Mâncare indiană: meniul zilei pentru vegetarieni

Radha Cuisine
Timișoara

La începutul anului s-a deschis primul ceea ce este în prezent singurul local cu specific indian din Timişoara. Spre deosebire de alte aşezăminte ce servesc mâncăruri exotice, Radha Cuisine s-a orientat strict pe meniul zilei, servind exclusiv preparate vegetariene. Dacă mi se pare eficient ca un local de mici dimensiuni să îşi restrângă şi activitatea la intervalul orar 12-17 în zilele săptămânii, faptul că meniul propus este unul alcătuit doar din preparate vegetariene mi s-a părut puţin ciudat. Eu unul cunosc prea puţini timişoreni care să fie vegetarieni, însă privind obiectiv lucrurile nici nu mă învârt în cercuri de oameni care mănâncă neapărat sănătos, darămite mâncare vegetariană.

La îndemnul unui amic amator de arome orientale, care se află de câteva săptămâni în Timişoara, am hotărât să încerc şi eu meniul vegetarian de la “indian”. Ajuns la faţa locului am fost în primul rând surprins cât de mic e locul: 5 mese-pult aşezate pe un perete, 3 mese cu câte 4 scaune pe celălalt perete, iar în capătul culoarului astfel format – o vitrină şi un pult de servire. După pult, în zona bucătăriei de tip fast-food, ne-a întâmpinat un domn cu trăsături pe cât se poate de autohtone. Înainte să strig “blat!” hotărăsc să dau o şansă mâncării. Ce dacă nu e pregătită de indieni autentici?

Meniul acelei zile era compus din două feluri, anume o supă de legume cu porumb şi un fel doi te tip combo compus din: sabji de dovlecel, roşii şi mazăre, orez basmati, chiftele de legume şi chutney de mere servit în puri (aluat necrescut ce aduce mult a tortilla). În plus, am mai primit o chiflă şi am mai fi putut primi o apă plată dacă am fi cerut. Noi am uitat să cerem, dacă veţi cere şi un sos picant la mâncare este indicat să luaţi şi apa.

Mâncarea este servită în farfurii de unică folosinţă, tacâmurile fiind de plastic. Nicio problemă – avem experienţă din food court!

Supa de legume cu porumb la Radha Cuisine in Timisoara

Supa de legume mi s-a părut gustoasă – am putut deci savura din plin aroma legumelor: mazăre, fasole verde, roşii, cartofi. Cu boabele de porumb nu m-am prea înţeles eu niciodată în mâncărurile gătite, însă nu i-au stricat în niciun caz gustul.

Sabji cu orez basmati chiftele cu legume puri cu chutney de mere la Radha Cuisine in Timisoara

Felul doi a fost cu totul altceva. Sabji-ul din mazăre, dovlecel şi roşii a fost puţin dulce, însă s-a potrivit de minune cu orezul basmati fiert fără vreun condiment. La orez am mai primit şi un sos picant din chili şi roşii care ne-a mai desfundat puţin nasul. Chiftelele de legume date prin pesmet au avut un gust foarte plăcut, iar din compoziţie am desluşit ceapă, cartofi, morcovi bine condimentate şi date prin pesmet înainte să fie prăjite în baie de ulei. Chutney-ul de mere a fost poate cea mai interesantă componentă a combo-ului servit la felul doi. Un sos de mere fierte, amestecat cu condimente care îi sporesc aroma – necunoscător fiind mi-a semănat mult cu pudra gălbuie de curry ce se găseşte pe la noi. Eu l-am servit alături de celelalte surate de pe platou, iar amicul meu l-a păstrat ca desert.

Cântărirea preparatelor la restaurantul indian Radha Cuisine din Timişoara

Pe pliantele simple pe care este prezentat meniul săptămânii, pe lângă preţul de 13 lei se mai află trecut şi gramajul: 700g. Domnul care se ocupă de servirea clienţilor foloseşte un cântar, însă din ce am văzut noi mai mult pentru a se asigura că nu pune mai puţină mâncare decât trebuie, deoarece cât am servit prânzul nu l-am văzut să mai ia din ce a pus în farfuriile de pe cântar pe motiv că ar fi prea mult.

Şi dacă tot am adus vorba de cel care se ocupă de servire, tot el este şi bucătarul şi (da, aţi ghicit) proprietarul localului. Nu este indian, însă fiind pasionat de cultura indiană a călătorit prin India, iar apoi a urmat o serie de cursuri vedice specializându-se în bucătăria indiană. Pe lângă preparatele cu specific indian, la Radha Cuisine se mai găsesc şi mai multe feluri de preparate de patiserie autohtonă, pe care nu le-am încercat însă.

Pentru cei care se întreabă Pe unde să mai mănânc în Timişoara?, Radha Cuisine de pe strada E. Ungureanu 13 din Piaţa Unirii poate fi ocazia de a încerca ceva nou. Dacă este sau nu pe gustul sau stomacul vostru, asta rămâne să decideţi singuri. Spun stomacul deoarece tovarăşul Gură Mare a cedat după câteva vizite la sus-numitul aşezământ culinar 🙂

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Radha Cuisine

Adresă:
str. Emanoil Ungureanu nr. 13
Telefon:

[…] căutarea unei alternative la restaurantul cu specific indian care spre ghinionul meu se închide la ora 17, am ajuns la un restaurant la fel de interesant […]

[…] total, am fost foarte încântaţi de experienţa culinară de la Indigo. Ne-am simţit bine în timpul mesei iar când ne-am ridicat de la masă nu am simţit […]

Comentarii

Raluca

12 May 2011 at 13:20

Hmm..pot sa intreb supa/ciorba avea smantana?

  Infidel Gastro

  13 May 2011 at 9:04

  Din ce am dedus eu era dreasă cu smântână.

Gore Brânzescu

13 May 2011 at 0:10

no chiar m-ai făcut curios. musai musai de-ncercat!

  Infidel Gastro

  13 May 2011 at 9:07

  Abia aştept să aud şi alte impresii 🙂

Cârtiţoiu'

13 May 2011 at 15:09

O mică rectificare: nu e primul indian din oraş, e doar primul ce-a apărut după mai mulţi ani de absenţe. 🙂 Era unu’ în Unirii lângă Dom.

  Infidel Gastro

  13 May 2011 at 15:54

  Mulţumim pentru rectificare. Ne-am conformat 🙂

Razvan

18 May 2011 at 8:23

Am fost acolo de mai multe ori si mancarea e absolut delicioasa, recomand la toata lumea ;).

Lana

18 August 2011 at 15:28

am fost de foarte multe ori la ei si mancarea este foarte buna. poate nu pe gustul celor ce sunt obisnuiti cu ceafa de porc+cartofi prajiti la fiecare pranz. pe langa meniul zilei merita incercata placinta cu spanac+branza si ca desert prajiturelele cu cocos care sunt o nebunie si vin cam la 1 leu bucata(se cantaresc in prealabil)

Nicoleta Achim

4 October 2011 at 13:56

Intr-adevar spatiul e restrans, dar mancarea este delicioasa si chiar daca unii nu sunt obisnuiti cu anumite arome sunt sigura ca incercand o data, vor fi tentati sa revina.

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul