Dulceaţă din plăcere şi pasiune

Stăteam zilele trecute în curtea casei şi mă uitam cu tristeţe la prunul plin de fructe. De ce cu tristeţe? Pentru că mă gândeam ce dulceaţă bună ar ieşi din fructele lui, dar, din pacate, habar nu aveam cum să o fac. Noroc cu Atelierul de Borcane Dulci organizat de Ama şi Camelia sâmbăta trecută.

De cum am ajuns, am fost întâmpinată de Cami cu un zambet larg şi am fost plăcut impresionată de terasa de la restaurantul Casa Bunicii unde ajungeam pentru prima dată.

Deşi nu cunoşteam pe nimeni, în mai puţin de jumătate de oră am ajuns să mă simt ca-ntre prieteni, cunoscând o gramadă de oameni faini cu care am petrecut câteva ore plăcute şi pe care sper să-i revad la urmatoarele ediţii ale Atelierelor Culinare.

După ce s-au strâns toţi participanţii, ne-a fost prezentat programul atelierului: la început Ama ne-a povestit despre dulceaţa, marmeladă şi peltea, apoi Cami ne-a învăţat cum ne putem decora borcanele în care vom depozita bunătăţurile dulci, iar la sfârşit de acţiune am mâncat clătite cu dulceaţă pregătită de Ama.

Trecând la partea utilă, mai jos am notat câteva sfaturi pe care le-am învăţat şi eu la atelier.

Dulceaţa

  • fructele se lasă cât de cât întregi
  • la un 1 kg de fructe se pune aproximativ 500g de zahăr (se poate pune mai mult sau mai puţin, după gust)
  • se pune la fiert la foc mic şi nu trebuie adăugată apă
  • se ia de pe foc când dulceaţa e legată
  • cum ne dam seama dacă dulceaţa e legată? în timp ce fierbe dulceaţa punem la frigider o farfurie, când observam că dulceaţa începe să se înghese (să devină vâscoasă), scoatem cu o linguriţă puţin şi o punem pe farfurie, iar dacă nu lasă zeamă şi o putem tăia înseamnă că e gata şi putem opri focul
  • 1 kg de fructe trebuie fiert aproximativ 3 ore, iar cu cât creşte cantitatea creşte şi timpul de fierbere
  • dintr-un kilogram de fructe rezultă aproximativ 350-400g de dulceaţă
  • nu se pune fierbinte în borcane deoarece amestecul nu va fi omogen: bucăţile de fructe se vor ridica la suprafaţă, iar lichidul va rămâne jos
  • se lasă la răcit în recipientul în care a fost fiartă (sau în altul asemănător) şi e bine să fie acoperită cu un prosop umed

Marmelada

  • fructele trebuie tăiate pe jumătate, fără să ne facem griji din cauza cojii lor, deoarece şi aceasta se va înmuia prin fierbere
  • se face un pic mai complex decât dulceaţa, deoarece după ce a fiert trebuie trecută prin sită sau pasată cu mixerul
  • se testează dacă e gata la fel ca dulceaţa
  • se poate pune fierbinte în borcane

Pelteaua

  • se face de obicei din fructe care conţin pectina (conservant natural) şi anume mere sau portocale
  • se pune foarte mult zahar: la un 1l de suc de fructe de pune 1 kg de zahăr
  • trebuie avut mare grijă când e gata, deoarece dacă stă prea mult pe foc nu va mai fi bună
  • se testează diferit faţă de dulceaţă când e gata: se ia un pahar de apă rece şi se picură un pic de peltea, iar dacă rămân stropi care se pot prinde cu mâna atunci e gata
  • se toarnă fierbinte în borcane

Borcanele se pot steriliza în cuptor, iar apoi vor fi învelite în pături pentru a se raci treptat. E foarte important ca borcanul să fie perfect curat, deoarece orice urmă de reziduu va face ca dulceaţa să se zaharisească.

Acestea sunt doar câteva sfaturi, fiind cu siguranţă destule altele – după cum spunea şi Ama: fiecare casă cu regulile ei.

Să vă povestesc acum şi despre atelierul de zâmbete, cel în care Cami ne-a arătat cum putem decora borcanele în fel şi chip. Cu toţii, de la mic la mare, fete şi băieţi ne-am lăsat purtaţi de valul creaţiei şi ne-am decorat borcanul. A fost o provocare perfectă, rezultând borcane unicate, foarte frumos decorate 🙂

Dulceaţa care a fiert domol pe foc în timpul atelierului a ajuns la degustat în clătitele, completând o dimineaţă foarte placută. După ce am degustat minunatele clătite, am luat cu toţii dulceaţă la pachet pentru acasă în borcanele personalizate. Nu stiu despre restul colegilor de atelier, dar la mine acasă dulceaţa a rezistat jumătate de oră, deoarece le-a plăcut tuturor nu mai ramas nimic din ea 😀

Acum abia aştept weekend-ul pentru a goli prunul din curte de fructe. Sper doar să reuşesc să fac o dulceaţă măcar pe jumătate de bună ca cea a Amei.

La fel de nerăbdătoare aştept următorul Atelier Culinar! Din câte am înţeles va fi despre cum se face pâinea şi astfel vom avea ocazia să frământăm fiecare propriul aluat modelându-l după cum dorim.

 

Share on Facebook9Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0
Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

La brutărit cu Ama | FoodCrew

28 September 2010 at 13:43

[…] bună e unică, nu se compară cu cele de pe rafturile magazinelor. Ar fi mers grozav cu nițică dulceață, tot de casă. Cu siguranță nu o să mă las de meseria proaspăt învățată. Pâinea asta a […]

FoodCrew – Atelierul de Cozonaci

11 February 2016 at 15:00

[…] această ediţie are ca tematică pregătirea cozonacilor. Pentru cei care îşi aduc aminte de Atelierul de Borcane Dulci, weekend-ul viitor deserturile revin în actualitate odată cu Atelierul de […]

Comentarii

popa xenia

2 September 2010 at 18:30

Sa incerci si peltea de gutui si de struguri necrii, dupa aceeasi reteta.Sunt grozave.
La gemul de prune,daca prunele sunt dulci sa pui 1kg de zahar la 4 kg. de prune.
Sper sa-ti fie de folos sfaturile.

    Laura

    3 September 2010 at 7:13

    Multumesc de sfaturi!
    Daca iese totul bine sambata o sa incerc sa fac si peltea 🙂

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul