Street Food Festival Oradea sau povestea unui eveniment de succes

Oradea

Street Food Festival Oradea, un eveniment așteptat cu nerăbdare de orădeni, s-a bucurat de un succes fantastic printre aceștia și nu numai. Aflat pentru a doua oară în orașul de pe Crișul Repede, acesta s-a defășurat pe parcursul a patru zile în Piața Unirii și și-a încântat vizitatorii cu produse savuroase și inspirate (de la sărmăluțele tradiționale, reinventate la faimoasa pizza napoletana pe cuptor de lemne, de la naan-ul realizat în fața clienților cu pui afumat pe grătar al lui Chef Foa și ale sale fantastice cinnamon rolls la sandwich-ul din pâine de casă cu coaste de porc și salsa verde al lui Chef Hădean) cărora orice pofticios nu le-ar fi putut rezista.

Cei 45 de vendori care au fost prezenți la eveniment sunt oameni pasionați, cu suflete calde, deschiși să îți răspundă la întrebări și să îți ofere produse de cea mai bună calitate. Cum sunt aleși? Pe baza unor criterii bine definite de către ambasadorul Street Food Festival, Chef Foa care este de fiecare dată la fața locului cu echipa sa dragă pentru a oferi o experiență live despre ceea ce înseamnă “street food”. Anul acesta i s-a alăturat și Chef Hădean cu colegii de la Meatic, dar mai multe detalii despre acesta vor urma într-un interviu pe care dumnealui a avut amabilitatea să ni-l acorde.

În spatele conceptului de Street Food Festival se află un grup de tineri entuziaști și cu idei creative de la Agenția Why Not&Flavours. Plimbându-te printre standuri, ascultând muzica de lounge, bucurându-te de veselia și energia pozitivă care domnește în jur, așezându-te la o masă pentru a savura un produs care îți încântă simțurile, realizezi practic rezultatul muncii lor asidue. Detaliile sunt impecabile (de la harta Festivalului la cromatica aleasă), iar rezultatul este de nota 10. Evenimentul are și un scop umanitar prin acțiunea “Share a meal” prin care clienții doritori pot dona contravaloarea unui produs de la standurile vesel colorate fapt ce s-a și întâmplat la Oradea, 80 de meniuri ajungând la adăposturile pentru nevoiași.

Acest festival minunat, ne-a oferit și oportunitatea de a-l cunoaște pe chef Hădean, aflat pentru prima oară la acest tip de eveniment, împreună cu echipa pentru a ne încânta papilele gustative și a ne face cunoscut cel mai nou restaurant al său, deschis la Oradea, Meatic.

Chef Hădean cu sinceritate și bună dispoziție pentru FoodCrew

FoodCrew: ” – Cine este Chef Hădean?”

Chef Hădean: “- Este o vorbă aceasta cu Chef Hădean. Nu știu, cine este. Chef Hădean nu este nimeni. În realitate, chef este chef, în titulatura românească, dar eu nu țin la aceasta. Dacă ai pe cine să conduci, ești chef, dacă nu ai, nu ești. De exemplu, în lumea anglo-saxonă nu se face prea mare tam-tam pentru că cuvântul “chef” înseamnă “bucătar” și atunci orice bucătar este chef. Cine este Chef Hădean? Chef Hădean este un bucătar. Fac mâncare, îmi este drag să fac mâncare și îmi este drag de oameni. Cam acesta ar fi răspunsul. În unele zile eu conduc bucătăria, în alte zile alții conduc bucătăria.”

FoodCrew: ” – Să înțelegem că în bucătăria dumnevoastră există libertate?”

Chef Hădean: “- Da. ”

FoodCrew: ” – Deci nu impuneți niște reguli precise?”

Chef Hădean: “- Regulile trebuie să existe în bucătărie.”

FoodCrew: ” – Dar până la un anumit punct?”

Chef Hădean: “- Nu. Noi ne facem treaba ca la carte. Nu poți să lucrezi în debandadă sau să faci lucrurile alandala. Regulile sunt făcute în așa măsură încât să se asume responsabilitatea, dar și de a le încălca și de a le păstra. Este important să avem reguli. Nu cred că într-o bucătărie trebuie să existe anarhie pentru că nu are cum să funcționeze, dar acest lucru nu înseamnă că oamenii trebuie să lucreze sub stres. Nu cred în bucătari isterici, bucătari stresați. Dacă ești stresat în bucătarie, mai bine fă altceva.”

FoodCrew: “- Plus că se reflectă în mâncare. ”

Chef Hădean: “- Cu siguranță se reflectă în mâncare. Starea noastră se reflectă în orice facem: mersul pe jos, în mâncare, cum bem apă, în orice. De aceea prefer să am bucătari calmi.”

FoodCrew: “- Care sunt ingredientele care nu lipsesc în bucătăria dumneavoastră?”

Chef Hădean: “- Aceasta este o altă poveste. Nu știu. Nu pot să îmi impun niciun fel de limite. Dacă astăzi îmi lipsește ceva mâine mă descurc cu altceva. Nu există o sursă infinită de ceva.”

FoodCrew: “- Atunci, poate aveți ingrediente preferate.”

Chef Hădean: “- Nu am ingrediente preferate.”

FoodCrew: “- Deci practic, ele se pot schimba de la o zi la alta?”

Chef Hădean: “- Cu siguranță da. Nu este pentru mine tipul de bucătărie semi-schizofrenică. Știți, de exemplu mă întâlnesc cu clienții care îmi spun că au fost pe data de 03 la restaurant și pe 09, iar sosul nu era identic. Iar eu le răspund: “Păi, ați fost identic pe data de 03 cu cea de pe 09? Vă spun eu că nu erați.”. Eu nu cred în astfel de lucruri. Eu nu mi le doresc. Eu nu vreau să standardizez. Eu sunt un meșteșugar, un artizan. Eu așa mă văd, așa lucrez. Scopul meu este să fac mâncare bună în fiecare zi, nu să fac mâncare la fel în fiecare zi. Nu cred că din acest motiv m-am născut ca să fac același lucru în fiecare zi. Nu așa trăiesc.”

FoodCrew: “- Gătitul acasă sau la restaurant?”

Chef Hădean: “- Eu gătesc. Nu contează unde sunt. La restaurant gătesc pentru oaspeții mei, acasă pentru familie când sunt acasă. Când nu sunt acasă, nu gătesc, dar bucătarii, în general, nu prea gătesc acasă, nu au timp. Aceasta este o meserie care te cam scoate din casă. Știi când pleci de acasă, dar nu știi când te întorci.”

FoodCrew: “- Să înțelegem că gătește și soția.”

Chef Hădean: “- Uneori gătește și soția.”

FoodCrew: “- Mai mult ca dumneavoastră?.”

Chef Hădean: “- Nu mai mult pentru că și soția mea muncește. Gătim micul dejun pentru că ne prinde împreună acasă în cazul în care nu suntem în vreo deplasare și în rest nu prea pregătim de mâncare. În București, de exemplu, unde și locuiesc, am și un atelier în care gătesc aproape în fiecare zi și atunci mâncăm acolo sau duc acasă. E tot un fel de gătit acasă. Eu și la restaurant gătesc tot ca acasă. Nu pot să gătesc altfel. Nu știu să gătesc altfel.”

FoodCrew: “- Nu faceți diferență.”

Chef Hădean: “- Nu. Eu îți ofer posibilitatea de a experimenta experiența mea cu mâncarea. Eu nu stau să mă gândesc. La restaurant să gătesc într-un fel și acasă altfel. Eu oricum am grijă cum gătesc. Și acasă și la restaurant. Eu îți dau mâncarea care îmi place mie. Dacă mie nu îmi place, nu ți-o dau. Este simplu. Trebuie să fie bună. Oriunde gătesc, mâncarea trebuie să fie bună ca să o pot da altcuiva.”

FoodCrew: “- Ce înseamnă bucătăria de mâine?”

Chef Hădean: “- Ziua de mâine nu există.”

FoodCrew: “- Atunci trăiți prezentul?”

Chef Hădean: “- Toată lumea trăiește prezentul. Diferența este că eu mi-am și dat seama.”

FoodCrew: “- Să presupunem că nu faceți proiecte pe termen lung?”

Chef Hădean: “- Pot să fac proiecte, dar nu mă atașez de ele. Tot timpul facem proiecte. Este unul din lucrurile pe care trebuie să le facem aici din punct de vedere practic. Stau cu mintea și îmi fac proiectele mele, dar îmi văd de treaba de zi cu zi. Dacă ajung să mă și întâlnesc cu proiecte e bine, dacă nu, este în regulă.”

FoodCrew: “- Ce ați găti în 15 minute?”

Chef Hădean: “- Pot găti multe lucruri în 15 minute, dar eu sunt cu slow cooking-ul. Revenim din nou la schizofrenia aceasta și nu îmi doresc să jignesc pe nimeni pentru că tot repet acest cuvânt și poate că este nepotrivit să o fac, dar trăim într-o lume dementă din foarte multe perspective și una ar fi această demență de a găti totul rapid. Lăsați-mă în pace, oameni buni. Doriți să mâncați repede, mergeți la Mc Donalds și mâncați. Acasă nimeni nu gătește în 15 minute. Faci o mizerie în 15 minute. Poți face micul dejun în 15 minute, dar o masă adevarată nu o puteți face în 15 minute. Poți deschide o pungă în 15 minute, poți încălzi ceva. Să nu ne lăsăm păcăliți de ceea ce vedem la televizor.”

FoodCrew: – Sperăm să ajungeți și la Timișoara.”

Chef Hădean: “- Nu ajung cu produsul de la Street Food Festival sau cu restaurantul de la Oradea la Timișoara. Încă nu sunt pregătit. Abia am deschis de o lună de zile locația. Încă creăm echipa. Este un efort fantastic și momentan nu îl putem multiplica.”

FoodCrew: – Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim mult succes. A fost o reală plăcere și sperăm să vă revedem cât mai curând cu vești bune. Numai bine.”

Chef Hădean: “- Mulțumesc. Cu drag.”

Street Food Festival ajunge în acest an în 9 orașe din țară cu multe bunătăți și activități culinare.

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul