Mâncare după noroc la Hanu Igniş

Hanu Ignis
Baia Mare

M-am concediat pentru săptămâna asta şi-am lăsat Timişoara pentru leagănu’ meu de baştină Baia Mare. Aseară, cu mult drag mi-am întâmpinat nişte prieteni timişoreni ce erau prin trecere şi s-au oprit pentru o ciorbă.

Cu ocazia asta am ajuns la Hanu Igniş, taman în sufletul oraşului în Centrul Vechi, loc de restaurant cu o oarecare vechime. Ne-am aşezat cu încredere şi-am primit meniuri. Voioşi voinici, ne-am hotărât: eu o ciorbă de curcan, iar musafirii un papricaş de miel şi-o ciorbă da’ fără carne (nu era în meniu, urma să negociem cu chelneriţa). La deset o porţie de clătite cu brânză şi stafide pentru mine şi o porţie de clătite cu nucă.

Vine momentul comenzii. După ce cu chiu cu vai am reuşit să o facem să-nţeleagă cum vine aia ciorbă fără carne şi o convingem să-ntrebe măcar la bucătărie, ne ia veselă restul comenzii după cum v-am povestit mai sus.

În cinci minute se-ntoarce spăşită: ciorbă de legume ne fac, dar va dura 15-20 de minute. Papricaş de miel nu au. Nu-i problemă, aşteptăm 20 de minute. Papricaşul să-l înlocuim cu tocăniţă de berbecuţ. Alte cinci minute: nu au nici berbecuţ, nu au nici un sortiment de oaie. Şi nu au nici nucă pentru clătitele cu nucă din meniu. Nu-i problemă, atunci înlocuim berbecuţul cu salată de ton şi nuca din clătite cu brânză dulce.

Trec 15 minute. Trec 20 de minute. Trec 30 de minute. Apar ciorbele şi salata. De arătat arătau binişor. Pe la 300 de grame toate. Existau şi variante mai mari, adică porţii mari de ciorbă la 500 de grame cu 3 lei în plus. Nu eram însă atât de-nfometaţi.

Ciorba mea, cea de curcan, a fost chiar bună. Puţin cam înecată cu smântână şi dulce, dar ei, asta-i ciorba. Carnea şi legumele bune la gust şi după niţel de sare şi piper per total bună.

Salata de ton a musafirului a fost hrănitoare, dar cam degeaba din alte puncte de vedere: la gust fadă şi dressingul degeaba. Ciorba de legume devenise ciorbă de ciuperci cu un puternic iz de Vegeta şi cam prea sărată – nu foarte de apreciat în condiţii de restaurant cu pretenţii.

Clătitele în schimb au fost delicioase! Aluat gălbui, semn de ouă de ţară, doldora cu brânză şi stafide fain aromate. Mai mult, erau rulate şi închise la capete în stilul clătitelor de casă şi nu triunghiuri cum primeşti de regulă prin restaurante.

Servirea totuşi, mai puţin lipsurile din meniu şi întârzierea unei banale supe de bază, a fost OK. Dacă mai punem şi că finalmente am comandat ceva ce nu era în meniu, iese OK. De asemenea preţurile erau foarte acceptabile: salata cu ton 10 lei, o ciorbă 5.5 lei şi clătitele 5 lei porţia. Mai de prost gust a fost taxarea separat şi neanunţată a pâinii, meteahnă naţională de altfel şi costul de 1 leu pentru o porţie de clătite la pachet.

În final, clătitele ar fi un bun motiv de revizitat restaurantul. Restul mâncării însă ne-a dezamăgit şi tare mă-ndoiesc că voi mai vrea să mănânc pe la ei.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Hanu Ignis

Adresă:
str. Piata Libertătii nr.16, Baia Mare

Comentarii

Noemi

12 February 2013 at 16:44

Am numai cuvinte de lauda!!…Pe langa ambientul traditional,care cuprinde din belsug dovezi ale istoriei si traditiei maramuresene,mancarea a fost perfecta,servirea impecabila,nota de plata mica…sa nu mai vorbesc despre ospitalitatea cu care am fost primiti chiar din partea proprietarului care ne-a servit si cu o visinata extraordinara din partea casei.
La fel si eu locuiesc in Timisoara,iar Baia-Mare e orasul meu natal si ramane de suflet,iar urmatoarea data cand mai merg “acasa”,nu numai ca am sa mananc dar am sa ma si cazez la Hanul Ignis.
Asa impresie buna mi-a lasat!
Multe orase nu au asa ceva.Recomand cu incredere celor care au drum prin Centrul Vechi Din Baia Mare!

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul