No chicken gyros. Only souvlaki

Mamy
Thassos

Am stat mult să mă gândesc care să fie primul aricol pe care-l scriu după întoarcerea din insula Thassos. Am multe lucruri de povestit despre localuri de toate felurile şi în cele din urmă am decis că mai simplu e să încep cu tradiţionalul gyros de care sincer îmi era dor pentru că trecuse ceva timp de la ultimul meu concediu în Grecia.

Data trecută am fost în renumita Paralia Katerini unde m-am învăţat cu câteva “must ask”-uri când eşti doritor de gyros pita. În primul rând la greci gyrosul se face din carne de porc în cele mai multe localuri. Tradiţionalul şi minunatul tzatziki lipeşte categoric din reţetă, ba mai mult, lipseşte orice sos, doar unele fast-food-uri s-au adaptat la cerinţele clienţilor, probabil majoritatea lor români, pentru că doar noi suntem obişnuiţi cu multe sosuri (în Germania nici măcar cartofi prăjiţi nu primeşti la gyros), şi au început să umple minunăţiile de pite cu ketchup şi muştar. Totally wrong după mine. Ori e sos de maioneză (cu usturoi pentru cei care suportă) şi/sau tzatziki ori mai bine pas. Deşi ştiu că mulţi preferă ketchup-ul la gyros/kebap/shaorma. Nu ştiu câţi au încercat fără, doar cu maioneză şi sos de iaurt. E delicioasă aşa. E de la sine înţeles că pasta de roşii, precum şi muştarul prin gustul puternic pe care îl au acaparează gustul cărnii, al pitei sau lipiei şi atunci cam toate preparatele de acest gen seamănă între ele când de fapt diferă de la cer la pământ şi ne dăm seama de asta doar dacă rezistăm să renunţăm la unele sosuri care nu-şi au locul.

Dar acum nici să primeşti nişte carne cu cartofi într-o bucată de pită şi cu 2 felii de roşii pe lângă nu mi se pare ceva gustos. E mult prea sec pentru a fi înghiţit uşor pentru că grecii nu se joacă la prăjit carnea, cum se întâmplă pe la shaormeriile noastre. Aşa că m-am învăţat de data trecută că trebuie în primul rând să întreb dacă au şi carne de pui şi mai ales să cer extra tzatziki. În Paralia câteva localuri aveau carne de pui la gyros şi ce e mai important, avea acelaşi preţ ca şi gyrosul cu carne de porc. Deasemenea dacă cereai tzatziki intra în preţ. În Thassos în schimb nu. Da, adevărat, e insulă, e cu totul altă zonă decât Paralia, preţurile la orice erau chiar duble, dar să coste cu 20 de cenţi mai mult carnea de pui în gyros decât carnea de porc e un pic deplasat având în vedere preţul unui kg de carne de pui faţă de preţul unui kg de carne de porc.

Şi pentru că sunt constantă în încercări la fel ca şi în greşeli 🙂 nu m-am mulţumit cu o singură tentativă de gyros în Thassos, ci m-am avântat la 4. Drept urmare le voi prezenta pe toate în acelaşi articol sub o formă de top să zic aşa, în ordinea crescătoare bunătăţii mâncării, nu a serviciilor şi curăţeniei care se apropie ca punctaj.

4. Casa di Pizza (Potos)

Pe ultimul loc este de fapt ultima experienţă înainte de a spune adio acestui tip de mâncare şi anume Casa di Pizza din Potos.

Casa di Pizza pe insula Thassos din Grecia

Faptul că era de pui a costat 20 de cenţi în plus. Fiecare sos a costat şi el câte 20 de cenţi. De data aceasta am luat pe lângă tzatziki şi sos de brânză. Diferenţa era că fiind în cealaltă parte a insulei era mai ieftin oricum. Gyrosul de porc era 2 euro, cel de pui 2,20, iar cu fiecare sos am ajuns la 2,60. Sosurile într-adevăr bune. În schimb carnea execrabilă. Am umplut scrumiera terasei cu bucăţile pe care le-am cules, încărcate de piele.

Gyros la Casa di Pizza pe insula Thassos din Grecia

Cred că se văd pieliţele şi în poză. Din păcate nu se vedeau şi înainte să fie tăiată.

Gyros la Casa di Pizza pe insula Thassos din Grecia

Notele pentru acest local: mâncare 1 (şi doar pentru sosuri), curăţenie 4, servire 4.

3. Da Remo (Limenas)

Deşi ştiam ce conţine un gyros dacă nu ceri nimic suplimentar, m-am încăpăţânat ca în prima seară să iau un gyros cum o fi, aşa de la mama lui, fără să pun întrebări, fără solicitări suplimentare. Rezultatul? Pita delicioasă (cred că de ea îmi era mai dor), carnea de porc grasă, roşii. Punct. Ah, şi hârtia de ambalat. 2,50 euro. La fast-food-ul/pizzeria Da Remo din Limenas, capitala insulei.

Gyros la fast food Da Remo în Limenas pe insula Thassos din Grecia

Servirea amabilă, n-am ce zice, rapidă şi cam atât. Pe locul 3 în topul meu.

Gyros la fast food Da Remo în Limenas pe insula Thassos din Grecia

Notele pentru ei ar fi: mâncare 2, curăţenie 3, servire 4.

2. Gyros în Paradise Beach

Dezamăgirea primei seri nu m-a lăsat să nu mai umblu în căutarea celui mai cel gyros de Thassos. Următoarea oprire a fost la Paradise Beach de lângă localitatea Kinira. Auzisem eu pe plajă că ar avea gyros de pui, dar cum lenea e mare şi cum să ratez câteva minute de stat la soare, am lăsat băieţii care mergeau să-şi cumpere să-mi ia şi mie. Din păcate n-au înţeles că eu vroiam de pui. Aşa că m-am ales cu al doilea gyros de porc. N-a fost aşa mare bai că era bine prăjită carnea şi nu s-a prea simţit grăsimea. Surpriza a fost însă pita, care nu era pita ci era o chiflă gen lipie sârbească cu tentă de ciabatta. Bună la gust, n-am ce zice. Ignor muştarul şi ketchup-ul. În mare a fost un gyros bunicel, dar mai avea mult până să ajungă la pretenţiile mele.

Gyros în Paradise Beach pe insula Thassos din Grecia

Preţul a fost la fel, 2,50 euro. Notele aici ar fi: mâncare 3, curăţenie 3, servire 4. Şi-au câştigat un frumuşel loc 2. 🙂

1. Mamy (Limenas)

În aceeaşi seară nu m-am putut abţine şi am zis gata, voi umbla până voi găsi un gyros pita de pui cu ce vreau eu. După atâtea dezamăgiri cu gyros-ul, ce mai conta una în plus? Pentru că desigur nu se poate să nu mai urmeze. Am colindat câteva localuri unde scria afară că au şi de pui, iar după câteva strâmbări din nas ba la carne care arăta dubios cu nu ştiu ce verdeaţă printre bucăţi, ba la cel care servea, am optat pentru gyrosul de la Mamy din Limenas. Carnea era prăjită bine, era curăţel şi cel mai important, primeam şi tzatziki. Am exclus roşiile din ingrediente.

Gyros la Mamy pe insula Thassos din Grecia

Desigur că m-a costat mai mult moftul meu, şi anume 2,80 euro. Dar a fost cel mai bun din cele încercată până în acel moment în Thassos. Singura problemă cu adevărat am avut-o în momentul în care când să-l împacheteze, câţiva cartofiori au picat în cutia cu tzatziki şi doamna Mamy (părea că ea e şefa) i-a luat frumos cu degetele, fără mănuşă, desigur, şi a încercat să-i pună înapoi alături de ceilalţi. Am întrebat-o ce face şi cu atâta nonşalanţă a zis că îi pune la loc. Probabil m-a văzut iritată la asemenea gest şi s-a blocat până i-am spus că nu-i necesar.

Nu sunt absurdă, ştiu că multe din mâncăruri sunt prepratate cu mâna, fără să mai fie prăjite apoi, dar când nu ştim e una. Eu personal când văd deja îmi piere pofta de mâncare. Şi în anii în care trăim ar trebui să fie lege mănuşile având în vedere bolile care există.

Gyros la Mamy pe insula Thassos din Grecia

Notele de data aceasta: mâncare 3, curăţenie 4, servire 2 (din cauza cartofiorilor zglobii doar 2). Şi un bun loc 1, deşi pe nemeritate într-un fel pentru că dacă ar fi fost în raport cu localuri unde aş fi găsit cu adevărat un gyros bun, probabil ar fi fost la coada topului.

Nu ştiu sincer ce se întâmplă cu minunile de altădată ale Greciei. Când am văzut că de fapt nici pita aceea dumnezeiască nu o fac ei, ci se cumpără gata de la supermarket, doar o pui un pic la rumenit ca să fie proaspătă (costă 2,99 euro 10 bucăţi), mi-am zis că tot mai bună e Antalya noastră din Timişoara.

Cu gyrosul pe farfurie am alte poveşti pe care le voi prezenta pe rând, pentru că am fost în vacanţă cu nişte devoratori de gyros-uri şi chiar dezamăgiţi uneori, nu ezitau să încerce şi prin alte localuri.

Când întrebam de gyros de pui pe la tavernele şi terasele care se vedeau că au un renume şi un stil aparte deosebindu-se de celelalte prin ceva-ul acela grecesc, de fiecare dată primeam acelaşi răspuns:”No chicken gyros. Only chicken souvlaki.” (frigărui de pui fără legume între bucăţi) Şi am plecat din Thassos fără să fi gustat măcar un souvlaki…

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

[…] că ar fi fost subiectul cu care aş fi putut începe acest şir al poveştilor din Thassos. Însă febra gyrosului ardea prea tare încât am amânat să vorbesc despre micul mare dejun din fiecare dimineaţă pe […]

Divina pită grecească | FoodCrew

16 December 2011 at 11:48

[…] Despre alte întâmplări asemănătoare Aniversare cu gust de ciocolată Şi restaurantul purta numele Pachis Ducele de Thassos Island No chicken gyros. Only souvlaki […]

[…] şi plină de savoare. Surpriza mea cea mai mare de pe această farfurie a fost că mi-a plăcut sosul tzatziki, lucru care nu se întâmplă de obicei. Nu am o explicaţie pentru acest lucru, însă sosul […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul