De câte ori intru într-un loc ca acesta, genul acela de spaţiu unde totul te îmbie sǎ iei loc la masǎ cât mai repede, mǎ întreb de ce nu înţeleg toţi proprietarii de restaurante puterea unei feţe de masǎ colorate sau a unei lalele proaspete într-o vazǎ şic. Adicǎ, da, dacǎ tot te dai peste cap sǎ ai un bucǎtar excepţional, cǎ doar pentru mâncare îţi aştepţi clienţii, cred cǎ poţi face şi efortul de a avea o masǎ ademenitoare.
Nu ştiu cum era la Violeta’s înainte de schimbarea spaţiului – doar am auzit cuvinte ca „spaţiu mic şi înghesuit”- dar noua adresǎ nu are nimic de-a face cu acele epitete. E doar interesul de a te simţi bine acolo, cu muzica reconfortantǎ, culorile echilibrate şi potrivit de tari, un spaţiu intim şi încrederea cǎ vei mânca preparate naturale, fǎrǎ conservanţi şi coloranţi. Carnivorii vor suferi puţin la Violeta’s, doar puţine preparate sunt şi pentru ei, dar felurile de mâncare vegane, vegetariene şi cele pentru pescetarieni sunt consistente, nu cred cǎ vor exista plângeri nici mǎcar din partea lor.
Meniul se schimbǎ zilnic, doar unele feluri de mâncare „rezistând” de pe o zi pe alta, printre acestea aflându-se pâinea, câteva feluri de supǎ sau deserturi. Dacǎ ai poftǎ de ceva care nu existǎ în meniu, Violeta e acolo şi îţi poate spune cât timp va dura prepararea acelui fel de mâncare.
Noi ne-am hotǎrât cu greu şi în timp ce citeam şi rǎsciteam, ca pentru a ne consulta papilele, Violeta ne-a adus nişte crutoane de mǎlai cu parmezan şi rozmarin (15 lei), da, adicǎ bucǎţele de mǎmǎligǎ bune şi potrivit de sǎrate. Pe lângǎ ele, am avut şi biscuiţi din fǎinǎ integralǎ de secarǎ şi tǎrâţe de grâu (15 lei), de-abia pregǎtite, şi o plǎcintǎ cu caş afumat şi brânzǎ de caprǎ, armonios picuratǎ cu miere; combinaţia de sǎrat cu dulce e fantasticǎ, sǎ nu vǎ daţi în lǎturi de la a o încerca.
Ca bǎuturi, am încercat o ciocolatǎ caldǎ (15 lei), cu tot felul de ingrediente care mai de care mai atrǎgǎtoare: cacao olandezǎ, ciocolatǎ cu 70% cacao, zahǎr brun, vanilie, chili şi nucşoarǎ, care au condimentat potrivit preparatul şi i-au dat o texturǎ cremoasǎ şi groasǎ ca de mousse. Prietena cu care eram a încercat pentru prima datǎ o bere de ghimbir (10 lei), pe care am gustat-o şi eu pentru cǎ sunt fan ghimbir.
Odatǎ cu sosirea felurilor principale, masa s-a îmbogǎţit şi cu un alt coş de pâine care conţinea crutoane şi douǎ chifle cǎlduţe din fǎinǎ integralǎ cu susan şi mac. Deşi nu aveam nevoie de ele (vedeţi mai jos ce am comandat), nu ne-am putut stǎpâni din a le gusta; chiflele, mai ales, ne-au mers la suflet nouǎ, mari devoratoare de tot ce înseamnǎ pâine.
Ca fel principal, eu am mers pe o variantǎ semi-clasicǎ, spaghete integrale cu somon (35 lei).
Am avut parte de o porţie îndestulǎtoare de spaghete, somon sǎlbatic (cel bogat în Omega 3, responsabil cu starea bunǎ a inimii noastre, spre deosebire de Omega 6, mai prezent în somonul de crescǎtorie şi care în cantitǎţi mari poate fi nefavorabil sǎnǎtǎţii noastre), spanac, parmezan şi muguri de pin. Au fost bune, corect gǎtite şi cǎlduţe când au ajuns la masǎ.
Ce era, totuşi, cu adevǎrat interesant se întâmpla în farfuria vecinǎ, unde multe ingrediente verzi, spanac, urzici şi leurdǎ (30 lei), se combinaserǎ cuminte şi aşteptau un verdict favorabil.
Ceea ce s-a şi întâmplat, combinaţia de spanac cu urzici şi ciuperci de pǎdure, asortate cu leurdǎ, mǎmǎligǎ, ou poşat, usturoi, parmezan şi alune, fiind gustoasǎ (da, şi aici am ajuns cu furculiţa!), „obligându-mi” prietena sǎ lase farfuria goalǎ.
Ce mai gǎsiţi la Violeta’s: Chili mexican vegetarian (35 lei), falafel cu sos tahina şi piure de cartofi (35 lei), mâncare de nǎut cu roşii, ştevie, leurdǎ şi garam masala (35 lei), omletǎ cu afine, smântânǎ dulce şi nucşoarǎ (15 lei), salatǎ de icre proaspete (15 lei) sau tartǎ de lǎmâie cu nuci şi cafea (20 lei). Ȋntr-adevǎr, inconvenientul major la Violeta’s Vintage Kitchen sunt preţurile ridicate. Mâncarea, în schimb, este bunǎ, atmosfera – intimǎ şi ni se garanteazǎ preparate gǎtite responsabil, fǎrǎ risipǎ şi scurtǎturi. De încercat!
Aparitii media | Violeta's Bistro
[…] https://foodcrew.ro/2013/04/bucataria-ademenitoare-a-violete/ […]
Comentarii
Maria
@George T.: Nici vorba de bio! De unde ai scos-o?!