Dacă ați crezut cumva că pizza și pastele sunt populare numai prin Europa să știți că vă înșelați amarnic. Americanii sunt mari fani ai bucătăriei cu specific italienesc. Acum 2 ani am descoperit în Statele Unite un lanț de restaurante numit Olive Garden cu un meniu bazat în proporție de 80% pe produse specifice bucătăriei italiene. De atunci sunt mare fan și nu ratez locul de fiecare dată când mă aflu acolo. Nu de alta, dar când sunt într-o țară străină și îmi e foame prefer să merg într-un loc în care să știu că meniul cuprinde preparate pe gustul meu și nu să încerc marea cu degetul pe stomacul gol.
Olive Garden se găsește peste tot în Statele Unite, la fiecare colț de drum, pe fiecare autostradă și în aproape fiecare oraș. Lanțul de restaurante există din 1982 și până anul trecut au numărat aproape 800 de restaurante în America de Nord, America de Sud și Canada.
Locațiile Olive Garden, mai ales cele mai nou construite, sunt decorate în stilul zonei toscane din Italia și mai toate elementele decorative, incluzând aici și muzica, încearcă să creeze o atmosferă specifică localurilor din Italia.
Meniu
Meniul, după cum aminteam și mai sus, este bazat pe specificul bucătăriei italiene dar și cu diferite accente americane. Este extrem de diversificat cu opțiuni pentru prânz, cină, aperitive, deserturi și meniuri speciale pentru copii.
La Olive Garden e mereu înghesuială, indiferent de oră sau zi. Ni s-a întâmplat de multe ori să așteptăm și 25 de minute la rând ca să primim o masă. Și da, asta în Statele Unite se întâmplă foarte des, mai ales în cazul lanțurilor de restaurante. Și lumea așteaptă și mai mult de 25 de minute pentru o cină aici.
Noi am ales să luăm o cină puțin mai târzie ca să nu prindem aglomerația de la ora 19 așa că a fost prima dată când nu a trebuit să așteptăm. Având în vedere că meniul este unul destul de stufos am început cu două băuturi: Strawberry Limoncello Martini cu Smirnoff Citrus Vodka, Caravella Limoncello și bucăți de căpșuni și un daiquiri de căpșuni.
Un alt lucru care pentru mine a fost extrem de surprinzător la restaurantele din Statele Unite este faptul că mai tot timpul primești ceva din partea casei. Dar acel ceva are niște cantități incredibil de mari. Spre exemplu aici, la Olive Garden, la comandarea oricărui fel de mâncare din variantele de prânz sau cină (deci nu numai la un aperitiv) primești din partea casei breadsticks, sau mai pe românește niște mini baghete cu o foarte ușoară aromă de usturoi care sunt demențiale. Tot din partea casei vin la alegere salata casei sau supă. Și să nu aveți impresia că este doar o porție, ci breadstick-urile și supa/salată sunt nelimitate. Deci dacă ceri de 10 ori, de 10 ori îți mai aduce.
Vă dați seama că după 1-2 breadstick-uri și puțină salată mie nu mai îmi trebuia nici un fel de mâncare, așa că mai mult de jumătate din felul principal comandat era luat în cutie, acasă. Și tot ne rostogoleam până la mașină.
Dacă despre breadstick-uri v-am spus, să vă spun că salata de casă avea: salată verde, roșii, ceapă, măsline negre, un ardei iute, crutoane și brânză deasupra. Dressing-ul era tot ceva homemade de ei, bănuiesc eu un italian dressing. Într-un cuvânt, arhisuficient pentru o cină.
Dar cum trebuia să ne alegem și ceva din meniu pe care să dăm banii, eu am ales o rețetă ușoară de Capellini Pomodoro cu roșii, usturoi, busuioc proaspăt, ulei de măsline extra-virgin și sos de roșii. Practic un fel de mix de bruschete amestecat cu paste. Ca să fac pastele și mai gustoase, am ales să adaug și câțiva creveți deasupra. În total 540 de calorii, acceptabil având în vedere că eram plină de la cele primite din partea casei. 😀 Ah, da, asta îmi place la restaurantele din SUA, că știu mereu cam câte calorii are mâncarea și nu trebuie să calculez și nici nu-mi stă în gât. 😀 Mi-a plăcut mult de tot și deși pastele în general reprezintă o masă destul de consistentă, astea mi-au permis să mai și respir după.
Am crezut că am făcut alegerea perfectă până am văzut farfuria comeseanului meu. El a ales Tour di Mare cu creveți în sos alfredo, creveți prăjiți ușor în crustă, scampi fritta (nu am idee ce e, dar bănuiesc că e un fel de mini lipie care era în partea stângă a farfuriei) și mozzarella ravioli afumată și umplută cu creveți și crab. Un deliciu pentru fanii fructelor de mare. Am gustat și eu bineînțeles și regret că nu am ales același lucru, deși un asftel de fel principal vine la pachet cu 1050 de calorii. 😉
Sper că nu are rost să vă mai povestesc de ce nu am poze cu desert, nu? 😀
Prețuri
Orientativ, prețurile arată cam așa:
- Strawberry Limoncello Martini – 8.95$;
- Strawberry Daiquiri – 6.95$;
- Capellini Pomodoro cu creveți – 15 $;
- Tour di Mare – 17.50$.
Deci un total de vreo 50$ la care adaugi taxe și ciubuc, cam 65 $ o cină copioasă pentru 2 persoane după care sigur nu mai mânci mare lucru a doua zi.
Servirea
La fel cum am menționat și în recenzia anterioară, servirea este în general ireproșabilă. Chelnerii sunt foarte bine pregătiți, gata oricând să îți explice exact ce conține fiecare fel de mâncare și cum se prepară. Totodată, ceea ce apreciez la ei este că vin și verifică de cel puțin 3 ori cum este totul, dacă mai ai nevoie de ceva, total opusul a ceea ce se întâmplă aici în marea majoritate a restaurantelor. Chelnerii sunt drăguți chiar dacă sunt la sfârșit de tură și nu își dau ochii peste cap dacă vii cu 30 de minute înainte ca bucătăria să se închidă. Trebuie să recunosc că își merită din plin acei 20% ciubuc pe care îi și primesc.
Olive Garden face parte cu siguranță din top 5 al restaurantelor unde poți mânca bine, mult și la un preț acceptabil. 🙂
P.S Mi-ar plăcea tare mult să fie și în România. 😀
Nici un comentariu