Agra Palace, gustul Indiei

Agra Palace
București

Bucǎtǎria indianǎ este un asalt asupra simţurilor, bogǎţia de culori şi arome putând satisface chiar şi cel mai pretenţios gurmand. O incursiune în misterele acestei bucǎtǎrii lasǎ cǎlǎtorul mirat, mulţumit şi poftind la mai mult. Condimente multe şi variate îmbogǎţesc preparate simple şi le dau o savoare unicǎ, la fel ca impactul pe care indienii, acest popor fascinant şi pestriţ, îl au asupra celorlalte naţiuni.

De Agra Palace ştiam de mult, de când festivalul Namaste a început sǎ fie organizat în Bucureşti şi cum auzisem o sumǎ de lucruri bune despre toate preparatele lor, era timpul sǎ le calc pragul. Am ajuns acolo sǎptǎmâna trecutǎ, într-o searǎ ploioasǎ, cu mare poftǎ de condimente şi antren indiene.

Agra Palace Bucuresti

Singurul inconvenient al Agra Palace este faptul cǎ e destul de departe de… Bucureşti. Asta dacǎ nu locuiţi sau lucraţi cumva în Pipera, în care caz vǎ considerǎm de bunǎ seamǎ norocoşi. Restaurantul se aflǎ într-o fostǎ vilǎ, cu etaj, cu spaţiu generos pentru diverse evenimente, saloane pentru fumǎtori şi nefumǎtori, terasǎ, loc de joacǎ pentru copii şi camerǎ specialǎ pentru coniac şi trabuc. De asemenea, restaurantul are şi serviciu de livrare la domiciliu şi un Happy Hour între ora 12 şi 17, cu 10% discount.

Agra Palace Restaurant

Dar sǎ ne ocupǎm de mâncare… La scurt timp dupǎ ce am sosit, ne-au fost aduse gustǎrile din partea casei, foarte apreciate şi de mine şi de prietenul care mǎ însoţea: papadums cu trei sosuri, adicǎ lipii crocante cu un sos de iaurt cu mentǎ, raita şi cel mai bun, cel de ceapǎ muratǎ. Foarte bun început pentru festinul ce avea sǎ urmeze.

Papadum cu sosuri

La aperitive am cerut douǎ preparate: Delhi wala Samosa şi Pyaz Bhaji, care au venit cǎlduţe şi erau într-adevǎr delicioase.

Meniu Agra Palace

Delhi wala Samosa (15 lei) sunt probabil cel mai popular starter şi reprezintǎ un fel de trigoane de legume cu cartofi şi mazǎre finǎ şi cu o abundenţǎ de mirodenii indiene. L-am luat pentru cǎ-l mai gustasem, ştiam la ce sǎ mǎ aştept şi nu am fost dezamǎgiţi. Ȋn schimb, a fost pentru prima datǎ când am gustat pyaz bhaji (14 lei), chifteluţele de ceapǎ geniale, care ameninţǎ locul ocupat de samosas în galeria de aperitive indiene preferate.

Samosa si chiftelute

Pentru cǎ lipsea nǎutul, pentru felul principal, eu m-am orientat cǎtre Subzy Wali Jhalfrezi, iar prietenul care mǎ acompania a decis sǎ iasǎ din cercul vicios al puiului şi a comandat o delicatesǎ din cuptorul de argilǎ- Kashmiri Lamb Chops.

Legume asortate cu condimente

Subzy Wali Jhalfrezi (22 lei) sunt legume asortate cu condimente indiene, trase în sos de roşii. Lângǎ ele, am cerut o Lassan Wala Naan (12 lei), adicǎ o lipie cu usturoi, la care visasem încǎ de acasǎ, când vizitasem meniul online al restaurantului. Legumele, printre care am recunoscut ardei, cartofi, mazǎre, ciuperci, conopidǎ şi ceapǎ, erau parfumate de sosul dens şi iute dat de mirodenii ca ghimbirul şi coriandrul şi care în combinaţie cu lipia cu usturoi, a constituit un fel sǎţios şi aromat. Atenţie! La început, chelnerul vǎ va întreba cât de iute preferaţi sǎ fie mâncarea:  de la 1 la 3, deşi noi mâncǎm foarte condimentat de obicei, de data aceasta am cerut un 2 şi am fost foarte mulţumiţi de alegere.

Paine alba cu usturoi

Carne de miel

Kashmiri Lamb Chops (35 lei) au sosit sfârâind şi ne-a impresionat ca de fiecare datǎ cu culoarea sa roşie. Prietenul din faţa mea a mâncat fǎrǎ prea mari rezerve cotletele de miel marinate în iaurt, pregǎtite în cuptor de lut şi mi-a dat sǎ gust din salata de ceapǎ de alǎturi, care era muratǎ şi, într-adevǎr, foarte picantǎ. Ne-am revenit cu puţin orez simplu (15 lei)- el şi o bucatǎ de lipie înmuiatǎ în sosul cu ceapǎ muratǎ de la început – eu.

Miel

Nu cunoşteam defel deserturile indiene, aşa cǎ am acceptat recomandarea chelnerului şi am gustat din Rasmali (16 lei), gǎluşte cu lapte praf scǎzut, servite în lapte cremos cu şofran şi în care am recunoscut şi apa de trandafiri cu gustul ei specific. Nu a fost atât de dulce pe cât mǎ aşteptam şi ǎsta a fost un lucru bun. Ȋn sinea noastrǎ am decretat cǎ deserturile indiene nu sunt deloc de ocolit.

Rasmali Agra Palace

La capitolul bǎuturi, recomandǎm lassi (8 lei), în special cel  sǎrat, deşi al nostru nu a avut gustul pe care-l ştiam, probabil o scǎpare. Nici ceaiul massala nu ar trebui sǎ lipseascǎ, dar dacǎ mergeţi seara şi vǎ ştiţi destul de sensibili în relaţia cu somnul, mai bine vǎ orientaţi spre altceva.

Agra Palace ne mai îmbie şi cu supe de linte (14 lei), Murgh Vindaloo (32 lei)- bucǎţele de pui în sos iute Vindaloo, Fhall (45 lei)- unul din cele mai picante preparate din meniu, bucǎţele de miel cu ceapǎ, roşii, ardei iute, ghimbir, coriandru verde şi condimente picante, Paneer Makhani Masala (22 lei)- brânzǎ de casǎ cu ceapǎ, roşii, ghimbir şi sos de roşii, Dum aloo (22 lei)- cartofi umpluţi cu brânzǎ şi condimente indiene, Dal Tarka (22 lei)- linte galbenǎ cu usturoi, ceapǎ şi roşii dar şi preparate din peşte şi salate indiene. Pentru cei care nu pot mânca prea picant, existǎ şi un meniu destul de generos de feluri principale şi deserturi internaţionale.

Ne-a plǎcut vizita la Agra Palace şi a ei bucǎtǎrie condimentatǎ, potrivitǎ pentru aventurierii gustului. Ne-au plǎcut amabilitatea chelnerilor şi muzica indianǎ în surdinǎ, curǎţenia şi preparatele pe care le-am încercat. Vom reveni acolo cu plǎcere, mereu dornici sǎ ne ostoim dorul de picant cu mâncǎrurile lor delicioase şi belşugul de arome.

Credit foto 1+2: Agra Palace

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Agra Palace

Adresă:
Aleea Alexandru Moruzzi Voievod 78, București
Telefon:

[…] lounge care aratǎ cu adevǎrat spectaculos. Dar cum noi veniserǎm sǎ ne astâmpǎrǎm pofta de arome şi mirodenii, am început sǎ rǎsfoim meniul generos, cu un ochi aruncat din când în când […]

[…] vizită în frumosul oraş Cluj, eu, Savarina, am trecut pentru prima dată în viaţă pragul unui restaurant cu specific indian. Indigo, căci aşa se numeşte restaurantul, se află pe Strada Piezişă, în zona centrală a […]

[…] tahini şi ulei de mǎsline. Bune toate şi foarte bine potrivite cu pâinea care se asemǎna mult naan-ului indian, mai ales cǎ era presǎratǎ cu seminţele de ceapǎ neagrǎ specifice acestei […]

[…] două mari categorii de mâncare sunt North Indian și South Indian. Din perspectiva istorică, India de Nord a cunoscut influențe din partea invadatorilor musulmani, în timp ce India de Sud a fost ferită […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul