Rafinament de cinci stele la Restaurant Graf

Restaurant Graf
Oradea

Zice-se prin târg că Restaurantul Graf din Oradea e unul dintre cele mai bune din ţară (a spus-o un nene, bucătar la emisiunea aia celebră, MasterChef). Şi pentru că eu de curând am aflat de el (deh, dacă n-am teveu), am decis că nu se cade să nu mănânc acolo, mai ales că-i aproape de mine – aşa că m-am pus la ţol festiv şi fost-am să văd cum e prânzul la Graf!

Restaurantul Graf e situat pe strada Barbu Ştefănescu Delavrancea, nr. 3. Te întâmpină un şef de sală serios, care te-ntreabă unde vrei să mănânci: ai de ales între mai multe încăperi (de fumători, de nefumători, salonul verde, salonul alb, salonul roşu, etc.).

Nefumători fiind, am fost plasaţi la o masă din salonul alb (care oricum arăta superb!). Am fost întâmpinaţi de alţi chelneri care ne-au adus meniul, ne-au lăsat un timp suficient să ne uităm prin cărţulie – între noi fie vorba, nu-s nu-ştiu-câte feluri, dar toate par a fi extraordinare, din simpla lor denumire.

Meniul la Restaurant Graf

Din partea casei, a venit rapid o gustare de brânză spumoasă, cu capere şi toast. Apoi am ales un vinuţ bunuţ, şi am început a ne desfăta.

Spuma de branza cu capere si toast Restaurant Graf

Supa aleasă de mine a fost una clasică (parcă voiam să testez ceva „extra” doar mai târziu): două porţii consome de pui cu tăieţei de casă, două de supă franţuzească de ceapă gratinată. Ei bine, am fost invidioasă c-am ales aşa „simpluţ” fel, când puteam să mă răsfăţ, mai ales că eu nu-s fan al supei cu pătrăţele – ci-mi place mai mult cea cu fidea, dar noroc c-am fost între prieteni şi-am gustat şi din supa franţuzească – o minunăţie! Cum se mai simţeau aromele acolo, toate combinate cu brânză şi crutoane – ceva de vis.

Consome de pui cu taitei de casa

Supa frantuzeasca de ceapa gratinata

Deja destul de plină după supici, am ales totuşi şi-un felul 2: piept de pui la cuptor în sos aromat şi cartofi cu praz gratinaţi – fel care-a venit destul de repede (oricum, între o glumă bună şi două guri de vin, cine-a văzut cum a trecut timpul?).

Piept de pui la cuptor in sos aromat si cartofi cu praz gratinati

Sosul de la pieptul de pui… avem noi o vorbă: „să-ţi baţi pruncii cu şapca udă în faţa primăriei”. No cam aşa ceva!! Aromele şi-au făcut din nou apariţie, spre încântarea papilelor mele gustative, deja impresionate – trei astfel de porţii, plus cotlet de porc cu os, sos de salvie, dovlecei gratinaţi pe pat de ciuperci sote. Din care-am luat o gură, pentru că nu mă puteam abţine!

Cotlet de porc cu os, sos de salvie, dovlecei gratinati pe pat de ciuperci sote

Dar între mese, să mergem şi la baie, nu? Pentru că deja auzisem iarăşi multe despre „cât de fain e la baieee”, m-am înfăţişat: băi, la cât era de curat acolo, aş fi dormit şi-aş fi luat lejer masa acolo! O curăţenie şi-o simplitate cum ar trebui să fie în orice restaurant care se respectă: domnişoarelor, ţin să vă spun că aveau inclusiv demachiant bio, apă de faţă, cremă de mâini sau prosopele de unică folosinţă…

Revenind la masă… După asemenea nebunie de arome, m-am simţit vitează în continuare şi am dat iama la deserturi: primisem recomandarea caldă a prietenilor să-ncerc mousse de chocolat. Între comenzi, primim şi nişte macaroons, aşa, din partea casei. Să fie primit zic, şi-mi fac poftă mai mare de ciocolată. Aşadar, două porţii de Mousse de ciocolată belgiană cu zmeură, fistic şi îngheţată de casă din zmeură cu peperoncino, plus o porţie de Papanaşi cu cremă de brânză, îngheţată de casă din zmeură şi o abţinere.

Macaroons

Mousse de ciocolata belgiana Restaurant Graf

Papanasi cu crema de branza si inghetata de zmeura

No, dacă mă simţeam vitează înainte şi până am văzut cum arată frumosul desert, după prima jumătate s-a topit toată vitejia, vă jur! O aşa bogăţie de gusturi, senzaţii şi arome n-am avut în viaţa mea, mă tot uitam cu jind cum să fac să mănânc tot. Dar stomacul a învins, aşa că, deşi cu maxim regret, a trebuit să las jumătate în farfurie…

De mâncat am halit (mai) tot, dar vine şi plata, nu-i aşa? Ei bine, ne-am ţinut oleacă de buzunare.

Aşadar, patru persoane, într-o după-masă, la Graf:

  • Consome de pui cu tăiţei de casă: 2 porţii – 26 lei
  • Supă franţuzească de ceapă gratinată: 2 porţii – 26 lei
  • Piept de pui la cuptor în sos aromat şi cartofi cu praz gratinaţi: 3 porţii – 78 lei
  • Cotlet de porc cu os, sos de salvie, dovlecei gratinaţi pe pat de ciuperci sote: o porţie – 30 lei
  • Mousse de ciocolată belgiană cu zmeură, fistic şi îngheţată de casă din zmeură cu peperoncino: 2 porţii: 34 lei
  • Papanaşi cu cremă de brânză, îngheţată de casă din zmeură: o porţie – 16 lei
  • Apă plată Dorna, 750 ml: 2 la 16 lei
  • Vin Pinot Noir, Segarcea: 65 lei

PS: de la ora 16, de când am plecat de la Graf, eu n-am mai putut mânca până la ora 14, a doua zi…

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Restaurant Graf

Adresă:
str. B. St. Delavrancea 3, Oradea
Telefon:

[…] ciupercile şi poate asta e explicaţia faptului că servesc mereu acest fel de mâncare. Mai este şi prospeţimea pipeptului de pui şi faptul că sosul de smântână este fin şi […]

[…] seara, ca urmare a unei datorii mai vechi, am mers cu o prietenă la localul La Pizzaccia despre care am mai povestit la mine pe blog. Am ajuns în jur de ora 21 la restaurant […]

[…] clientă restaurantului în câteva rânduri şi pot să spun că nu m-a dezamăgit până acum. Mâncarea e excelent preparată, de fiecare dată la înălţime, vinul e adus ca băutura la mare căutare, chelnerii sunt atenţi […]

[…] să își facă o rezervare. Pentru cei care am fost deja acolo, cu siguranță gustul rafinat și mâncărurile alese ne îndeamnă să mai mergem cu proxima […]

Comentarii

Felicia

13 November 2012 at 22:45

Adica 73 ron pe persoana cu desert si vin?
Nu mi se pare scump deloc tinand cont de cele povestite mai sus.
Very good price!!! I will try it.

    Nuți Foame

    14 November 2012 at 0:16

    Să ne spui cum a fost dacă treci pe-acolo! 😀

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul