Impresii De La Degustarea De Prăjituri Marocane

Luni, 14 februarie a fost o seară cât se poate de dulce pentru noi. Atât de dulce, încât am avut impresia că fie dăm în diabet, fie suntem sub influența unui sugar rush. Și asta nu pentru că ne-am dedat la dulcegării specifice Valentine’s Day (dimpotrivă), ci pentru că am avut ocazia să ne delectăm cu dulciuri exotice la Degustarea de prăjituri marocane la care am fost invitați de către Ama și Camelia.

Cu atmosfera de la Atelierele Culinare eram familiari deja, așadar știam la ce să ne așteptăm, dar se pare că totuși evenimentul a reușit să ne surprindă într-un mod cât se poate de plăcut.

Locația – Swiss Lounge – a fost ceva mai elegantă de data asta, fiind un eveniment mai deosebit. Noi nu veniserăm tocmai pregătiți din punct de vedere vestimentar – obișnuiți cu atmosfera lejeră și naturală pe care am întâlnit-o la Atelierele Amei, însă asta nu ne-a împiedicat să fim pe baricade la partea cu mâncatul, că doar asta facem cel mai bine.

Bunătățile au fost preparate de Nawal, care vine din Maroc, mai exact din Casablanca. Înainte de a gusta preparatele dulci, am savurat pateuri cu ciuperci și brânză, pregătite de Casablanca Cakes. Apoi invitata serii ne-a prezentat câteva obiceiuri din locul ei natal: prăjiturile marocane sunt fără cremă, prăjituri mai uscate care se servesc de obicei cu ceai. Sunt pregătite cât mai sănătos, folosind ingrediente precum mierea de salcâm, migdalele și susanul.

Am avut ocazia să degustăm 5 tipuri de fursecuri marocane. În fotografie, începând din partea stângă:

  • Chebakia: o prăjitură foarte greu de făcut, care există în fiecare casă din Maroc. Este preparată dintr-un aluat cu susan și migdale care se prăjește în ulei de floarea soarelui și se dă prin miere.
  • Baklawa Marocană: diferă de cea tradițională. Aluatul este preparat cu apă din flori de portocale, iar înăuntru conține migdale.
  • Fursecuri cu migdale și ciocolată: fursecuri foarte crocante, care se sfărâmă armonios.
  • Fekkas: un fursec foarte uscat care merge perfect cu ceaiul.
  • Macarons: o specialitate crocantă cu o migdală deasupra.

Cât despre gust, ingrediente ca mierea, migdalele și susanul nu puteau decât să se îmbine armonios. Personal, toate fursecurile mi s-au părut interesante. Unii s-au plâns cum că ar fi foarte dulci. Mie mi s-au părut însă mai puțin dulci decât prăjiturile cu care suntem obișnuiți, și foarte foarte gustoase. Mi-a plăcut în mod special Chebakis și Macarons.

Ca să nu avem remușcări de pe urma dulciurilor consumate seara, am învățat niște pași de samba și de cha cha, care pot fi învățați surprinzător de rapid. Ne-am călcat puțin pe picioare, ne-am mișcat stângaci, am râs, dar hey, am dansat samba.

Între timp am savurat și ceaiul marocan, o combinație foarte puternică de ceai verde și mentă, care se servește foarte dulce. Nawal ne-a povestit că în Maroc se bea foarte mult ceai, și că este un ritual ca la ora 10 dimineața și 17 după-masa să fie ceai pe masă. Ceaiul se bea din pahare foarte mici și se toarnă de la o înălțime mare pentru a se forma mărgele pe margine.

Personal mi s-a părut foarte puternic și amar, iar persoanele din jur au glăsuit cam la fel. A fost nevoie să îl îndulcesc cu două porții de miere, și să gust și un fursec ca să mi se pară dulce. Dar a fost un gust interesant.

Surpriza dulce nu s-a terminat însă aici. Nawal a pregătit și câteva prăjituri internaționale: Cheesecake, Delice cu Mentă, Opera, Royal Chocolat. Încă sub influența aromelor degustate anterior, prăjiturile cremoase ni s-au părut surprinzător de dulci.

A fost interesant să trecem de la un stil de prăjituri complet diferit la unul cunoscut așa de bine. Cheesecake-ul a fost însă răcoritor și ușor, și a mers perfect după atâtea dulcegării. Un gust deosebit l-a avut și Royal Chocolat, însă eram deja prea îndulciți.

Seara s-a terminat în pași de cha-cha și cu încă o surpriză dulce: un tort aniversar, pentru că Atelierele Culinare au împlinit deja un an. Le urăm la mulți ani și sperăm ca pe viitor să continue în aceeași manieră plăcută. Despre tort nu pot să vă spun decât că am făcut un mic efort să îl gustăm, dar că efortul a meritat pentru că a fost delicios.

Degustarea a fost o experiență foarte plăcută, atât din punct de vedere culinar, cât și social și cultural. Iar dacă vi-am făcut poftă cu prăjiturile pregătite de Nawal, le puteți găsi aici. Dintre cei care ați fost, cum vi s-au părut deliciile servite?

Se pare că de Mărțișor vom avea parte de încă o supriză marca Ama în bucătărie. Ce ziceți, ne vedem acolo?

Mai multe poze de la eveniment puteți vedea la Ama.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

[…] This post was mentioned on Twitter by Adela Vacaru, FoodCrew. FoodCrew said: Pentru amatorii de dulciuri exotice, impresii despre prăjiturile marocane de la degustarea cu @amainbucatarie: http://bit.ly/dTpVt5 […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul