Taste of Thailand: Arome inedite

Gustul Vacanței

Continuând lista de preparate thailandeze din articolul precedent, spun că nici o vizită în Thailanda nu trebuie să se încheie fără să încerci durian. Durian-ul este un fruct al cărui nume vine de la cuvântul „duri” care înseamnă ţepi, cu referire la ţepii de la suprafaţa coji. Există 30 de feluri de durian dintre care 9 produc fructe comestibile iar în Thailanda există peste 300 de denumiri ale durian-ului.

Durian

Este fructul considerat de mulţi ca fiind cel mai urât mirositor, mirosul lui simţindu-se chiar prin coaja lui extrem de groasă. E un fel de „frumoasa şi bestia” în acelaşi înveliş. Mie sincer nu mi s-a parut chiar aşa puturos. Are un miros specific dar nu e chiar atât de rău, iar gustul e foarte bun. Miezul are la rândul lui un fel de înveliş crocant dar care se mănâncă, iar miezul în sine e asemănător la textură cu avocado-ul, cremos si moale. Nu seamănă la gust cu nimic din ce-am mâncat până acum dar e bun dacă poţi trece peste miros.

O altă chestie ce merită gustată este raţa. Despre care am aflat într-un food-tour prin Bangkok, că la început când a fost adusă de către chinezi în street-food-ul thailandez, era foarte ocolită de thailandezi pentru că mirosea. Nu am înţeles exact a ce… A raţă? A ce putea să miroasă!? Ideea e că ei s-au gândit cum să facă mai apetisantă această raţă aşa că au marinat-o în tot felul de chestii cum ar fi pastă de tamarind, ghimbir, frunze de kaffir, lime, praf de usturoi, etc. Trebuie neapărat să încercaţi carnea de raţă dacă ajungeţi prin Thailanda pentru că merită. E moale la interior iar pielea este crocantă, un pic dulce şi cu tot felul de arome asiatice în funcţie de ingredientele în care a fost marinată. Deobicei vine însoţită de legume verzi, orez şi sos de soia. Dar puteţi comanda doar carnea separat şi să o combinaţi după preferinţele voastre.

 

Ce-am mai descoperit în minunatul food-tour au fost nişte fish-cakes făcute de tăntica asta foarte veselă şi prietenoasă, la care poate nu m-aş fi oprit dacă o vedeam aşa pe stradă doar pentru simplul fapt că nu-mi inspira nimic la prima vedere. Adică, prăjea şi ea ceva într-o mare de ulei pe care cine ştie când îl schimbă. Am aflat ulterior câ e printre puţinele care chiar schimba uleiul frecvent.

Excepţionale aceste fish-cake-uri, sunt crocante la exterior, moi pe interior. Se simţea uşor gustul de coriandru proaspăt, iar zeama de lime ce o storceai deasupra, completa la fix gustul de peşte.

Dacă aveţi ocazia, vizitaţi piaţa de noapte Rod Fai Market care se mai numeşte şi Train Market. Există o varietate culinară pe gustul fiecăruia. De la fructe de mare, la nişte sandwich-uri cu brânză de care eu nu am reuşit să stau departe de fiecare dată când mergeam să manânc în această piaţă.

Dar să vă dau câteva pont-uri pe care să nu le rataţi (evident sunt mult mai multe chestii bune care merită încercate dar eu vă spun doar despre cele încercate de mine).
Pui satay – nişte frigărui de pui făcute pe grătar cu cărbuni, servite cu pâine prăjită și cu un sos care are în compoziţie zahăr de palmier, pastă de tamarind şi zeamă de lime, plus o salată simplă cu ceapă roşie, ardei iute şi castravete.

Pui satay

O porţie ca cea din imagine costă 50 bht = 5 lei aprox. Ideea e să încercaţi să nu mâncaţi mult dintr-un singur loc, încercați să vă bucurați de varietatea de preparate delicioase disponibilă.

O altă chestie bună ce-am descoperit-o în această piaţă era un loc unde serveau doar fructe de mare. Te puneai frumos la masă, îţi aduceau o baveţică de plastic şi mănuşi să nu te faci ca porcul, puneau pe masă un fel de faţă de masă tot de plastic după care primeai prada.

Scoici cu legume
Eu am ales o combinaţie de scoici (midii, vongole, St. Jacques ) cu porumb, cartofi, ardei roşu, toate gătite într-un sos de usturoi care ar fi alungat vampirii pe o rază de 5 km. Excelente au fost, gătite exact cât trebuie iar sosul de usturoi deşi era puţin prea pregnant, le completa de minune. O porţie din asta costa 300bht= aprox 34 de lei.

O altă minune culinară ce nu are legătură cu bucătăria thai dar care se găsea în această piaţă, erau nişte sandvişuri cu mult caşcaval. Locaţia se numeşte Holy Cheese şi pe bună dreptate. Sunt mai multe feluri dar eu am încercat doar Son of a Beef (numele spune tot) şi Oh My Pork. Pe lângă carnea extraordinar de moale şi suculentă, toate sandvişurile lor vin cu mult caşcaval care este topit prima dată cu o mini torţă de bucătărie iar apoi sandvişurile sunt băgate în sandwich maker. Preţul este 165 bht= 18lei pentru cel de vită şi 150 bht=17 lei pentru cel de porc.

Son of a Beef burger

Și pentru că mi-am promis de acasă că o să încerc tot felul de chestii ciudate dacă am ocazia, am încercat două feluri de viermi, tot din piaţa mai sus menţionată.
Pot să spun cu mâna pe inimă că au fost neaşteptat de buni. Crocanţi, gust de chipsuri, absolut nimic rău la gust sau textură greţoasă. Chiar mertiă să încercaţi dacă puteţi trece peste gândul că mancaţi viermi.

 

Viermi thai

Dar să trecem la gusturi dulci care trebuiesc neapărat încercate dacă aveţi drum prin Thailanda.

O băutură pe care o găsiţi efectiv la mai toate colţurile, este smoothie-ul de mango.

 

Iar dacă aveţi impresia că aţi gustat mango la noi, veţi avea o mare surpriză…mango-ul din Thailanda e de cel puţin trei ori mai bun, mult mai dulce şi suculent. Iar acest smoothie ce conţine mango adevărat (nu prafuri cu gust de mango), gheaţă şi lapte de cocos, este nectarul zeilor şi cel mai bun remediu pentru a putea face faţă căldurilor din Bangkok.

Rămânând la capitolul băuturi, pot să spun că în Thailanda am băut cel mai bun ceai din câte am băut vreodată. Thai Ice tea, este un ceai thailandez evident, care se mai fierbe câteodată cu puţin turmeric şi cardamon, se răceşte, se adaugă gheaţă, după care se toarnă lapte condensat peste. E bestial la gust şi pe lângă asta ţine şi de sete, e foarte eficient.

La capitolul desert o să întâlniţi peste tot un preparat foarte popular (sticky rice with mango) adică, orez lipicios cu mango. Care pe lângă orezul lipicios (e un anume soi de orez, care în urma fierberi devine lipicios), mai avea un topping de smântână de cocos şi seminţe de susan prăjite.
Asta e varianta de la cursul de gătit dar trebuie neapărat să încercaţi acest desert pentru că îl găsiţi cam peste tot.

Sticky rice with mango
Astea ar fi în mare câteva din preparatele ce vi le recomand să le încercaţi dacă mergeţi în Thailanda, în special în Bangkok.

Iar dacă sunteţi foarte pasionaţi de bucătărie şi de gătit în acelaşi timp, vă recomand cu căldură cursurile acestea de gătit, pe care le găsiţi aici: chefleez.com
Vă mai recomand de asemenea food-tour-urile de la tasteofthailandfoodtours.org unde puteţi întreba de Joker, după părerea mea e unul din cei mai buni ghizi food-related pe care i-am întâlnit eu.

***

Dacă și tu ai avut parte de o experiență culinară inedită în concediu, lasă-ne un email și povestește-ne despre ea. Dacă crezi că o poză valorează mai mult decât 1000 de cuvinte, folosește hashtag-ul #gustulvacantei și împărtășește cu noi preparatele încercate în vacanță.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul