Produse lactate pe Transalpina

Stâna Ștefanu
Transalpina

Sunt o mare fană de tot ce înseamnă produse lactate și, în mod special, de brânză. Îmi place mult brânza de la cioban, să fie puțin sărată și eu sunt fericită.

În vara aceasta am decis să fac cumva să ajung pe Transalpină, iar la această dorință a mea, am mai adăugat și recomandarea de a încerca mămăliga cu brânză de la stâna situată pe drumul ce duce spre Transalpină. Zis și făcut, am pornit spre drum.

Am tot urcat, dar în gând aveam stâna și vizualizam mămăliguța. După mai multe serpentine, în timp ce urci dinspre Obârșia Lotrului spre Novaci, pe partea dreaptă, apare ceva pajiște îngrădită. Cum nu se circulă cu viteză, observi imediat și ce este cu acel perimetru împrejmuit: Stâna Ștefanu-Produse Lactate 100% naturale. Asta e! Am oprit mașina și eram, sincer, foarte curioasă să văd ce oferă.

Denumire stana

De cum intri în curte, chiar te simți ca la stână. Nu știu câți dintre voi ați mai ajuns la stână, dar acolo poți observa cum viața e simplă și e bine să o iei ca atare.

Lumea a fost foarte primitoare, din start ne-au spus că au mămăliguță cu brânză și smântână și tocăniță de vițel. Dacă mai doream să așteptăm, în vreo oră era gata și ciorba de legume. Totul se face la ceaun, în aer liber și bărbații erau bucătarii șefi. Comanda se dă și se achită totul pe loc, iar, apoi te așezi la masă și aștepți până ești chemat, sau, poți vizita mica stână. Eu am ales a doua opțiune. Totul era foarte modest, dar așa de primitor. Era o cameră pentru toată lumea, un loc în care era ținută brânza în butoaie mari și o mică bucătărie cu un aragaz și cam atât. Afară era locul oilor. Am aflat că au 700 de oi, care erau plecate la păscut și reveneau seara.

Sube ciobani

Interior bun

Ceau

Interior casa

Depozitare branza

Cât am aflat toate acestea, mămăliga era gata și am decis să ne așezăm la o masă. Există trei mese lungi, situate într-un cort deschis de vară. În cort sunt tot felul de costume populare și alte decoruri.

Așa simplu, dar cu atâtea efecte pozitive datorită aerului curat, priveliștei și ospitalității gazdelor.

Mămăliguță cu brânză și smântână

Am primit două feluri de brânză. Una proaspătă, proaspătă și una puțin mai tare și sărată. Smântâna a venit într-un bol și era destul de multă după gustul meu. Nu sunt o fană de mămăligă, dar aceasta mi-a plăcut. Mi-a plăcut că era combinația de nici prea tare, nici foarte moale, numai bine făcută. Cred că era și influența ceaunului.

Sinceră să fiu, mă așteptam să fie mai multă brânză, deoarece după cum am interpretat eu, eram direct la sursă și parcă ar trebui să fie mai multă. Chiar și așa, a fost foarte bună și smântâna se potrivea de minune. Smântâna nu era foarte grasă, destul de lichidă, nu foarte sărată, mie una mi-a plăcut.

Branza

Mamaliga

Smantana

Tocăniță de vițel

Nu era neapărat o tocăniță, ci mai degrabă, carne făcută la ceaun. Foarte bună. Nu neapărat și foarte sănătoasă dacă stai să analizezi toată grăsimea de prin jurul ei, dar se mai acceptă și să calci pe alături uneori. Carnea era bine făcută, fragedă și foarte gustoasă. Porția era una mare, nu aș mai fi adăugat nimic. Ei bine, poate niște pâine pentru sosul acela bun de pe lângă carne.

Tocanita

Îmi pare rău că nu am mai multe poze, dar, dovada că a fost bună e faptul că s-a terminat repede și așa am rămas eu fără poze.

Prețuri și servire

Dacă ar fi fost să mănânc așa ceva în oraș, personal mi s-ar fi părut scump prețul solicitat pentru mămăliguță. Dar, în condițiile în care eram în vârf de munte, la care se adaugă și faptul că erau singurii care ofereau așa ceva, prețul este explicabil.

  • Mămăliguță cu brânză și smântână : 15 Ron;
  • Tocăniță de vițel: 15 Ron (pentru acest fel prețul mi se pare bun).

Despre servire pot spune că oamenii au fost foarte atenți cu fiecare client în parte și cu fiecare au încercat să prindă vorbă.

Dacă e să fiu foarte obiectivă, e un loc care s-ar încadra cam la nivelul trei în materie de restaurante. Însă ajunge totuși la cinci prin simplul fapt că e altceva. Ai ocazia să vezi direct cum se face totul, te bucuri de aer curat, de liniște și de brânză direct de la sursă.

Stâna Ștefanu e o afacere de familie în care fiecare are o sarcină bine stabilită. Mă bucur că am oprit și recomand acest loc de popas pentru simplitate, ospitalitate și produse chiar gustoase și sățioase.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Stâna Ștefanu

Adresă:
DN 67C -Transalpina- Obarsia Lotrului-Novaci
Website:

[…] așa s-a întâmplat și mi se pare mult prea mult. Acum vă voi spune și […]

[…] început seara cu un pahar de Dunja care este țuica lor de gutui. Gata, apetitul a fost deschis și cum în Serbia principala legumă […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul