Când spui vară, lumea deja își imaginează marea albastră, cu ale sale nisipuri aurii și un cocktail savurat sub o umbrelă colorată. Nu e chiar un clișeu, e mai mult un fel de plăcere comună, am putea spune. Însă când corelezi vara cu Marea Negră, românii devin puțin mai reticeți. Și asta nu pentru că apa nu e la fel de frumoasă sau pentru că nisipul nu e la fel de auriu, ci pentru că serviciile de care au parte lasă de dorit de cele mai multe ori. Cu mult optimism în suflet, începutul ăsta de toamnă ne-a purtat pașii spre litoralul românesc, mai exact spre Eforie Nord.
O stațiune a restaurantelor cu autoservire și a hotelurilor comuniste, asta am descoperit noi acolo. Dacă nu am privit-o cum se cuvine, să ne fie cu iertare. Așadar, într-o seară de septembrie am pornit să găsim un restaurant unde să luăm cina. Nu voiam să fie cu autoservire și nici nu voiam să fie servită pe o bucată de carton pe malul mării, așa că am întrebat unde se mănâncă bine. Cei de la hotel ne-au recomandat restaurantul Acapulco, unde deși am fost avertizați că mâncarea este puțin mai scumpă, aveam să ne bucurăm de vedere la mare și mâncare bună.
Despre restaurant și servicii
Am intrat în etajul superior al localului unde se afla restaurantul. La primul nivel aveau și ei clasica autoservire, iar la ultimul nivel aveau o terasă/ bar. Restaurantul în sine e destul de mic, beneficiând de o sală de fumători și una separată pentru nefumători. Am vrut să ne încercăm norocul să mâncăm pe terasă, însă vântul puternic și temperaturile mai scăzute ne-au împiedicat. Așa că, urma să ne bucurăm de priveliștea litoralului de după un geam.
Cele câteva mese din sala de fumători erau ocupate așa că ne-am îndreptat pașii spre cea de nefumători. Și aici parcă era altă poveste. Dacă în sala principală aveai parte de un decor mai modern, un bar și muzică, aici parcă te întorceai în timp. Mobilierul era vechi, plante pline de praf, uitate de vreme și nici urmă de muzică. Ne-am așezat totuși într-un colț, am deschis un geam și ne-am bucurat de sunetul valurilor izbite de mal… Și ne-am tot bucurat de asta vreo 10 minute până unul dintre noi s-a dus să ceară niște meniuri, aparent nici chelnerițelelor nu le prea plăcea sala asta.
Ne-am uitat peste meniu, care era destul de consistent, trecând peste supe, fripturi sau pizza și am ajuns la salate. Oferta părea destul de bună, însă, așa cum am fost avertizați, prețurile erau puțin cam mari pentru local. Ne-am hotărât asupra meniului și din nou a trebuit să așteptăm câteva minute bune până când cineva s-a decis să vină se ne ia comanda. Și să nu credeți că am fost întâmpinați cu zâmbetul pe buze sau că și-ar fi cerut scuze pentru întârziere. Aproape că începusem să credem că prezența noastră acolo chiar îi deranja. Am trecut peste pentru că ne era chiar foame și am comandat mâncarea și băuturile.
Mâncarea
Prima salată comandată a fost salata casei, Acapulco. Aceasta a fost foarte fresh, cu destule legume (salată verde, roșii, morcovi, castraveți, ardei roșu), piept de pui la grătar și dressing de maioneză. Farfuria arăta foarte bine, era suficient de mare, iar salata a fost chiar bună.
A doua salată aleasă a fost Caesar. Dar, pentru că fiecare restaurant are propria interpretare a acestei salate, la Acapulco ea conținea un mix mai deosebit de salată verde, varză roșie, cașcaval, crutoane, piept de pui la grătar și dressing de maioneză cu usturoi. Puiul era putin prea prăjit, iar gustul de usturoi prea pronunțat. Totuși nu a fost o salată rea și a fost foarte sățioasă.
Cât despre nota de plată, după care a trebui să așteptăm din nou foarte mult, vă pot spune că a costat cam așa:
- o bere Beck’s – 8 lei;
- un Coca-Cola – 6 lei;
- salata Caesar – 26 lei;
- salata Acapulco – 22 lei.
Un total de 62 lei, pentru o cină care a durat aproape 2 ore.
Puțin dezamăgitor, întreaga stațiune ne-a dat aceeași senzație și fiind deja la sfârșit de sezon estival, lucrurile erau și mai triste decât în mod normal. Data viitoare rămânem la Mamaia și cinăm acolo sau în Constanța. Restaurante bune cu servicii de excepție găsim și la noi la mare, însă nu este normal să fim nevoiți să căutăm atât de mult după ele.
Voi cu ce impresii v-ați întors de la mare anul acesta?
Comentarii
Ideg Lajos
Restaurantul acesta dupa recenzie si poze le are cam toate defectele caracteristice restaurantelor noastre:
1. Cei nefumatori sunt tratati ca niste oameni cu boli contagioase
2. Bauturile se servesc in pahare nepotrivite
3. Nu pot lipsi de pe masa cele doua sticlute cu ulei si otet(si cu zeama cursa pe ele), ca si cum ar fi doua condimente de baza fara care nu poti servi o masa
4. Meniu foarte stufos,dar lipsit de creativitate ( in mare parte cartofi cu carne de pui/porc)
5. Celebra salata Caesar, si aici trebuie sa o contrazic pe autorul recenziei,pt ca nu exista mai multe interpretari,toti fac dupa aceeasi reteta falsa, adica salata facuta din mai multe legume cu piept de pui si ceva dressing. Reteta acestei salate e una foarte simpla, tocmai pt ca a fost creat de un bucatar inventiv care nu prea mai avea nimic in camara si a trebuit sa dea ceva la oaspeti. Aceasta contine frunze de salata romana, ulei de masline amestecat cu ou crud, parmezan si eventual o bucata de paine prajita cu usturoi. Atat.
6.Raport calitate/pret destul de rau
+1. In recenzie nu scrie dar sunt convins ca la capitolul preparate din peste nu aveau nimic care sa provina din Marea Neagra
Muffin Queen
Ai perfectă dreptate! Nici nouă nu ni se pare normal să existe asemenea diferențe între fumători și nefumători. Mai mult, pe lângă cele două oliviere nu lipseau nici clasicele găuri de țigară din fața de masă (chiar dacă eram în salonul de nefumători). Legat de salată, tocmai de aceea am zis că este o interpretare pt ca diferă mult de rețeta originală. La rețetele de pește stăteau destul de bine, aveau de la doradă, la crap, somon sau fructe de mare, foarte multe sortimente de unde să alegi. Deși, nu scria la nicio rețetă că ar fi specifică Mării Negre.