Nici nu mă puteam gândi la poze în momentul acela.

Vlad G

21 May 2010 at 17:29

Cam așa arată http://cl.ly/15Uh

    Gură Mare

    21 May 2010 at 17:33

    Îmi curg balele 🙂

soos attila

6 August 2010 at 10:31

Buna, daca va intereseaza aici gasiti mai multe poze de calitate cu Baracca: http://papilagustativa.wordpress.com

alacluj

28 September 2010 at 19:05

sau daca doriti o alta varianta de blog culinar, intrati si pe la mine 🙂 Facem un cross reference 🙂

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul