1001 nopţi este un restaurant aflat lângǎ Cişmigiu, loc unde amatorii bucǎtǎriei libaneze se pot înfrupta din bucatele specifice într-un decor somptuos. Prima impresie pe care o ai când intri în acest restaurant este într-adevǎr de opulenţǎ. E ca şi cum nu te-ai aştepta ca o bucǎtǎrie din Orientul Mijlociu sǎ-şi gǎseascǎ adǎpost într-o casǎ atât de mare, cu tavan înalt şi mezanin. Puţin intimidant este şi sound-ul, o combinaţie între tradiţional şi un chill-out presǎrat pe alocuri cu accente arǎbeşti, sau televizorul imens care strǎjuieşte scara decoratǎ bogat, în culori la fel de tari ca tot ansamblul.
Aşadar, un concept modern de restaurant libanez, adus laolaltǎ cu un lounge care aratǎ cu adevǎrat spectaculos. Dar cum noi veniserǎm sǎ ne astâmpǎrǎm pofta de arome şi mirodenii, am început sǎ rǎsfoim meniul generos, cu un ochi aruncat din când în când narghilelelor frumos ornate sau motivelor decorative şi cariatidelor.
Mâncarea libanezǎ nu ne era, nici mie, nici prietenei însoţitoare, necunoscutǎ, dar cum nu mai avusesem prilejul de a o gusta de ceva timp, ne-am orientat cǎtre preparate specifice şi larg cunoscute. Am optat ca toate felurile sǎ vinǎ în acelaşi timp, o regulǎ în cazul meselor sociale specifice popoarelor mediteraneene.
Platoul Damasc pentru douǎ persoane (39 lei) a fost cel care ne-a captat atenţia mai întâi, cu delicioasele-i arome revǎrsându-se şi îmbiindu-ne sǎ le testǎm cât mai repede.
Cele şase mini-boluri, cu adevǎrat suficiente pentru douǎ persoane, conţineau nelipsitul humus, o minune cremoasǎ din nǎut, excelentǎ ca dip, mutabal, un sos de susan cu vinete si ulei de mǎsline, labne, sosul rǎcoritor de iaurt şi mentǎ, humus Beirut, o combinaţie între tradiţionalul humus şi o pastǎ de ardei iute şi pastǎ tahini, excelent, baba ganoush, un piure de vinete cu pastǎ tahini, pǎtrunjel şi roşii, şi fattoush, una din salatele mele peferate, cu arome de varǎ rǎcoroasǎ, împrietenind fǎrǎ efort roşiile cu castraveţii, menta proaspǎtǎ şi crutoanele din lipie prǎjitǎ, un amestec savuros de texturi şi arome.
Printre sorbiturile de ceai şi conversaţie, ne-am mai delectat cu sambusik cu brânzǎ (12 lei), adicǎ semilune umplute cu brânzǎ, asemǎnǎtoare scovergilor neaoşe, care ar fi putut trece neobservate, dar care conţineau şi susan negru, condiment foarte îndrǎgit de subsemnata, care îl presarǎ ori de câte ori are ocazia peste aproape orice sandviş sau salatǎ de cous-cous meşterite de propriile-i mâini.
Celǎlalt preparat de la masa noastrǎ a fost genialul falafel (14 lei), adicǎ cinci chifteluţe calde din pastǎ de nǎut, ceapǎ şi usturoi, însoţite de castraveţi acri şi salatǎ, o îmbinare reuşitǎ şi aromatǎ, foarte pe placul papilelor noastre.
Ce mai gǎsiţi la 1001 Nopţi: supǎ cremǎ de linte (12 lei), Adana Kebab, o specialitate din carne tocatǎ de vitǎ şi miel şi boia (29 lei), Ras asfour de vitǎ (24 lei), shaorma de pui (24 lei), salate, preparate din peşte şi internaţionale şi deserturi ca Buj Al Arab (14 lei), Baclava (14 lei) sau Asmalie (14 lei). De menţionat cǎ preparatele din carne sunt pregǎtite halal, adicǎ aşa cum trebuie din punctul de vedere al regulilor islamice.
1001 Nopţi este restaurant unde se fumeazǎ, dar unde ventilaţia funcţioneazǎ cu succes; baia este curatǎ, peste tot sunt beţişoare parfumate, iar chelnerii sunt amabili şi prompţi. La orele prânzului este animat, semn cǎ lumea e curioasǎ sau revine, cuceritǎ de preparatele excelente. Ceea ce vǎ recomandǎm cu cǎldurǎ şi vouǎ!
Nici un comentariu