Jazz-ul culinar din inima Clujului

Cabinet de Vin&Cocotte
Cluj Napoca

Într-o marți seara, cu iarnă molcom de friguroasă – de parcă vremea de afară știa ce urmează -, am decis să mergem în oraș la cină. Ne-am oprit la Cabinet de Vin&Cocotte, situat pe Bulevardul Eroilor, în Cluj-Napoca, e un local care te atrage de cum pășești cu numeroasele mânuțe și degețele aranjate pe mobilă, de jur-împrejur, iar dacă îi dai o șansă te cucerește cu mâncarea desăvârșită.

Cabinet de Vin&Cocotte

Decor Cabinet de Vin&Cocotte

Atmosfera la Cabinet de Vin&Cocotte

Pe măsură ce intri în restaurant poți observa imediat atenția acordată până la cel mai mic detaliu: de la mesele și scaunele de calitate și comode, până la amabilitatea personalului care te întâmpină cu un zâmbet cald și prietenos la intrare. Doar nu degeaba ne aflăm în inima Ardealului, nu?

Interior Cabinet de Vin & Cocotte

Pentru început am împărțit o sticlă mare de apă plată, iar partenerul meu a luat și o cafea Ristretto, băuturi menite să alunge setea noastră până la alegerea preparatelor și băuturilor consumate la cină. Ne-a fost prezentat meniul de mâncare și cel de băuturi; acestea sunt într-un format tare interesant și practic. Pentru turiștii și studenții străini, meniul este disponibil în Engleză, cât și Franceză.

Meniu Cabinet de Vin & Cocotte

Ce am servit la Cabinet de Vin&Cocotte

După o degustare a câtorva vinuri eu am ales un vin rosé, echivalentul pentru Nachbil din meniu – un vin ușor parfumat cu nuanțe primăvăratice călduroase; cât despre însoțitorul meu, acesta a ales la rându-i un vin roșu Zorzal Malbec Terroir Unico. Ambele vinuri alese au complementat foarte bine alegerile culinare de care ne-am bucurat pentru restul serii.

Am început seara cu Makimono, un aperitiv format din rolluri asiatice, câte două conținând pe rând un ingredient principal: levrek sălbatic, ton roșu și foie gras; acestea fiind înconjurate de orez și foiță de alge. Deasupra rollurilor cu ton roșu tronează plină de aromă și gata să ofere savoare, tapioca.

Makimono

Acest aperitiv este servit cu cele trei sosuri: soia, wasabi și oyster; precum și felii de ghimbir murat menit să curețe papilele gustative și să accentueze aroma noului roll ce urmează a fi degustat. Ingredientele sunt proaspete, iar proporțiile sunt foarte bine alese și în echivalență cu orezul și foița de alge, care sunt sesizabile fără a estompa aromele esențiale.

aperitiv cabinet de vin&cocotte

Aperitivul cu brânză de capră a fost servit într-o cocottă pe un pat de vinete proaspete, năut, ouă de prepeliță, felii de roșii cherry, semințe de dovleac și minunății de alte semințe; toate acestea împreună cu felii de pâine puțin prăjite, pline și ele de semințe. Ne-a surprins într-un mod tare pozitiv felul de preparare al acestui aperitiv! Semințele au dat o notă plăcut uleioasă, vinetele au fost tocate în bucăți măricele tocmai pentru a putea fi simțită aroma lor fresh dulce, brânza de capră savuroasă și de fină calitate era cu siguranță vedeta acestui aperitiv. Singura sugestie adresată și managementului a fost adăugarea a încă unui ou de prepeliță, două jumătăți fiind destul de puține pentru a ne bucura pe deplin de aroma lor.

branza de capra cu oua de prepelita

După activarea papilelor gustative cu aperitive, în continuare am ales supa de fructe de mare, ce am împărțit-o la două persoane pentru a fi siguri că vom putea alege și un fel principal. Această supă este una foarte consistentă calitativ, dar și cantitativ având 580 g. Creveții XXL serviți întregi în supă, rar de găsit așa mari în zona Clujului, au avut avantajul de a putea fi consumați în totalitate. Scoicile, caracatița, calamarii, midiile sunt de obicei dificil de aromatizat. În această supă, nu este deloc cazul, ele fiind complementate de supa de cocos; nota ușuară de curry roșu în supă a fost complexă, echilibrată, cremoasă și la limita subtilă dintre supă și sos.

supa de fructe de mare

Pentru felul principal am ales o friptură de miel și trebuie să recunosc că în alegerea lintei ca garnitură, factorul decisiv a fost curiozitatea de a vedea mixul de arome dintre aceasta și lemongrassul folosit în rețetă. La prima servire, carnea de miel a fost pregătită mai mult tare și puțin spre mediu, în loc de medie puțin spre tare. Situația a fost rapid remediată, când personalul a fost mai mult decât amabil și a schimbat felul de mâncare cu unul nou. Mielul gătit mediu a doua oară, a fost pur și simplu: perfect!

Friptura de miel

Cocotta servită a doua oară a fost plină cu bucăți de miel fraged, coaptă la cuptor cu sos de vin, rozmarin și acompaniată cu spumă de mazăre, iar sosul de vin de Porto suplimentar nu face decât să adauge un plus de savoare ce devine necesar după ce felul de mâncare s-a mai odihnit în propriul proces de coacere din timpul răcirii.

Miel cu linte

Deși, posibil să fie considerată o alegere ciudată ca garnitură, lintea este recomandată cu încredere de ospătari, acum și de noi. Însă, de avut în vedere că aroma exotică-asiatică din linte dată de lemongrass, poate fi tolerată mai dificil de persoane ce preferă aromele calm-tradiționale.

Linte cu lemongrass

În timp ce eu mă desfătam în asemenea bucate, comenseanul meu a ales să servească un pește (levrek sălbatic și esență de roșii) împreună cu o garnitură de orez (risotto cu șofran și cremă de fistic verde, împreună cu o tartină de parmezan crocant). Peștele a avut gust pronunțat, puțin prea sărat pentru gusturile sale, gătit perfect; roșiile acompaniau foarte bine peștele prin savoarea pastrată de prospețime. Pentru gusturile sensibile la preparate mai acide, venea în ajutor risotto-ul texturat într-o budincă untoasă însoțit de parmezanul crocant. Despre acestea, el declară solemn că au fost pe placu-i desăvârșit și, judecând după starea de plăcere gastronomică de pe chipul său în timp ce mânca și după masă, tind să-l cred pe cuvânt.

Levrek salbatic si esenta de rosii

Desetul ales tot așa să-l împărțim la doi, a dus cu gândul la metoda pregătirii perelor franțuzești (poires au vin), un desert ușor și frumos aromat de măr cu scorțișoară. Nuca pecan prezentă oferă un after taste subtil și foarte plăcut. Trebuie să recunoaștem că la un anumit punct ne-am gândit serios să luăm a doua porție, atât de delicios a fost! Un mic pont: batonul de scorțișoară poate fi mâncat, deoarece a fost copt.

mar cu scortisoara

La insistențele gazdei, am servit un digestiv după acest festin: un pahar de Unicum on the rocks împreună cu restul nucilor pecan servite suplimentar la desert.

Unicum on the rocks

Prețuri și servire

  • Makimono – 75 lei
  • Brânză de capră – 38 lei
  • Supă fructe de mare – 72 lei
  • Miel – 62 lei
  • Linte – 18 lei
  • Pește – 58 lei
  • Orez – 18 lei
  • Mere – 18 lei
  • 1 pahar vin rosé – 12 lei
  • 1 pahar vin roșu – 15 lei

Pe măsură ce începi să te simți confortabil, gândind la ce bucate vei alege din meniu, tonurile de Jazz din surdină își fac simțită apariția mai apoi pentru restul întregii seri. Fiind în timpul săptămânii am scăpat norocoși fără rezervare, am găsit masă liberă, asta fiindcă am ajuns la local și destul de devreme, pe la ora 19:00. Mesele au fost ocupate de clienți aproape în totalitate la o oră mai târziu; recomand astfel rezervare în prealabil, pentru a fi siguri că vă puteți desfăta de meniul ales personal de către patroană și atent preparat de echipa de bucătari a restaurantului.

Așa cum aveam să aflăm pe propriile papile gustative, toate preparatele prezente în meniu sunt readaptate pentru a da o notă total deosebită restaurantului. Bucătarul a ales preparate mai simple, dar și mai complicate, ce au fost gătite fără aroganță culinară, iar pentru asta are sincerele noastre felicitări!

***

Acest articol a fost scris în cadrul campaniei Bun Simț la Farfurie. Pisica noastră este o specie rară: Clujeana de Transilvania! Îi place să călătorească și fiindcă în drumul ei îi este foame, sau o ademenesc diferite mirosuri și arome, atunci postează. Mulți sunt cei care vor să o cucerească prin mirosuri îmbietoare, însă talentul ei de gurmandă adevărată nu o lasă ademenită. Doar pentru adevăratele mâncăruri de calitate, Pisica va aprecia cu deplină onestitate calitatea fiecărei experiențe culinare!

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Cabinet de Vin&Cocotte

Adresă:
5 Eroilor Boulevard, Cluj Napoca
Telefon:

[…] Astfel, recenzia culinară este deja activă la ei pe site și, dacă vrei să afli părerea mea despre Cabinet de Vin&Cocotte, accesează Jazz-ul culinar din inima Clujului. […]

Comentarii

Alex

1 March 2015 at 19:26

Un review foarte bun, dar am o nelamurire: ati servit masa sau ati fost clientii restaurantului?

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul