Pe când ne delectam cu zeama lungă de la cantina din Business Centre, prietena care ne însoţea ne-a dat un pont: zice-se ar fi în Piaţa 700 o tarabă unde se vinde un kebab care te dă pe spate. Şi asta nu ar fi tot – kebabul cu pricina costă doar 6 lei!
Argumentul preţului, dar mai ales cel al gustului ar face din taraba cu kebab alternativa principală la oferta de meniul zilei de la Thema, în special pentru cei care lucrează în zona 700. Suna deja foarte interesant, însă pentru că nu aveam atunci timpul necesar pentru a investiga mi-am spus că voi reveni la faţa locului înarmat cu aşteptări măreţe, cu răbdare de a sta la coadă şi cu 6 lei 🙂
A trecut ceva de atunci, timp în care am acordat mai multă atenţie preparatelor de fast-food cu culoare locală, jertfindu-mă pe altarul pleşcaviţei low-budget şi uitând că undeva în spatele tarabelor de leguminoase din Piaţa 700 mă aşteaptă mult-lăudatul kebab. Asta până într-o zi când foamea şi doi colegi m-au împins de la spate înspre Big Doner House, căci aşa se numeşte locul cu pricina.
Poveşti despre cât de apreciate sunt unele tarabe de fast-food mai auzisem eu, dar nu pot spune că am avut de aşteptat vreo 20 de minute în faţa vreuneia. Responsabili pentru aşteptare nu erau cei dinăuntru, ci cei de afară: vreo 8 muşterii la număr, din care am reuşit să prind în cadru doar vreo 5. Cu noi 3 crai erau în total 11 oameni care-şi aşteptau rândul la kebab!
Nu pot spune că m-am plictisit, deoarece cu ocazia staţionării am putut trage cu urechea la ce comandau cei aflaţi înaintea mea şi am putut observa cum se pregătesc preparatele.
O primă concluzie este că doamnele şi domnişoarele vin aici pentru salata de pui care umple cu generozitate o caserolă de dimensiuni decente. Costă tot 6 lei şi pare o afacere foarte bună, judecând mai ales după felul în care se prezintă ingredientele. Din păcate lumina care reflecta din geam nu mi-a dat prea multe şanse să trag în poză legumele aflate în prim-plan, chiar lângă coada de clienţi chinuiţi de pofte.
Un alt motiv pentru care oamenii aleg să mănânce aici sunt meniurile pe care le pot lua la pachet în faţa mea s-au comandat 5 astfel de meniuri. Un singur fel pentru 8 lei cei-i drept, însă dimensiunea porţiei de cârnaţi cu cartofi prăjiţi nu m-a lăsat indiferent. Iar dacă alţii nu mai primesc bonuri de masă, aici sunt încă bune.
Într-un final, îmi vine şi mie rândul să comand: un kebab mic, picant şi cu mai multă sare. Da, 6 lei costă un kebab mic, cel mare fiind 8 lei. Sceptic din fire, am fost totuşi înduplecat de asigurările primite că unul mic te satură.
Cât timp mi-au preparat kebabul m-au amuzat cele 3 mesaje lipite în geamul kebaberiei. M-au făcut totodată să mă gândesc la felul cum în pieţe reuşeau odinioară să iasă în evidenţă comercianţii care aveau cele mai bune sloganuri, sau cum încă o fac vânzătorii din tarabele turceşti de exemplu.
Ajungând la kebab, sau mai corect spus ajungând kebabul la mine, mi-a plăcut în primul rând chifla foarte puţin crescută care aşezată în presă a devenit crocantă şi caldă. Carnea de pui şi sosul (ieftin şi de la tub ce-i drept) au făcut echipă bună, iar în susţinere au venit legumele proaspete: roşiile, salata verde, varza şi ceapa. Pe scurt, un preparat pe cât de ieftin pe atât de bun.
Deocamdată a fost cel mai bun kebab pe care l-am mâncat în Timişoara, într-un loc căruia nu cred că aş fi putut să-i dau multe şanse, judecând mai ales după tarabele din vecinătate.
Şi apropo de asta, aşa cum atunci când la o tarabă se înghesuie lumea este un semn bun, tarabele de fast-food din Piaţa 700 (şi sunt destule) ocolite de lume îţi dau de bănuit. Mie taraba de lângă Big Doner House mi-a dat într-atât de bănuit încât am zis că trebuie să încerc un kebab şi de la ei, de la SC Angi SRL 🙂
Carne de pui nu aveau pe ţepuşă, aşa că am ales să încerc o pleşcaviţa extra, un fel de variantă “deluxe” la care pentru 7 lei primeşti şi o felie de caşcaval în chiflă 😉 Nu o să mă leg de felul în care erau expuse ingredientele şi plictiseala cu care au scos din frigider bucata de carne care mi-a ajuns în pleşcaviţă, deoarece rezultatul final ţine loc de concluzie.
Pe unde v-aţi mai lins degetele după kebab?
