Cam de fiecare dată când ajung la un restaurant situat în apropierea unei ape mi se face instantaneu poftă de pește. La fel am pățit și când am ajuns la Complexul Flonta.
Situat pe marginea unui lac, Complexul Flonta are un farmec aparte, te introduce într-o altă lume unde nu mai e loc de zgomote, agitație și nervozitate. Cel puțin așa mi s-a întâmplat mie. Am ajuns într-o zi de toamnă mai ploioasă ți am luat cina în interiorul restaurantului.Despre restaurant pot spune că este genul de restaurant simplu, drăguț, gândit pe ideea de socializare, astfel încât fiecare client să se simtă parte dintr-o mare familie. Spun aceasta deoarece nu există spații izolate în restaurant, dar, deși poți vedea pe fiecare, totuși te bucuri de liniștea ta, deoarece mesele nu sunt prea apropiate între ele. Mai e un mare avantaj, cam oriunde te așezi, te poți bucura de spectacolul și priveliștea cu totul speciale de afară.
Am primit repede meniul și, deoarece știam clar că vreau pește, nu a fost foarte greu să mă hotărăsc. Foarte bine că am știu ce vreau, deoarece oferta celor de la Flonta e destul de vastă. De la platouri, preparate tradiționale, până la tot felul de specialități vânătorești, cu carne de vită și nu numai, pe care le-am notat undeva în memorie și deja cam știam că voi mai trece pe acolo. Acum, totuși, să vă spun ce am comandat și să nu mai tot zic de viitor. Am decis să fie Ciorbă ungurească cu crap (e de fapt cunoscuta ciorbă de pește a la Szeged) și doradă cu orez cu legume și mujdei.
Ciorbă ungurească cu crap
Eu sunt mare fană de ciorbă de pește în varianta Szeged. Eram chiar curioasă cum va fi aceasta. Ciorba a venit într-un bol mare cu un polonic, din care te serveai în farfurie. Culoarea era așa cum trebuie, am observat că erau destul de multe bucăți de crap, chiar suficiente. Am gustat și pot spune că aproape nu mai e nevoie să mergem până la Szeged, se pare că cei de la Flonta au descoperit rețeta. Mi-a plăcut că s-a folosit carne de crap deoarece ciorba nu a fost prea grasă, sau prea grea și consistentă. Pentru mine aceasta e ciorba de pește preferată, iar cine a avut șansa să guste această ciorbă la fața locului, adică la Szeged, știe foarte bine despre ce vorbesc. Cu greu furi secretul de la unguri și majoritatea restaurantelor cumpără preparatul special pentru ciorbă, iar ei adaugă doar peștele proaspăt și ce mai trebuie pentru a finaliza ciorba. Eram curioasă dacă și la Flonta e la fel. Cei de acolo mi-au spus că prepară ei singuri întreaga ciorbă, iar din ce au explicat, e o ciorbă pentru care îți trebuie timp și îndemânare. Rezultatul a fost unul pe măsură. Porția a fost una foarte mare, suficientă cât să se sature două persoane. Mai am de menționat și următorul aspect: pâinicile au sosit calde, calde și s-au potrivit de minune cu ciorba și vremea de afară.
Dorada și orez cu legume și mujdei
Am tot văzut la multe restaurante doradă în crustă de sare și mi-a plăcut la Flonta că era varianta simplă. Era o doradă făcută la grătar, destul de rumenită și se observa foarte bine carnea albă, fermă care te îmbia. Îmi place mult dorada. Are un gust mai aparte, iar carnea albă de pește este foarte, foarte bună. Nu degeaba se spune că peștele este esențial în viață.
Era bine pregătită dorada, carnea s-a desprins ușor, în bucăți numai bune de gustat. Mai îmi place la doradă că nu are oase multe. Una peste alta mi-a plăcut varianta simplă și foarte gustoasă în care era pregătită dorada.
Despre orezul cu legume pot spune că mi-a plăcut modul de prezentare. Altfel, a fost un orez simplu, poate puțin ducea cu gândul la pilaf și legumele cam fierte, dar venea foarte bine cu dorada rumenită. Poate data viitoare iau legume la grătar să fiu în ton cu toate.
Acum când vine vorba de mujdei, oricum ar fi făcut mie îmi place, deoarece îmi place mult usturoiul. Acesta a fost făcut cu smântână și deasupra au fost presărate câteva fire de pătrujel. Mi-a plăcut prezența pătrujelului, părea totul și mai proaspăt.
Prețuri și servire
Pentru locație și modul de a fi al restaurantului, pentru mâncarea foarte bună și atmosfera caldă a restaurantului, prețurile mi s-au părut decente. Totuși, recunosc, mi-ar plăcea mai mult să fie trecut prețul pe porția întreagă și nu la 100 g, dar, poate că la pește e mai greu acest lucru.
Pentru ce am mâncat, așa stă treaba:
- Ciorbă ungurească de crap (150 g / 400 ml): 11,8 Ron;
- Doradă la grătar (100 g): 14,9 Ron;
- Orez cu legume (250 g): 6,9 Ron.
Când vine vorba de servire, pot spune că am fos mulțumită. Am nimerit un ospătar care cunoștea cu ce sunt făcute mâncărurile, cunoștea ingredientele și mai cunoștea și cum se pregătesc. A fost un ospătar amabil și atent, destul de pe fază.
Mie una îmi place la Flonta, îmi place foarte mult priveliștea și atmosfera din acel loc. Poate pare un restaurant mai scump, dar dacă ajungi acolo, îți dai seamă că nu e chiar așa și, măcar din când în când merită să ne răsfățăm.
Pizza de la Cora vine cu un blat cam gros | FoodCrew
[…] nu mi s-au lungit urechile cât am așteptat, cam în 10 minute maxim, mă puteam bucura de pizza. Porția e una mare, chiar mare. Eu nu am putut să o termin de una singura. Pizza mea avea sos de roşii, şuncă, […]
Restaurantul Spring Phoenix are un preț normal pentru meniul zilei | FoodCrew
[…] dintre avantajele pe care le ai dacă alegi meniul zilei e faptul că nu stai mult până ești servit. Da, am regăsit acest avantaj și aici. A sosit supa comandată și mi-a plăcut mult culoarea. […]
Pranz de la Ten Pizza livrat la birou | FoodCrew
[…] cel mai mult, mâncarea. Așa cum vă spuneam și mai sus, eu am ales pentru masa de prânz ciorba de perișoare și baghete cu șuncă și mozarella. Ambele mâncăruri au ajuns relativ calde […]
Comentarii
Dan
Fonfleuri Dna, fonfleuri… Cum adica, ungurii nu dau retetata? Pai scrieti articolasul asta numai pentru reclama. Doamne, numai in partea aia a lumii este asa. Sa fi spus si Dvs mai mult, sa avem idee (de fapt am inteles, este cam un gulas mai subtire, cu peste). Eu faca ciorba la la Braila, ciorba de pescar. Voiam, doar asa sa incerc si altceva. M-a dezamagit articolul Dvs.