După o saptămână de febră, tuse şi medicamente soarele de sâmbătă dimineaţă mi-a adus aminte de clipele faine petrecute cu o saptămână în urmă la “Atelierul de martisoare dulci” organizat de Ama şi Camelia la restaurantul Caprice.
Ca de obicei, Ama şi Camelia ne-au întâmpinat cu un zâmbet călduros şi cu o surpriză placută: un marţişor făcut chiar de Camelia. După câteva minute în care am ajuns să ne cunoaştem între noi, am plecat cu toţii cuminţi spre baie pentru a ne spăla pe mâini şi pentru a începe mai apoi distracţia!
În sala în care am pregătit delicioasele fursecuri ne aşteptau deja pregătite două mese mari pe care se găsea un castron, o lingură de lemn, un şorţ de bucătărie pregătiti de Boromir şi ingredientele necesare pentru aluat: făină, unt, ouă, zahăr, ciocoalată, praf de copt şi esenţă de rom.
Pentru început am luat o treime din pachetul de unt de 300 g şi 4 linguri de zahăr pe care le-am amestecat până au devenit o pastă cât de cât omogenă.
Cu această ocazie am avut şi posibilitatea de a ne tonifia muşchii de la mâini, iar băieţii care au participat la atelier au simţit pe pielea lor că nu e chiar atât de uşor lucrul în bucatarie 😀 Am continuat să amestecăm adăugând un ou şi câteva picături de esenţă de rom sau vanilie.
În urmatoarea etapă se adaugă 10 linguri de faină şi jumatate de pliculeţ de praf de copt, cu menţiunea că se adaugă una, maxim două linguri deodată, se amestecă până sunt încorporate în aluat şi de abia apoi se adaugă restul făinei, câte puţin.
La final se adaugă 4 linguri de bucăţi de ciocolată sau aproximativ 50 g – nu mai mult deoarece ciocolata se va topi la cuptor, iar aluatul se va întinde prea mult. După preferinţe, se mai pot adăuga alte ingrediente: alune, stafide, cacao în aluat, etc.
La sfârşit se aşează hartie de copt pe o tavă iar aluatul se împarte cu ajutorul unei linguri în mai multe grămăjoare. Acestea nu trebuie să fie foarte mari şi trebuie aşezate la câteva degete distanta pentru a nu se lipi.
Urmează ca fursecurile să fie puse la cuptor pentru 10-15 de minute. Sunt gata în momentul în care au început să aibă o culoare aurie.
Cât timp fursecurile au stat la cuptor Camelia ne-a dat cele necesare pentru a ne crea fiecare câte o punguţă în care să ne putem pune în final fursecurile. Fiecare participant şi-a lăsat imaginaţia liberă, creând desene din cele mai felurite: de la flori şi copaci la fluturaşi şi buburuze.
Deşi toată lumea era concentrată pe desenat, de cum ne-a învăluit mirosul îmbietor de fursecuri calde, lumea a început să devină nerăbdătoare. Aşteptarea a meritat însă, la apariţia farfuriilor cu fusecuri fiind cu toţii plăcut surprinşi de cât de bine şi totuşi divers au ieşit. Prima tură de fursecuri a fost “topită” în câteva minute şi cu chiu cu vai m mai reuşit fiecare să păstrăm câte ceva pentru a duce şi acasă, unde oricum nu au rezistat prea mult fiind aprecite de toată suflarea pofticioasă.
Această nouă ediţie a Atelierelor Culinare s-a dovedit încă o ocazie excelentă de a exersa treburile bucătăriei într-o atmosferă plină de voie bună, alături de oameni plini de entuziasm. Cu siguranţă o dimineaţă de sâmbătă câştigată!
Dacă cumva nu aţi reuşit să ajungeţi cu cei mici la Atelierul de Mărţişoare, Ama şi Cami pregatesc pentru prichindei încă o supriză înainte de Paşte – “Atelierul lui Iepurilă”, unde toţi copiii se vor putea bucura de experienţa vopsirii ouălor pentru iepuraş.
Nici un comentariu