Tweets that mention Kebab akbar! | FoodCrew -- Topsy.com
[…] This post was mentioned on Twitter by Alex Albu, Daniel Buliga. Daniel Buliga said: Kebab akbar! | FoodCrew http://t.co/IeYEBOw […]
Garnituri ca la mama presărate cu mărar | FoodCrew
[…] mai des prin 700 cunosc fosta locaţie a fast food-ului de care vorbesc, printre langoşeriile şi kabaperiile aliniate pe lângă piaţă. Nici nu te aşteptai să găseşti acolo mâncare gătită. Mâncare bună gătită. Au fost […]
Formula 1 e în pole position-ul bombelor din Timişoara | FoodCrew
[…] Hopa, zic, lucrează cu mână de lucru străină. Mă consolez cu gândul că îmi voi lua un kebab zemos de la Big Doner House şi ies spre piaţă. Totuşi, pe o tablă ceva îmi atrage […]
Comentarii
ramona
La Antalya in Sagului,carnea e ceamai fain condimentata
Infidel Gastro
Mi-am luat bilet de 33, ghici ce urmează? 😀
Marian
kebabul din Dumbravita ( vis a vis de noul kaufland ) la-ti incercat?
Infidel Gastro
Încă nu, Marian. Recomanzi?
Veveritza mancacioasa
Cand e vorba de fast food hop si eu. 😀 Unde e taraba asta mai exact?
Pana acum, cel mai bun kebab l-am mancat pe Vasile Alecsandri la Istanbul Doner (daca nu ma inseala memoria privind denumirea localului). Oricum, dinspre Libertatii, pe partea stanga, primul fast food. Kebabul in cauza (mic) e mare (paradoxul fast foodist :-)) ), suculent, cu multe sosuri si salate si 6.50 lei.
Astept sa ajung prin 700 sa fac comparatiunea.
Infidel Gastro
Cum vii dinspre staţia de tramvai şi mergi pe strada din faţa City Business Centre, faci prima dreapta spre piaţa de legume pe lângă chioşcuri. Facem un cross-review? Eu îţi spun cum mi s-a părut la Istanbul, tu îmi spui cum ţi s-a părut la Big Doner House 😉
Veveritza mancacioasa
@Infidel Gastro
Dada. Numai ca nush cand o sa ajung in zona 700. Mai devreme de vineri / weekend nu cred..
Mersic de explicatii! 🙂
Cris*
cel mai bun kebab ever e la arabul din piata aurora 😛
Infidel Gastro
Cris, unde mai exact? Dacă ajungem cumva la magazinul de haine elveţiene din zonă trecem şi pe la nenea de care spui 😉
h
cel mai tare kebab ever … e langa gara … la Ali … 😉 …
Infidel Gastro
Ah, la ‘nea Ali mi-a trecut foamea până l-a descântat. Să nu cumva să te opreşti să iei kebab înainte de a-ţi cumpăra bilet, că ajungi să alegi după tren 😀
Veveritza mancacioasa
@Infidel Gastro
Omul o fi meticulos, ce stii tu. :-DD
Infidel Gastro
Ar trebui să deschidă local în zona boemă a oraşului, unde arta este cu adevărat apreciată 🙂
AlexIP
Am luat azi un Kebab mare de la ei, picant, cu mai multi castraveti murati (8 lei) si o salata (6 lei).
In primul rand, nu are cartofi! E o chestie foarte rara pe meleagurile unde cartofu-i frate cu romanul si apare in orice cumperi la fast-food (in afara de plescavita). In al doilea rand, felicitarile mele la tanti care l-a facut; desi e destul de zemos, e asa bine proportionat ca nu curge pe langa si poate fi mancat si de catre oameni care nu au luat nota mare la examenul de mancat shaorma fara lingurita. 😀
Ca gust, e foarte bun (dar mi-era si foame, asa ca e putin biased parerea mea). Combinatia de varza si salata verde pe langa carne merge de minune si imi aduce aminte de kebab-ul din Viena, proportionat cam la fel. Ca iuteala, e picant exact cat trebuie, fara excese gen Z (m-a durut stomacul ingrozitor dupa o shaorma picanta de la noul Z din sagului).
Ca si cantitate, m-a saturat pe mine de nu mi-a mai trebuit nimic, chestie care ma face sa cred ca si un kebab mic ar fi suficient. Chiar nu stiu pentru cine e kebabul XXL la 10 lei.
De salata nu am apucat sa ma ating inca, dar am ramas placut impresionat de cum a fost preparata: in caserola mare cam cat aia de la salata de la KFC tipa de acolo a pus varza, salata, carne, castraveti murati, sos, dupa care inca un strat din fiecare si la urma a mai pus niste picant. De aratat arata bine, daca e la fel de buna ca si kebab-ul m-au prins de client fidel. Apropo, cica exista si varianta fara carne la salata, la 4 lei.
To be continued.
Infidel Gastro
Mulţumesc pentru relatare! Dacă mai încerci treburi de genul prin oraş nu te sfii să trimiţi direct review, din câte văd ai punctat excelent detaliile 😉
AlexIP
@Infidel Gastro
Multam, dar deocamdata imi fac incalzirea pe commenturi. O sa propun post separat numa daca gasesc ceva nou. 😉 La astea deja identificate, o sa merg pe principiul “taraba si pagina”.
Speaking of, salata e GENIALA. Tocmai am scos-o de la frigider (numa bine s-au asezat frumos sosul si picantul prin ea) si parca e si mai buna ca si kebab-ul. Daca v-ati intrebat vreodata cum ar iesi copilul unei salate care a avut o aventura cu o shaorma bine hranita cu vegetale, fara holder (lipie) si umplutura (cartofi), well… here it is. 🙂
Sa ma ierte tanti care a facut-o, ca se plangea ca a tot primit de facut salate si deja nu mai poate, dar… maine revin for moar salate.
Veveritza mancacioasa
@AlexIP
Vai, vai, deci numai eu apreciez cartofii prajiti in kebab? Pai ori suntem golani, ori nu mai suntem, vorba unui clasic in viata. Ori mancam fast /junk food ori doar ne facem? :-)))))
Infidel Gastro
Să ştii că eu şi la shaorma le cer să o lase moale cu cartofii. Mi se pare că simt mai bine gustul, care bineeînţeles nu este întotdeauna cel mai bun.
infidel // golan 🙂
AlexIP
@Veveritza mancacioasa: cartofii la kebab pot fi buni, dar separat. 🙂 De obicei in loc de 50 grame carne / 50 cartofi / 50 salata prefer 75 / 0 / 75.
In mod normal kebab-ul / gyros-ul / shaorma vine fara cartofi. Cine a decis ca e o idee buna sa mananci cartofi dintr-o chifla cred ca avea o gura cat gura de canal. 😀
BTW, am pus toate cele trei denumiri pentru ca sunt interschimbabile in lume, la noi s-a incetatenit varianta lipie subtire – shaorma, chifla clasica – kebab, pita (chifla necrescuta) sau lipie dinaia mai groasa – gyros. Din punctul asta de vedere, am uitat sa precizez ca mancarea cu pricina de la astia e undeva intre kebab si gyros.
Variatiunile astea cu cartofi le-am mai intalnit pe insula Kos, unde intr-un sat gyros insemna un fel de minishaorma cu multa carne si putina salata care desi parea mica si inofensiva torpila instant si lovea la ficat fara mila de ziceai ca ai fumat ceva (chestie care la turcu’ din Deva se numea *.* durum) si in altul insemna un o chestie intr-o lipie mai groasa, mai apropiata de varianta de la noi, cu cartofi, sosuri si alte cele.
Veveritza mancacioasa
Alex, io am mancat shaorma in Turcia fara cartofi prajiti, varza, sosuri, castraveti murati si avea gust de carton (rosii + salata + lipie + carne ratacita..). Deci mie imi place shaorma cu cartofi prajiti + multe sosuri. Si kebabul. (Asta nu da prea bine aici, o sa creada lumea ca am 200 de kile. :-))) )
Veveritza mancacioasa
Dupa cum ziceam mai sus, am ajuns ieri la minunata ghereta cu kebab. Care ar fi fost minunata daca n-ar fi fost semi-inchisa (sambata la pranz…) si daca n-as fi vazut un nene curatand de zor printre recipientele de aluminiu pline cu ingrediente in timp ce fuma ceva gen Carpati cu scrumul de 4 cm ce statea sa cada. Pentru ca oricum nu stiam parola ca sa-l fac sa-mi deschida gemuletul si tigara in mancare imi aducea aminte de genericul de la Familia Bundy, am renuntat si am luat un kebabel de la ghereta de langa (stanga). Foarte bun si proaspat, 2 tanti foarte zambitoare si serviabile, sosuri si gusturi pe placul meu. Deci, socoteala de-acasa….:-))))
Infidel Gastro
Deci nenea cu Carpaţi era la Big Doner House, iar kebabul de la Angi a fost ok? Asta da răsturnare de situaţie! 😀
Veveritza mancacioasa
@Infidel Gastro
Zona Crepusculara. :-))))
Mona
Dupa ce am mancat la Antalya in Sagului nu am mai considerat niciun alt kebab ca fiind bun.e pur si simplu delicios 🙂
Veveritza mancacioasa
Am reusit sa incerc si kebabul mult-laudat mai sus de comeseanul Infidel. Deci da, imi pare rau dar, fara sos de usturoi si cartofi prajiti it’s not the same. E adevarat, e foarte sanatos si verde (am avut cam o tona de salata si 1/2 tona de varza) dar, totusi, nu are gustul pe care il cautam eu.
Raman la kebabii de langa taraba asta sau, mai ales, la cel de la Istanbul. 🙂
Infidel Gastro
Mda, eu prefer sos de usturoi şi cartofi doar la shaorma. Poate e un fel de a le deosebi ca şi gust.
Veveritza mancacioasa
@Infidel Gastro
Pai, pentru mine kebabul = shaorma in chifla. :-)))))