Restaurantul nostru preferat din Austria – Gasthof Simony

Gasthof Simony
Hallstatt

Cred că nu mai e niciun secret pentru persoanele din jurul nostru că adorăm să călătorim. Dar, ceea ce nu multă lume ştie, e că iubim Austria. Dacă nu ajungem acolo de minim 2 ori pe an, nu ne simţim bine. Ca să fiu mai precisî regiunea pe care ne face plăcere să o vizităm se numeşte Salzkammergut, un orăşel de munte numit Hallstatt, aşezat pe malurile unui lac, inclus în patrimoniul Unesco.

Nu o să vă spun prea multe despre zona în sine sau despre potenţialul turistic care, pentru curioşi, nu are nicio legătură cu termeni ca “viaţă de noapte”, “aglomeraţie” sau “cumpărături”, ci mai mult cu linişte, aer curat, schi în apropiere, peisaje care-ţi taie respiraţia şi cultură. Astfel, mă voi opri asupra restaurantului nostru preferat din, aţi ghicit, Hallstatt.

Restaurantul aparţine de pensiunea cu acelaşi nume, Gasthof Simony şi este amplasat la parterul clădirii, având şi o terasă în curtea interioară a acesteia, pe malul lacului Hallstatt. Noi am stat întotdeauna la măsuţele rustice de pe terasă pentru că priveliştea spre lac şi munţi este absolut superbă. Trebuie să menţionez şi că fiecare băncuţă / scaun are propria păturică portocalie (curată de fiecare dată!) pentru serile răcoroase.

Terasa Restaurant Gasthof Simony

De asemenea, ca în mai toate localurile din Austria, animalele de companie sunt binevenite. De fapt, ultima dată când am fost în septembrie, căţelul din dotare a primit din partea casei şi fără vreo rugăminte specială, un castron cu apă special pentru câini. Foarte frumos, am apreciat amabilitatea angajaţilor.

Acum, despre meniu. Fiind o afacere de familie, micuţă, ca toate din regiune, felurile de mâncare nu sunt foarte multe ca număr, dar excelează prin calitate şi cantitate. Bineînţeles, există peşte din lacul de mai sus, gătit extraordinar de bine, şniţelul vienez, ca şi alte feluri de mâncare de tipul supe lor, cam 4 la număr dacă-mi amintesc bine. La capitolul carne au ceva mai multe plus câteva tipuri de paste şi câteva deserturi. Preţurile se înscriu în gama locală (şi occidentală) şi, de aceea, nu vă recomand să le transformaţi în lei.

Şi acum, să trecem la fapte:

  • şniţel vienez de vită cu garnitură de cartofi prăjiţi, dulceaţă de fructe de pădure şi salată separată (toate incluse, nu am comandat carne, pe urmă garnitură, pe urmă salată) – 12 euro

Snitel, cartofi la cuptor, dulceata de fructe de padure si salata

Gust extraordinar, carne de vită proaspătă, porţie îndestulătoare, salată delicioasă. Per total, felul meu de mâncare preferat când ajung în zonă. Ştiu că ar mai trebui să încerc şi altele dar…pofta de şniţel e mare! 😀

  •  gulaş de vită cu găluşca tradiţională din pâine şi condimente – 8 euro

Gulas de vita cu galusca de paine

Din nou, aceeaşi carne de vită excelentă, fără zgârciuri, fără grăsime, gătită foarte bine. Sosul, fiind vorba de un gulaş, era cam picant pentru gustul meu dar, în rest, foarte bun.

  • friptură de vită cu sos de ceapă şi crochete de cartofi – 10 euro

Friptura de vita cu sos de ceapa si crochete de cartofi

Nu mai zic nimic de friptura de vită, care era delicioasă, suculentă, şi se topea în gură, şi nici de sosul cu ceapă caramelizată. Din nou, o desfătare. Porţia din imagine a fost surprinsă când era deja cam jumătate devorată de dnul. V deci, nu vă speriaţi. A fost mare!

  • bere nefiltrată Hallstatt (la halbă) – 4 euro. Foarte bună pentru amatorii genului. Noi suntem, deci ne-a plăcut mult.
  • ciocolata caldă cu rom – 5 euro. Am primit o cană mare cu ciocolată caldă, un suport pentru pliculeţe cu îndulcitori de toate felurile (zaharină, zahăr alb, zahăr brun, zahăr mare, zahăr cubic, etc.) şi un păhărel cu rom, separat. Un accent din nou deosebit, astfel am putut gusta băutura şi m-am putut convinge că nu era esenţă de rom sau alte chimicale.
  • ştrudel de mere – 4 euro

Strudel de mere

Genial, gust pronunţat de scorţişoară şi o parte dintre mere erau cuburi. Trebuie să menţionez cantitatea redusă de zahăr şi de sare care se găseşte în produsele austriece. Pentru o dependentă de zahăr ca mine, a fost un şoc, dar cred că e mai bine să nu exagerăm ca să nu ajungem să nu ne mai putem opri decât la diabet. Bravo lor că au grijă de sănătatea oamenilor! 🙂

Toate produsele au venit însoţite de un coşuleţ cu pâine cu diferite texturi şi culori: chiflă albă cu susan, minibaghetă integrală cu seminţe, pâinică pătrată neagră cu mac, etc. Din nou, o atenţie deosebită din partea restaurantului care ne-a făcut mare plăcere.

Servirea a fost promptă, fără niciun fel de probleme şi ţin să apreciez în mod special că restul, la nota de plată care în cazul de fată a fost în jur de 50 euro, se dă până la ultimul bănuţ, toţi chelnerii având asupra lor un portofel de mărunt foarte plin. Cinste lor! Ulterior, bacşişul se poate lăsa pe masă / în mapa în care se aduce nota de plată.

Priveliste de pe terasa

Mâncare delicioasă, peisaj extraordinar, linişte, aer curat, ce ne-am mai fi putut dori? Un local extraordinar pe care nu vreau să-l recomand nimănui ca să nu se aglomereze pentru când mai mergem noi. 😀

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

a:3:{s:7:"address";s:35:"Wolfengasse 105, Hallstatt, Austria";s:3:"lat";s:17:"47.56229479999999";s:3:"lng";s:17:"13.64967839999997";}

Gasthof Simony

Adresă:
Wolfengasse 105, Hallstatt, Austria
Telefon:

[…] nu aveam chef de stat în casă şi cineva trebuia să exerseze condusul, am poposit la pensiunea/ restaurantul Moteleţul aflat pe drumul dintre Timişoara şi Moşniţa. Auzisem de ceva timp că domnii şi […]

[…] să schimbe denumirea (șnițel parizian – ou-făină-ou), fie să adauge pesmet ca să fie un șnițel vienez corect […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul