Povestea lui Herr Georgius Krauss

Casa Georgius Krauss
Sighișoara

Georgius Krauss, figură ilustră a Sighișoarei, este autorul cronicilor orașului și a istoriei Ardealului din perioada 1608-1655. Casa în care acesta a locuit, datează din secolul XVII și este parte a patrimoniului Unesco. Ulterior, acest monument istoric a fost transformat în pensiune și restaurant, ținându-se cont de importanța culturală a acestuia. Clădirea se află pe strada Bastionului nr. 10 și atrage privirea oricărui trecător prin culoare și eleganță.

Georgius Krauss

Fiind în cetate pentru două zile, am decis să mergem la cină la Herr Krauss, dar cu o rezervare făcută în prealabil. După o zi lungă de drum și vizite de tot felul, ne doream să ne relaxăm la un pahar de vin bun și o cină pe placul nostru.

Georgius Krauss Restaurant

Am ajuns în locație. Am intrat în restaurant care se află în crama pensiunii. Ca și capacitate are până în 30 de locuri. Deși pare ușor înghesuit, bolțile din piatră și cărămidă parțial acoperite dau impresia de separee și crează iluzia unui spațiu mai mare.

Ne-am așezat confortabil pe scaune, după care ne-am hotărât destul de rapid ce să comandăm. Deși meniul este generos și abundă în specialități tradiționale și preparate internaționale, în mare parte am ales bunătați din partea locului.

Tradiția mai presus de toate

Am dat comanda și ne-am delectat fie cu un pahar de vin fie cu un vin spumant și am primit un mic aperitiv din partea casei ce consta în pâine prăjită alături de un unt aromat cu roșii uscate și ierburi.

Aperitiv cu unt aromat

Comanda a ajuns după mai bine de jumătate de oră, dar arăta excelent. Una din invitate a ales niște coaste de porc țărănești cu garnitură de cartofi la cuptor și sos barbeque. Un domn gurmand a preferat niște carne și cârnați de porc la garniță cu mămăliguță la grătar. O doamnă curioasă a “votat” pentru un piept de pui cu ceapă caramelizată, iar subsemnata a optat pentru pastrama de berbecuț cu mămăliguță tot la grătar.

Despre coastele de porc, citez : “Un deliciu. Aromate, suculente…Garnitura perfectă. Prezentare superbă”.

Coaste de porc

Despre carnea și cârnații de porc la garniță cu mămăliguță la grătar, tipice regiunii: “Gust și savoare într-o porție pe măsură”.

Carne si carnati

Despre pieptul de pui cu ceapă caramelizată servit cu cartofi cu rozmarin și un pesto verde: “Frumos prezentat și delicat ca arome”.

Pui Gregorio Krauss

Despre pastrama de berbecuț pot spune că a fost o premieră pentru mine. Suficient de sărată, bine condimentată și servită bucățele care erau fie moi și gustoase fie ferme și greu de mestecat, dar vorba aceea : “de gustibus non disputandum”.

Pastrama de berbecut

La final, doi comeseni s-au gândit să încerce și un desert, iar la sugestia ospătarului, au ales parfait-ul cu caramel “Georgius Krauss”. Desertul generos, prezentat simplu și elegant a fost pe gustul lor: aromat, fin și crocant.

Parfait cu cramel

Personal și servire

De la intrarea în restaurant și pe tot parcursul serii am analizat personalul bine instruit, cu papion și vestuțe colorate și nu le-am găsit niciun cusur. Am apreciat amabilitatea și plăcerea lor de a ne servi, deschiderea la sugestii, zâmbetele politicoase și conversațiile agreabile.

Prețuri

 • Coaste de porc cu cartofi la cuptor – 45 lei
 • Carne și cârnați de porc cu mămăliguță – 39 lei
 • Piept de pui cu ceapă caramelizată – 32 lei
 • Pastramă de berbecuț cu mămăliguță– 45lei
 • Cartofi cu rozmarin – 12 lei
 • Salată de sfeclă roșie cu hrean – 12 lei
 • Parfait cu caramel – 20 lei
 • Vin la carafă – 15 lei
 • Vin spumant la pahar – 9 lei
 • Bere 0,5 l – 9 lei
 • Apă plată la 0,75 l – 9 lei

Dacă și tu ai o poveste similară despre un restaurant recent vizitat, scrie-ne pe posta@foodcrew.ro.

Share on Facebook8Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0
Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Casa Georgius Krauss

Adresă:
strada Bastionului, nr. 11, Sighisoara, Romania
Telefon:

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul