Reţete cu ardei şi compatibilitatea alimentelor

Bio Fresh
Timișoara

O nouă lecţie de gătit organizată de Restaurantul BIOFresh şi o nouă ocazie de a descoperi cum putem să gătim şi să mâncăm (mai) sănătos. De această dată am aflat care sunt regulile de combinare a alimentelor iar la final am învăţat cum se prepară două reţete crude pe bază de ardei: o supă şi un pateu.

Cu toţii ne alimentăm mai ales pe baza unor obiceiuri moştenite din familie, obişnuinţe pe care le perpetuăm chiar dacă ştim că nu sunt aşa sănătoase. Ce se întâmplă, de exemplu, atunci când pregătim o masă de sărbătoare, o masă festivă? Începem cu un aperitiv, urmat de felul unu, felul doi, desert şi băuturi. Este o combinaţie dezastruoasă pentru organism, care este construit în aşa fel încât să nu poată digera mai multe grupe de alimente în acelaşi timp. Sunt necesare enzime şi sucuri gastrice diferite, organismul nu secretă simultan mai multe tipuri de sucuri gastrice.

Combinaţia nesănătoasă cea mai des întâlnită este pâine cu carne şi cartofi. Organismul trebuie să digere mâncarea pe rând iar combinaţiile greşite se digeră greu. Astfel, procesul durează mult, până la 8 ore, iar în acest interval venim de multe ori cu alte feluri de mâncare, înainte ca felul anterior să fie digerat în totalitate.

Lectie de gatit sanatos

Lectie de gatit Timisoara

Dacă începem de dimineaţa cu o combinaţie proastă iar pe parcursul zilei continuăm să consumăm alimente în acelaşi stil, organismul nu mai are timp să se refacă. Primul lucru care se întâmplă este acidifierea sângelui, acesta devine mai gros şi mai prost oxigenat. De aici încep să se îmbolnăvească organele implicate în procesul de digestie: stomac, intestine, ficat, colecist. Fiecare are rolul lui în procesul de digestie şi este supus unui efort suplimentar.

După o masă bogată (sau, mai bine spus, prost combinată, grea la stomac) ne simţim obosiţi şi ne vine să ne întindem, să ne odihnim. Oboseala este dată tocmai de aciditate şi de combinaţiile nepotrivite de alimente. Atunci când ne alimentăm corect, ne ridicăm de la masă plini de energie.

Multă lume se întreabă ce avem voie să combinăm. Totul ţine de obişnuinţe! Trebuie să ne schimbăm modul în care mâncăm, nu radical, dar să introducem obiceiuri sănătoase, urmărind vitalitatea şi starea de bine a organismului, nu boala, obezitatea şi distrugerea lui.

Grupele de alimente

  1. Proteine: carne, ouă, lactate, sâmburi, seminţe, alge.
  2. Carbohidraţi: cartofi, pâine, orez, paste făinoase, cereale, leguminoase (fasole, linte, năut, soia), dovleac.
  3. Vegetale: ardei, frunze, salate, legume, morcovi, anghinare, ciuperci.
  4. Grăsimi: uleiuri.
  5. Zaharuri: miere, zahăr, sirop.
  6. Fructe: acide (portocale, lămâi), medii (mere, pere, caise, piersici, cireşe, fructe de pădure), dulci (banane, smochine, stafide,  prune).

Regulile de combinare

  1. Proteinele se combină numai cu vegetale. Nu se combină niciodată cu carbohidraţi (ex. paste făinoase cu brânză, brânză cu carne şi ouă, carne cu cartofi). De asemenea, nu se combină cu grăsimi şi zaharuri.
  2. Nu se combină între ele mai multe feluri de proteine.
  3. Carbohidraţii se pot combina cu vegetale (ex. paste cu legume, cartofi cu legume) şi grăsimi. Nu se combină cu zaharuri.
  4. Vegetalele se pot combina cu toate grupele, mai puţin fructele.
  5. Fructele nu se asociază cu nicio altă grupă, se mănâncă separat, în combinaţii pe grupe (cele acide între ele, şamd).
  6. Singurul fruct care se poate adăuga în salate este mărul.

Fructele se mănâncă cel mai bine pe stomacul gol, dimineaţa. Ele ies cel mai repede din stomac, fiind digerate într-un timp scurt. Dacă le consumăm în timpul zilei, peste alte feluri de mâncare, creează fermentaţie şi balonări.

Vegetalele trebuie să predomine în dieta noastră zilnică. De obicei consumăm prea multe alimente din alte grupe, excesul fiind depozitat sub formă de grăsime sau în incheieturi. Nu există reumatism provocat de vremea rece. Durerile reumatice se datorează depunerilor de surplusuri şi toxine.

Reguli pentru o alimentaţie sănătoasă

1)      Să evităm zahărul, mai bine folosim miere. Atenţie: mierea încălzită devine toxică, deci e bine să o consumăm doar rece.

2)      Să evităm mâncarea îndelung procesată, gătită ore întregi.

3)      Să evităm mâncarea reîncălzită. Am arătat în lecţiile precedente că în doar zece minute se poate găti o mâncare proaspătă şi bună, deci timpul nu este o scuză.

4)      Să nu combinăm foarte multe feluri la aceeaşi masă.

5)      Să evităm produsele de patiserie. Pe lângă faptul că nu respectă regulile de combinare explicate mai sus, conţin grăsimi hidrogenate şi aditivi chimici.

6)      Să preferăm fructele noastre mai mult decât pe cele importate din alte ţări, care străbat o cale lungă, sunt culese verzi, ambalate, transportate şi depozitate în diverse locuri iar în final coapte într-un mod artificial.

7)      Să mâncăm carne mai rar şi să înlocuim carnea roşie cu carne albă.

8)      Să evităm uleiurile rafinate şi să folosim mai des uleiuri presate la rece.

9)      Băuturile carbogazoase trebuie eliminate. Pasteurizarea distruge principiile active ale fructelor.

10)   În loc de băuturi alcoolice putem consuma vin.

11)  Făina albă şi pastele făinoase e bine să fie înlocuite, pe cât posibil, cu cele din făină integrală.

12)  Apa se consumă cu jumătate de oră înainte de mâncare, nu în timpul mesei.

13)  Când gătim e bine să adăugăm sarea la sfârşit.

14)  Să evităm ceapa prăjită. Se consumă doar în stare crudă. Usturoiul se poate consuma atât prăjit cât şi crud.

15)  Ideal e să consumăm prima dată o mâncare crudă iar după jumătate de oră, o mâncare gătită.

Reţete cu ardei

Iată şi cele două reţete pregătite în mai puţin de 10 minute.

Supă crudă de ardei

Ingrediente: o bucată ardei roşu, avocado, dovlecel. Legumele se taie mărunt şi se pun într-un vas de mixer cu puţină apă călduţă. Pentru pasarea legumelor se foloseşte blenderul. La final se poate adăuga orice condiment, după plac. În loc de avocado se poate folosi ulei însă avocado-ul adaugă o textură cremoasă supei.

Lectie de gatit

Supa cruda de ardei

lectie de gatit sanatos la Biofresh

Degustare supa cruda de ardei

Pateu de ardei

Ingrediente: Ardei, roşii uscate, avocado. Legumele bucăţi se pun în vas şi se pasează. Pentru aromă se adaugă curry malaezian.

Degustare pateu de ardei

Biofresh Timisoara

Nu uitaţi că aceste evenimente sunt organizate la fiecare două săptămâni şi sunt gratuite! Ultima lecţie de gătit din acest an va fi chiar înainte de sărbători. Tema aleasă este una dulce şi tentantă: vom afla cum sunt făcute deserturile la BioFresh, fără făină, zahăr şi ouă. De asemenea, vom învăţa o reţetă nouă, care nu se găseşte în meniul restaurantului.

Pentru detalii despre următoarea lecţie, urmăriţi noutăţile de pe pagina de facebook.

Bio Fresh

Adresă:
Strada Francesco Griselini 2, Timișoara
Telefon:
Website:

[…] doresc să pot prepara și eu acasă mâncare vegetariană la fel de gustoasă. După cele trei lecții de gătit sănătos la care am participat am prins câteva idei pe care le voi pune în practică în […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul