La Cramele lui Decebal mănânci sănătos ca un dac plin de răbdare

Cramele lui Decebal
Brașov

Pauza de masă: orele 21:00, program de seară la muncă. Timp disponibil: 1 oră. Status stomac: gol. Destinaţie: Cramele lui Decebal.

De afară îmi pare a cantină, cu ziduri uriaşe. La intrare este o antecameră cu poveşti despre daci şi mâncare, steaguri cu Regele Decebal şi un tablou mare cu acesta. Înăuntru muzica se aude uşor. E muzică populară, chiar plăcută! Şi se pupă de minune cu designul interior. Rustic. Primul lucru care-l vezi când intri e o sobă/şemineu, parcă făcut din lut. Dar nu-i.

Soba decor la Cramele lui Decebal în Braşov

Aşezat la masă, ospătarul vine repede şi ne deschide meniurile în faţă (nice, dar am mâini şi eu). Un meniu de mâncare, unul de vinuri şi unul cu alte băuturi. Toate meniurile sunt foarte variate, dar degeaba (şi-ţi spun imediat de ce). După încă vreo 5 minute de inspectat meniurile Gogu vine să ne ia comanda. Aici începe distracţia.

Parte din meniu nu-l aveau. A trebuit să întreb de 2 feluri de mâncare pentru a nimeri un al treilea care-l aveau. În aceeaşi situaţie s-au găsit şi colegii de masă. Explicaţia pentru unele ar fi “am avut aseară, dar acum nu mai avem” şi “ne pare rău, nu mai avem carne de pui”. Ce am reuşit într-un final să comandăm de la bucătărie a fost un 180° de la pofta iniţială.

Deşi are cuvântul “cramă” în nume, vinul disponibil era subţire. Nu mai aveau vinul casei sau orice alt fel de vin vărsat, pentru că voiam să comandăm o carafă de 1 litru (12 lei) de vin roşu demisec, cum am avut experienţe plăcute cu vinurile vărsate de aici în trecut. Eu ştiam că Burebista a tăiat toate viile din ţară, nu Decebal … dacă e aşa, unde-i vinu’? De la vin, am trecut la bere, însă multe dintre berile pe care le-am fi vrut nu le aveau. Am mers mai departe pe suc, unde nu aveau nimic din gama Pepsi, deşi erau trecute în meniu. Cu promisiunea ospătarului că data viitoare când venim vor avea tot ce este în meniu, am ajuns să comandăm apă plată şi câte 50 de vodka aromată cu pepene.

Totuşi iniţiativa ospătarului, cu explicaţii asupra ceea ce doream să comandăm şi detalii despre cum vrem să ne fie pregătită mâncarea a mai salvat situaţia. “Pentru că unii vor mămăliguţa moale şi fierbinte, alţii o vor mai tare şi mai rece!” (sursa: Gogu ospătaru’). Comanda a venit dupa 50 de minute. Pauza de masă de la muncă este de o oră… you do the math.

Eu mi-am comandat o mămăliguţă cu tochitură ardelenească şi o salată asortată de murături. Cu mâna pe inimă vă spun că ceea ce “a rămas disponibil” din meniu a fost foarte bun! Mămăliguţa, acoperită de un ou făcut ochi şi caş răzălit deasupra, încât acoperea movila de mămăliguţă pe de-antregu’! Nici la tochitură nu s-au zgârcit iar cârnăciorii de casă, muşchiuleţul de porc şi ficăţeii îmi acopereau jumătatea de farfurie de parcă bucătarul ştia cât de foame îmi este. Sosul tochiturii era condimentat cu multe chestii pe acolo, fără să-mi dau seama exact ce ierburi au fost folosite. Probabil de la foame.

Porţia de ficăţei (giganţi, zic eu) a prietenului meu au fost gătiţi după indicaţiile date ospătarului când s-a făcut comanda: făcuţi între proaspăt şi mediu. Pe post de garnitură a avut cartofi natur. Pe scurt descrierea experienţei: “frate! porţia asta parc-o făcut-o mama!” (e de bine), din ce mi-a împărtăşit omu’.

Un al treilea fel de-ale gurii a fost o porţie de mămăliguţă cu brânză şi smântână şi jumări cu ceapă spartă-n pumn. Cu excepţia jumărilor, care erau un fel de bucăţele mici de grăsime cu carne şi un gust de … prea gras şi prea cald, mâncărica a fost bună!

Nota ne-a fost adusă repede şi pentru că atunci când ne-a adus comanda eram hipnotizaţi de la stomac în sus şi am uitat să cerem explicaţii, l-am întrebat pe Goguţ de ce a întârziat comanda atât. Explicaţia a ne-a fost servită la fel de light ca o cola: “totul se găteşte pe loc, pentru prospeţime”.

În ceea ce priveşte atmosfera, din păcate de la “Cui nu-i place dragostea” s-a trecut la muzică de petrecere (nu manele), iar mâncarea pică ceva mai greu pe sârbă şi genunchiul îmi tremura pe ritm constant. Greu de stăpânit! Pe când am terminat de mâncat CD-ul a ajuns din nou la balade populare liniştite.

Lumina difuză nu m-a ajutat cu pozele, dar atmosfera din Sala Regelui, pentru că se pare că sunt mult mai multe săli, fiecare cu câte o denumire, împărţite pe 2 niveluri supraterane, 2 subterane şi 2 terase uriaşe: Ordinul Solomonarilor, Sala Sf. Maria şi aşa mai departe.

Iată şi preţurile:

  • Tochitură: 12 lei x 2 porţii
  • Salată de murături: 5 lei x 2
  • Ficăţei de pui (giganţi?): 6 lei
  • Cartofi natur: 3 lei
  • Mămăliguţă cu brânză şi smântână: 5 lei
  • Jumări cu ceapă: 8 lei
  • Pâine: 0,3 lei x 4
  • Melon Vodka 50ml: 3 lei x 2
  • Apă plată 750ml: 6 lei x 2

Total pentru 4 persoane: 80,2 lei + bacşiş (pentru efortul depus şi faptul că ştia până la cel mai mic detaliu ce serveşte, Gogu a primit 19,8 de lei)

Timp petrecut: o oră şi 45 de minute.

Una peste alta, am să mai trec pe aici, cel puţin să văd dacă ospătarul se poate ţine de promisiune cu meniul. Am să revin cu părerile şi experienţa următoare din Cramele lui Decebal.

Până atunci, poftă mare!

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Cramele lui Decebal

Adresă:
str. Carpaţilor, nr. 14
Telefon:
Website:

[…] Mămăliguţa cu telemea şi smântână au fost toate foarte, foarte bune cu accent pe smântână, porţia chiar mai mare decât mă aşteptam şi deci, nu am reuşit s-o termin. […]

Comentarii

Veveriţa Mâncăcioasă

7 October 2011 at 8:02

Bacsis de aproape 20 lei? E clar, mi-am gresit cariera…:)))

    Tiran Mi Su

    7 October 2011 at 17:12

    Să ştii că din ospătărie poţi să faci foarte mulţi bani! Am lucrat ca ospătar într-un local din centrul Braşovului acu` vreo 3 veri şi bugetul ţi se ronujeşte serios dacă ai mulţi clienţi! Iar noi ne-am simţit bine 🙂 şi Goguţ chiar merita efortul.

minodora

10 October 2011 at 15:17

si eu am mancat de multe ori la crame si au mancare foarte buna si foarte ieftina, e curat, frumos, il recomand cu placere, si nuntile sunt super faine

Roxana

24 May 2012 at 12:28

Pe timpu veri petreceam mult timp la crame,este unloc linistit,curat,primitor,personalu este foarte ok si mancarea este exceptionala.Cu prima ocazie cand ma intorc in tara cu siguranta va fii primu loc unde voi iesi 😉

    Infidel Gastro

    24 May 2012 at 17:41

    Să ne spui cum a fost revenirea la Crame 😉

Cristina

7 January 2014 at 17:32

Sincer, am fost la crame de 2 ori la nunta, nu am avut ce comenta mancarea foarte gustoasa, salile am un decor aparte (desi de afara nu s-ar parea), servirea prompta, recomand acest restaurant

viorel

12 June 2014 at 11:09

Cel mai tare restaurant din Brasov!am fost de 3-4 ori pana acuma si au mancare foarte buna si foarte multaaa!ptr 15 lei meniul zilei mananci de spargi felul 1+2+desert!pacat ca e doar in Bv.. Recomand 100% .

    Nuți Foame

    12 June 2014 at 11:31

    Se fac 3 ani de când nu am mai trecut pe acolo, dar la câte recomandări am primit recent, poate punem de-o excursie la Brașov. 🙂

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul