Un prânz în aer liber la Casa Bunicii

Casa Bunicii 1
Timișoara

În ultima vreme am început să caut din ce în ce mai mult restaurante cu terase. Până la urmă vara şi-a intrat în drepturi, iar când vine vorba de mâncat în oraş, în această perioadă a anului prefer oricând adierea vântului aerului condiţionat din localuri. Dacă adesea este destul de complicat să mă hotărăsc unde voi mânca, acum trebuie să iau în calcul şi o locaţie aflată în aer liber. Deşi Piaţa Unirii şi Piaţa Operei au fost împânzite de terase, la puzderia de mese nu prea se servesc şi de-ale gurii.

Aşadar, văzând că “pe centru” nu pot mânca cum îmi doresc, am cântărit puţin opţiunile şi am purces împreună cu Gură Mare şi Vlad (tovarăş aghiotant) spre Bălcescu, spre un loc unde ştiam că vom avea parte atât de umbră şi aer curat cât şi de mâncare pe placul nostru.

gradina de vara restaurant Casa Bunicii

Pentru cei care nu ştiu, restaurantul Casa Bunicii (căci despre el este vorba) se află pe strada Virgil Oniţiu 2, vis-a-vis de centrul de afaceri Romcapital. Noi am ajuns acolo miercurea trecută în jurul orei 16, destul de târziu pentru a mai spera să prindem meniul zilei, însă la o oră perfectă pentru a ne bucura din plin de grădina de vară din spatele Casei Bunicii. Şi nu mă refer aici doar la spaţiul generos, ci şi la priveliştea plăcută oferită de masa la care ne-am aşezat: verdeaţă şi cer albastru.

După o scurtă aşteptare am fost întâmpinaţi de ospătarul care urma să aibă în grijă masa noastră, care a venit înarmat cu 3 meniuri. Uşor nu ne-a prea fost să alegem din multitudinea de preparate, luându-ne mai bine de 5 minute să ne hotărâm. În tot acest timp nu ne-a suflat nimeni în ceafă grăbindu-ne să dăm comanda şi nici nu am simţit lipsa ospătarului care dă târcoale mesei. În final, mai toate preparatele sunt însoţite de o descriere care pe lângă lămuriri contribuie din plin la stimularea apetitului, drept pentru care voi reda alegerile noastre în graiul bunicii:

  • ciorbă de burtă cu ardei iute verde şi smântână – 11,99 lei / 1,5 lei / 2,99 lei

ciorba de burta cu ardei iute si smantana la Casa Bunicii

Gură Mare a fost cel care a încercat ciorba de burtă pregătită de bunica, însă după cum ne-a mărturisit nu a fost cea mai reuşită pe care a încercat-o. A nu se înţelege că ar fi fost vreun bai în mod deosebit, însă i-a lipsit “acel ceva” care să împlinească aşteptările noastre de la acest restaurant dacă nu aşteptările pe care l-ar putea avea unii clienţi vis-a-vis de preţul preparatului.

  • ciorbă de văcuţă – 8,99 lei

ciorba de vacuta la Casa Bunicii

Vlad, aghiotantul nostru, a ales ciorba de văcută ca prim fel şi s-a declarat mai mult decât satisfăcut de ce a primit în bol, verdictul fiind că raportul calitate/preţ a fost unul corect.

  • bulz haiducesc cu smântână – 13,99 lei: Fierbem mălaiul în lapte, adăugăm smântână şi brânză de burduf. Gustosul amestec îl aşezăm în straturi alternând ceapa călită cu costiţa crocantă. Dăm totul la cuptor cu un ou spart deasupra şi servim cu smântână.

bulz haiducesc cu smantana la Casa Bunicii

Bulzul haiducesc de la Casa Bunicii este cu siguranţă un preparat pe gustul gurmanzilor care nu se sfiesc să încerce o mâncare care cade mai greu, însă din care nu te-ai putea opri mâncând cu una, cu două. Nu recomandăm să comandaţi acest fel prea târziu seara, mai ales dacă aveţi probleme cu “fiara”, însă meniul restaurantului cuprinde destule alternative mai potrivite pentru mesele de seară.

  • beţiv portughez – 17,99 lei: Pieptul de pui îl prăjim cu puţin unt împreună cu mirodenii, stingem cu vin alb. La final flambăm cu whiskey şi servim cu sos de smântână dulce.
  • cartofi în crustă de sare cu cremă de muştar şi ceapă – 7,99 lei: Cartofii întregi îi ungem cu ulei, îl tăvălim prin sare de mare şi-i coacem în coajă. La sfârşit îi despicăm şi-i umplem cu o cremă de muştar, smântână şi ceapă verde.

betiv portughez cu cartofi in crusta de sare cu crema de mustar si ceapa la Casa Bunicii

Trebuie să recunosc că deşi nu a fost alegerea mea, nu m-am putut abţine să încerc beţivul şi cartofii în crustă de sare cu sos. Carnea de pui a fost poate cea mai bine pregătită din câte am încercat până acum, frăgezimea fiind cu siguranţă punctul său forte. De cealaltă parte, sosul de muştar şi ceapă s-a dovedit o combinaţie foarte reuşită atât în ceea ce priveşte cartofii copţi în crustă de sare, cât şi în alăturarea acestora ca garnitură la pieptul de pui.

  • cotlet spaniol – 17,99 lei: Umplem cotletul cu ceapă, ciuperci şi creier de vită, muştar şi caşcaval ras, apoi îl tăvălim prin făina, ou şi pesmet şi-l prăjim.
  • cartofi cu rozmarin – 4,99 lei

cotlet spaniol cu cartofi la cuptor cu rozmarin la Casa Bunicii

Ajungând în cele din urmă şi la comanda mea, fiind mare amator de creier pane nu am prea avut cum să rezist tentaţiei de a încerca cotletul spaniol, deşi iniţial îmi făcuse cu ochiul creierul cu ou şi ceapă. Dacă mă pot felicita pentru alegerea de a încerca creierul gătit în combinaţie cu ceapă, ciuperci şi caşcaval ras în interiorul cotletului de porc, în privinţa cartofilor cu rozmarin nu am fost foarte inspirat, nu pentru că nu ar fi fost bine pregătiţi, ci pentru că au fost destul de seci în combinaţia cu cotletul spaniol. Recunosc că este posibil să fi gândit asta atunci fiind şi sub influenţa cartofilor în crustă cu sos de muştar.

Dacă ciorbele nu au fost pe atât de convingătoare pe cât şi-ar fi dorit colegii mei, preparatele de la felul doi ne-au încântat pe toţi trei. Preţurile preparatelor din meniul Bunicii sunt peste cele practicate în oraş pentru un prânz servit sub forma meniul zilei, asta pentru a nu avea surprize când ajungeţi acolo. Eu unul nu am încercat încă meniul zilei de la Casa Bunicii, însă în orice restaurant apar diferenţe măcar la gramaj, dacă nu şi la calitatea mâncării, între preparatele incluse într-un meniu şi cele comandate separat. Aici dau cuvântul celor care au mai încercat recent meniul zilei de la ei şi pot face o comparaţie obiectivă.

nota de plata la Casa Bunicii

Acord notă maximă pentru servicii, servirea fiind ireproşabilă şi notă maximă pentru curăţenie, localul fiind unul dintre cele mai îngrijite din câte am vizitat, ceea ce nu este de ici de colo când mai ai şi o terasă cu grădiniţă care trebuie întreţinută. În final, la nota de plată pentru toată distracţia s-a mai adăugat şi un bacşiş consistent – putem fi şi generoşi însă doar cu cei care considerăm că o merită 😉

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Casa Bunicii 1

Adresă:
Str Virgil Onițiu nr. 3 Zona Balcescu
Telefon:
Website:

[…] pe care le-am trecut în revistă alături de eternul aghiotant Gură Mare au fost terasa Casa Bunicii, terasa Fabricii de Bere și terasa Porto Arte. Câștig de cauză a avut în mod ironic cea din […]

[…] decorul nu sunt însă singurele lucruri pentru care merg acolo.  Mâncarea mereu proaspătă şi reţetele tradiţionale mă conving întotdeauna să mă întorc. La prospeţimea produselor sunt sigură că un aport mare […]

[…] (cică) sănătoasă, a trebuit să mă mulţumesc cu mai veşnicul piept de pui şi cu nişte cartofi cu rozmarin plus o salată de varză. Şi acum să ştiţi că mă întreb, de ce oare o fi fost atâta de greu […]

[…] mesei de prânz în familie, de exemplu. De menționat pentru cei care încă nu au ajuns aici este terasă mare și faină pe care o au afară. Mai puțin și o să avem ocazia de a servi o masă bună în aer liber, […]

Comentarii

milli

24 June 2011 at 12:53

Meniul zilei nu mai exista incepand cu saptamana aceasta parca. Din experienta mea, meniul zilei era oricum o alegere foarte proasta: in general preparatele erau “de la plic” (cum era supa crema de ciuperci), foarte uleioase (cascavalul pane) sau cartofii prajiti nu erau facuti bine. Dupa vreo 4 incercari de genul, am preferat sa nu mai comand meniul zilei.

Naiada

24 June 2011 at 13:25

Da, într-adevăr meniul zilei nu mai există şi bine că nu mai există! Mă şi bucur Infidelule pentru tine că nu l-ai încercat. Pun pariu că dacă încercai nu mai erai atât de indulgent cu ei de data asta.

Am tot promis că vin cu un review despre Casa Bunicii pe care am vizitat-o cam des în ultima vreme şi doar de 2 ture am început să fiu încântată de ceea ce am mâncat.

Se pare că se cere şi un text mai la sânge despre ei. Tu ai fost atât de blând, sigur dacă v-a plăcut e firesc, doar că mi se pare că i-ai lăudat un pic exagerat faţă de cum este stilul tău. Mă gândesc că e un motiv la mijloc. 🙂 Dar nu-i bai, vine fata şi te contrazice cu unele chestii. 😀

    Infidel Gastro

    24 June 2011 at 14:43

    Motivul a fost prestaţia lor. Ar fi foarte urât ca amabilitatea personalului să fie dozată în funcţie de ceea ce comanzi. Eu nu i-am prins cu mâţa-n sac, însă dacă o poţi face cu atât mai bine.

Veveriţa Mâncăcioasă

25 June 2011 at 8:02

Eu vin si carcotesc si zic ca preturile sunt exagerate. Ce se poate pune in ciorba aia de burta (care nici nu a fost extraordinara, dupa aprecierile celui care a mancat-o) incat sa coste 12 lei? Si 2 cartofi cu sos de mustar si ceapa 8 lei???? Come on!

Andrei

4 July 2011 at 14:28

Extrem de scump pt zilele noastre…E ft buna mancarea, dar prefer sa renunt, la preturile astea. Bafta

Adi

6 September 2011 at 12:15

Imi pare rau sa nu fiu de acord cu autorul articolului. Bulzul haiducesc l-am incercat candva prin mai 2011 si a fost oribil. Mamaliga semi-preparata, ceva piept de porc – subtire presarat prin el plus ceva sunculita de prost gust. Sotia a luat o portie de piept de pui cu sos de visine. Puiul a mai mers cum a mers, dar sosul de visine probabil era de la Maggy… Timp de asteptare: 1 ora!!!
In veci nu mai calcam pe acolo! Plus ca bulz-ul e aproximativ la acelasi pret – daca nu mai scum – cu cel de la club XXI. Care e mult peste. Coirba de vacuta a fost oarecum buna, poate un pic prea groasa – sau prea putina zeama in ea. 50ml de lichid nu i-ar fi costat nimic in plus.

    Infidel Gastro

    6 September 2011 at 12:54

    Nicio problemă, Adi. Nu e nevoie să fim neapărat de acord privind mâncarea şi serviciile oferite de Casa Bunicii 🙂 Până la urmă vorbim despre două întâmplări care au avut loc cam la o lună distanţă, iar din ce spui se pare că până şi restaurantele bine cotate au probleme de constanţă. Un timp de aşteptare de o oră mi se pare inadmisibil. Sunt curios dacă ospătarii au interacţionat cumva cu voi în tot acest timp sau dacă v-au ocolit cu eleganţă.

Iulia

23 June 2014 at 16:03

Am fost surprinsa cand am citit comentariile. Sper ca timpul si experienta a schimbat parerea celor care au postat mai sus. Din 2011 pana azi, Casa Bunicii 1 si Casa Bunicii 2 s-au impus in lumea gastronomiei timisorene ca unele dintre restaurantele de top. Categoric, acest lucru nu este intamplator: politica bunicutelor este aceea de a pune pe masa doar mancare sanatoasa: fara aditivi alimentari, fara potentiatori de arome, fara Vegetta si alte mirodenii dubioase, dar cu bun simt, cu grija fata de fiecare ingredient, cu mult respect fata de preparate si oamenii care le apreciaza. Va asteptam pe la noi oricand aveti dispozitia de a manca sanaos!

    Nuți Foame

    24 June 2014 at 10:07

    Eu am fost chiar acum două săptămâni la Casa Buncii 2 și mi-a plăcut foarte mult. Atât mâncarea, cât și servirea au fost foarte ok. 🙂

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul