Mâncare japoneză la Timișoara

Restaurant Wasabi
Timișoara

Când vine vorba de mâncăruri “exotice”, Timișoara nu oferă o gamă prea variată de opțiuni. Dintre puținele restaurante care există, la Iulius Mall găsești câteva cu specific asiatic: thailandez, chinezesc sau japonez.

În ideea de a ieși din rutina unei zile obișnuite, am decis împreună cu noua colegă de la FoodCrew să încercăm un meniu cu specific japonez. Ne-am oprit așadar la Restaurant Wasabi, care se află chiar în fața scărilor rulante.

Pentru început, am remarcat prezența unei domnișoare îmbrăcate într-un elegant kimono, care ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze și ne-a condus spre o masă liberă.

wasabi timisoara

restaurant wasabi timisoara

kimono restaurant wasabi

A urmat partea cea mai grea: descifrarea meniului.

Să ne amintim ce am învățat la seara japoneză organizată acum câteva luni:

  • Nigiri Sushi: pe un bulgăre de orez este asezata o bucată de peşte crud.
  • Maki Sushi: rulouri care au la exterior foaia de algă ce înveleşte orezul în interiorul căruia sunt amplasate ingredientele.
  • Temaki Sushi: alga formeaza un cornet în jurul celorlalte ingrediente.
  • Oshi Sushi: orezul este aranjat într-un strat dedesubt şi într-un strat deasupra, totul este presat şi apoi tăiat în cuburi.

Meniul de la Wasabi este foarte bine organziat. Ai cinci categorii de prețuri pentru diverse feluri de sushi, pornind de la 6.5 lei, până la 11.5 lei. Urmează o secțiune specială dedicată supelor (6.5 lei). În continuare, găsești o listă generoasă de meniuri care îmbină diverse specialități de sushi. Prețurile sunt foarte variate, spre exemplu, cel mai ieftin mix costă 21 de lei și cuprinde 18 specialități vegetariene (300 g) iar cel mai scump costă 73 de lei și are 26 de bucăți de sushi (420 g).

meniu restaurant wasabi

Vremea rece și ploioasă ne-a făcut poftă de o mâncare caldă. De aceea, ne-am hotărât să comandăm pentru început o Misoshiru, adică alge de makame în supă.

După o îndelungă studiere a meniului, ne-am oprit asupra Mixului “Sakura” care avea în total 12 bucăți de sushi:  Somon x 2, Surimi x 1, Crevete x 1, Spicy salmon x 1, Icre peste x 1, Salmon maki cu somon x 6 (32 lei, 297 kcal, 320g).

În afară de acest meniu, am comandat două specialități de maki din categoria 7.5 lei:

  • Futomaki: Omleta, Castravete, Surimi (196 kcal)
  • Oshinko Maki: Ridiche Galbena (216 Kcal)

După cum observați, fiecare preparat are specificat numărul de calorii.

Până să primim la masă comanda nu am avut timp să ne plictisim. La Wasabi poți vedea cum se prepară mâncarea, totul are loc în perimetrul restrâns din spatele barului, unde doi bucătari tineri și îndemânatici realizează cu o viteză uimitoare minunății de sushi din orez, alge, pește și legume. Mie îmi place foarte mult conceptul acesta cu bucătăria la vedere, îți dă senzația că nu ești doar un client, te face părtaș la procesul gătitului. Să nu mai vorbim de faptul că este cu adevărat educativ!

echipa wasabi timisoara

preparare sushi

preparare maki

preparare maki wasabi

preparare maki timisoara

preparare maki restaurant wasabi

Privindu-i pe bucătari cu fascinație de copil, nici nu știu cum a trecut timpul și supa era deja servită, în boluri gingașe acoperite cu un căpăcel. Am savurat-o cu ajutorul lingurii elegante din porțelan.
Gustul a fost bun, cu alge și ceapă proaspătă.

supa alge

supa alge restaurant wasabi

Mix-ul de sushi ne-a fost servit pe un platou de lemn, alături de ghimbir murat și de wasabi. Din clipa în care a poposit în fața noastră ne-a captivat ochii prin culorile vii, formele geometrice, contrastele puternice. Mâncarea japoneză, pe lângă faptul că e foarte bună și sănătoasă, este foarte estetică. Când privești un platou cu sushi, parcă te-ai uita la un tablou, la o pictură.

mix sakura

mix sakura restaurant wasabi

meniu sushi maki

Maki cu ridiche galbenă

maki ridiche galbena

Maki cu somon

maki somon

Maki cu icre și maki cu somon picant

maki icre picant

Cu oareșce emoție și multă curiozitate am început să luăm la degustat toate preparatele. Sushi-ul se serveşte cu mâna sau folosind beţişoarele. În fața noastră erau disponibile și furculițe, dar noi am ales să mergem pe varianta tradițională. Am pus puțin sos de soia pe farfurioara de porțelan și am înmuiat în el bucata de sushi, ducând-o apoi la gură.

Din când în când, am mestecat câte puțin ghimbir murat, care poartă numele gari. Se serveşte cu sushi cu scopul de a ajuta digestia şi pentru a curăţa papilele gustative în procesul degustării diverselor tipuri de sushi.

Acesta a fost maki cu somon și chilly, o specialitate foarte picantă.

degustare salmon spicy

Futomaki, cu castravete si surimi.

degustare maki

Maki cu icre, gust sărat și culoare aprinsă.

degustare maki icre

Maki clasic cu somon, unul din preferatele mele.

maki somon sos soia

După așa un răsfăț, am mai rămas câteva minute la povești și ne-am relaxat cu un ceai japonez. Eu am ales unul verde, care s-a dovedit foarte intens și aromat. Colega mea a optat pentru un ceai cu o culoare maronie și aromă prăjită.

În timp ce savuram ceaiul, ne-am dat seamă că, deși mâncasem bine, ne simțeam foarte în formă, pline de energie. Din experiențele mele trecute cu mâncarea japoneză știu că, oricât de copios ai mânca, stomacul va fi fericit. Iar după câteva ore va fi din nou pregătit pentru un nou ospăț. Mâncarea japoneză este gustoasă și ușoară, ideală atât pentru cei care țin la siluetă, cât și pentru gurmanzii pofticioși.

ceai verde

ceai prajit

Dintre toate restaurantele disponibile în perimetrul Food Court-ului, Wasabi se remarcă printr-un stil diferit, mai discret și … zen. Te poți bucura de serviciile și calitatea mâncării specifice unui restaurant adevărat, având avantajul de a te afla chiar în inima unui centru comercial. Vi-l recomandăm cu drag! 😉

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Restaurant Wasabi

Adresă:
Iulius Mall
Telefon:
Website:

[…] orezul nu s-a lăsat mai prejos, mai ales că nu era încărcat cu ulei și era foarte bine gătit. S-a […]

[…] un mare fan al supelor japoneze și chinezești, supa de ciuperci mi-a mers la suflet. Avusesem niște zile mai “seci” […]

Comentarii

cristi

27 March 2013 at 15:18

un mare minus pentru folosirea “icrelor de manciuria” sintetice

    Ratatoullia

    27 March 2013 at 17:37

    noi am putut evalua doar gustul, nu putem sa ne exprimam parerea cu privire la sursa de unde provin icrele si cat de autentice sunt.

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul