Poftiţi la cozonaci!

Deşi vremea a început să se răcească, iar afară să plouă, sâmbătă am avut parte de o dimineaţă călduroasă plină de arome şi mirosuri îmbietoare. Cum? Simplu! Pentru că împreună cu alţi peste 30 de participanţi ne-am lăsat duşi de Ama, Camelia şi cei de la Prospero în lumea dulce a cozonacilor.

Totul a început puţin înainte de 10 dimineaţa, când cu masina plină de fete am părăsit Timişoara în direcţia fabricii Prospero. După câteva peripeţii datorate ceţii dense de afară am ajuns nerăbdătoare la destinaţie. Ca de obicei Ama şi Camelia ne-au întâmpinat zâmbitoare, au aşteptat ca toată lumea să-şi găsească un loc şi au început să ne prezinte ce se va întâmpla în următoarele ore.

La început toţi ne-am spălat pe mâini, ne-am pus boneta şi şorţul de bucătar primite de la Boromir şi am coborât spre spaţiul destinat pregătirii cozonacilor. Fiecare participant a avut loc la masă unde îl aşteptau uneltele şi ingredientele necesare pregătirii cozonacului. O reprezentantă Prospero ne-a povestit toate etapele care trebuie parcurse pentru a face un cozonac, ne-a împărtăşit secrete şi sfaturi pentru a face un cozonac pufos şi delicios şi ne-a răspuns amabilă şi răbdătoare la toate întrebările venite din partea noastră.

Să trecem însă şi la paşii necesari pentru a face un cozonac:

  • pentru o aromă deosebită şi un cozonac pufos, în primul rând se începe cu maia: se amestecă puţină drojdie umedă cu puţin zahăr şi puţină apă călduţă şi se lasă cam o oră la dospit
  • un kilogram de făină se amestecă cu ~280g zahăr (dupa gust), ~80g de drojdie umedă,  ~5g de sare, puţin lapte, 4 ouă, ~90g margarină, ~90ml ulei şi ~150ml apă
  • se frământă minim 30 de minute, după care se lasă la dospit cel puţin o oră
  • după ce a stat la dospit se ia aluatul şi se întinde în forma de dreptunghi cu laţimea un pic mai mică decât tava în care va fi copt cozonacul şi de lungimea dorită (cu cât e mai lung, cu atât mai multe straturi vor fi cand îl vom răsuci)
  • se unge cu umplutura dorită (nucă, mac, rahat, stafide)
  • se pune în tava unsă în prealabil cu margarină şi se lasă la dospit 1-2 ore
  • se bagă la cuptor ~40min

Sfaturi:

  • cantitatea de drojdie umedă nu trebuie să depaşească 10% din cantitatea de faină
  • dacă nu vreţi să aveţi parti mai dulci sau mai sărate în cozonac vă puteţi asigura că aroma va fi distribuita uniform dizolvând zahărul sau sarea să în apa/laptele pe care o/îl veţi folosi
  • nu adaugaţi sarea direct pe drojdie deoarece va inhiba procesul de dospire – mai întâi amestecaţi bine drojdia cu faina şi abia apoi adăugaţi sarea
  • cu cat veţi frămânata mai mult, cu atât ingredientele vor fi mai bine amestecate şi cozonacul mai pufos
  • când întindeţi aluatul aveţi grijă să nu fie prea subţire, deoarece la coacere va ieşi umplutura prin el
  • cei de la Prospero ne-au spus că ingredientul secret al produselor lor este pasiunea, deci nu uitaţi să o adăugaţi şi voi :)

Cât timp cozonacii noştri au stat la dospit şi s-au copt Ama, Cami şi cei de la Prospero ne-au pregătit mai multe surprize plăcute.

1. Am facut turul fabricii Prospero, am văzut toate etapele prin care se trece pentru a se face pâine/prăjiturile, am văzut cum sunt stocate ingredientele, cum sunt amestecate pentru a obţine aluatul, cum e copt aluatul, cum sunt ornate prăjiturile şi cum sunt păstrate toate produsele. De-a lungul turului am fost plăcut impresionată de standardele de păstrare a ingredientelor şi de fabricare a produselor din fabrica Prospero, de faptul că mare parte din procesul de pregatire al produselor este automatizat, de faptul că pun accentul ca materia primă ce o primesc să fie de calitate şi doresc ca fiecare pâine în parte sa fie un produs sănătos. Toţi participanţii am fost încântaţi în momentul în care am fost duşi în labotaroul cu prăjituri unde una arăta mai bine ca cealaltă. De asemenea, ne-a plăcut faptul că de-a lungul turului am fost acompaniaţi de un miros plăcut de pâine proaspătă.

2. Cami ne-a pregatit nişte îngeraşi din macaroane pe care le-a colorat auriu şi a încercat să ne înveţe cum să facem îngeraşi origami. Unii au reuşit, alţii nu, dar cu siguranţă toţi ne-am simţit bine încercând, colaborând chiar pentru a reuşi.

3. Cei de la Prospero ne-au oferit să gustăm din produsele lor. Am primit numai delicii: de la pâine cu dulceaţă la gogoşi, melci cu vanilie sau pateuri cu brânză.

4. O tombolă cu premii dulci :)

La final, am plecat cu toţii cu mâinile pline de la atelier: un cozonac, pâini de la Prospero, făină de la Boromir şi multă voie bună şi energie!

Pe lângă cele spune mai sus, un alt lucru care îmi place la atelierele organizate de Ama şi Cami e faptul participă oameni de la prima la cea de-a treia tinereţe şi programul e făcut pe placul tuturor. De abia aştept următorul atelier, despre care am auzit din vorbă-n vorbă că s-ar putea să fie la jumătatea lui decembrie. Pentru a afla când va avea loc şi ce temă va avea fiţi cu ochii pe amainbucatarie.blogspot.com.

Acesta este unul dintre articolele scrise de către cititorii Food Crew. Ai ceva să ne spui sau doreşti să ne povesteşti despre una din aventurile tale culinare? Aşteptăm mesaje la posta@foodcrew.ro

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0
Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Poftiţi la cozonaci! | Șmen.ro

22 noiembrie 2010 la 15:48

[…] Poftiţi la cozonaci! […]

[…] This post was mentioned on Twitter by Adi Dragos and FoodCrew, Andrei Mărin. Andrei Mărin said: Poftiţi la cozonaci! http://t.co/9EgONYK via @foodcrewro […]

Comentarii

incaltaminte barbati

22 noiembrie 2010 la 16:38

Aoleu ce pofta nebuna mi-au facut pozele alea …

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul