Cum am devenit, cu drag, ciocolatier

Heidi Chocoworld
București

Vineri, 24 august,  nici unul din câştigătorii concursului Foodcrew „Fii ciocolatier pentru o zi!”  nu se aşteptau la o asemenea experienţă culinară.

Am ieşit din Bucureşti şi am ajuns în „insula” Heidi. Aşa numesc cei de-ai locului încăperea pătrată, spaţioasă, ce serveşte despre showroom de ciocolată şi are în mijloc o arie bine delimitată, ce aduce foarte mult cu un laborator în care nu oricine are dreptul să intre.

Am ajuns un pic mai devreme şi am avut timp îndeajuns să admirăm rafturile cu fel de fel de ciocolată. Şi vitrina! Foarte puţini au rezistat bunătăţilor expuse în vitrina aşa că, înainte de „spectacol”, mai toţi degustam  ciocolată albă cu piper şi lămâie şi eram surprinşi de senzaţiile oferite: mai întâi se simte dulcele, apoi piperul apoi lămâia…mmmm!

Participanti la seminarul Heidi

Insula Heidi

Magazin de prezentare Heidi

Ciocolata Heidi sub diferite forme

Nu scăpam din ochi insula, dar acolo am intrat doar după ce ne-am pus halate şi bonete – uuu, acum chiar că arătam ca nişte ciocolatieri! – şi una, două ne-am trezit la lecţie. Cristina, Ciocolatier Heidi, a început să ne povestească cu pasiune de unde provine cacaoa: din care parte a plantei şi din care parte a globului şi ne-a dat să mirosim diverse borcănaşe cu diverse boabe de cacao. Fiecare avea alt miros: unul un pic acid, altul prăfos, altul chiar aducea cu ce cunoşteam noi ca fiind cacao. Nu s-a rezumat la boabe, ne-a arătat şi fructul.

Ciocolatieri pentru o zi

Arome de ciocolata

Apoi, a trecut la hartă şi aşa am aflat că, Coasta de Fildes, o ţară mică, mică, mică, este cel mai important şi mai bun exportator  de cacao. Cu fiecare informaţie nouă îmi dădeam seama că de fapt nu ştiu mare lucru despre ciocolată…Nic măcar la întrebarea „de câte tipuri e ciocolata” nu am putut să răspund – noroc cu ceilalţi! 😛

Lectii despre ciocolata

De la geografie am trecut la procesul de preparare al boabelor de cacao (implică cilindrii cu temperaturi diferite şi nişte pistoane printre alte lucruri) şi de la teorie la practică, care practica a însemnat, într-o primă etapă, să gustăm diverse substanţe (solide, lichide, vâscoase) derivate din cacao.

Degustare de ciocolata

Degustare de ciocolata

Seminar de ciocolata

Am ajuns cumva să vorbim şi despre eticheta de pe ambalajul ciocolatei, despre ce înseamnă 50% cacao sau 80% cacao şi cui se distribuie celelalte procente. Apropo de etichetă şi ingrediente, ştiaţi că „vanilina” nu este acelaşi lucru cu „vanilia” şi că este un compus extras din petrol? Ciocolata cu un strop de petrol! Dar, din fericire, Heidi foloseşte doar ingrediente naturale şi doar vanilie! : )

Dar să ne suflecăm mânecile şi  să răcim pasta de ciocolată (dacă încercaţi aşa ceva pe muşama, acasă, nu ştiu ce va ieşi. Mai bine veniţi aici, la ChocoWorld).

Apoi, ni s-au dat nişte forme şi a urmat alegerea: ce fel de ciocolată vreţi în ele şi în ce fel să fie împărţită? Doar neagră? Sau albă pe diagonală asta şi neagră pe cealaltă?

Cu tăviţele cu ciocolată am mers şi le-am vibrat ca să se omogenizeze pasta şi să iasă tot aerul. Partea asta mi s-a părut tare haioasă – doi oameni care ţin de o tăviţă care vibrează! 😀

Realizarea propriei ciocolate Heidi

Heidi Chocoworld

Seminar de ciocolata

Şi acum vine partea pe care o aşteptam de la început: joaca cu ingredientele! Cred că sunt delicioase toate! Toţi colegii mei ucenici ciocolatieri au gândit un design şi au ornat acele tablete de parcă erau plătiţi cu sute de euro pentru munca asta migăloasă. Eu, în schimb, am ochit ce vroiam să gust şi am presărat din fiecare, alandala (asta este şi motivul pentru care tăbliţa mea nu apare în fotografii).

Ciocolata Heidi la seminar

Ingrediente pentru ciocolata

Ingrediente de adaugat in ciocolata

Ciocolata Heidi

Concluzii

Am gustat multă ciocoalată, ne-am jucat cu ciocolata, am făcut ciocolată. Dar, mai mult decât atât, am ascultat nişte oameni foarte pasionaţi de munca lor. Nu cred că şi-au propus de mici copii să lucreze în departamentul de cercetare-dezvoltare Heidi, dar simţi că nu i-a pus nimeni să înveţe pe dinafară toate acele amănunte despre boabele de ciocolată sau despre procesul de preparare. Workshop-urile se ţin săptămânal (probabil zilnic, depinde de programări) dar povestea e atât de proaspătă, încât pare spusă pentru prima dată.

Ciocolata Heidi personlizata

Participanta la Heidi Chocoworld

Veselie si zambete la Heidi Chocoworld

Castigatorii foodcrew care au participat la seminarul Heidi

Acesta este motivul numărul unu pentru care v-aş recomanda o vizită la Heidi ChocoWorld: să vă amintiţi cum vorbeşte un om încântat de ceea ce face zilnic! Căci numai oamenii încântaţi de lucrul lor pot face 66 de sortimente de ciocolată pentru a fi alese 3 sortimente care să facă parte dintr-o ediţie limitată de vară – mă refer, bineînţeles, la Carribean, Amazon şi Cote d’Azur.

Şi să ştiţi că ciocolata nu este numai pentru copii! E pentru toţi, căci toţi avem înăuntrul nostru un copil care de abia aşteaptă să iasă la suprafaţă şi să combine ingredientele! : )

Articolul a fost scris de Ioana Pătrăşcoiu pe care o puteţi citi şi pe blogul ei.

Heidi Chocoworld

Adresă:
Bulevardul Biruintei numarul 87, Pantelimon
Telefon:

[…] din Iulius Mall Timișoara cu patru tipuri noi de mini-chocolat, realizate de același maestru ciocolatier din Franța, Joel […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul