Restaurantul Satya este unul din primele restaurante vegetariene deschise în București. Situat pe Banul Manta la numărul 25, ne așteaptă într-o casă mare cu etaj din perioada interbelică, o adevarată bijuterie, care se bucură și de o grădină mare și liniștită străjuită de un perete plin cu iederă. În zilele de vară răcoarea acestei terase este neegalată! Nu este prima oara când calc pragul acestui restaurant, însă de fiecare dată o fac cu aceeași plăcere.
Parterul casei este dedicat în întregime restaurantului iar etajul ceainăriei. Încă de la intrare suntem întâmpinați de o mandala aurie, superbă care păzește micul magazin cu produse ezoterice unde puteți găsi cărți, cristale, esențe, uleiuri și multe altele. Tot aici mirosul fin și delicat emanat de o lampă de aromaterapie te face să te simți bine primit. Restaurantul este decorat în stil oriental, amintind în principal de India, iar muzica ascultată în surdină este de relaxare și chill-out. Toate aceste elemente induc o stare de confort și detensionare foarte plăcută, care ne cuprinde de îndată ce ne așezăm la masă, pe canapeaua sau fotoliul confortabil. Pentru o cină romantică în doi sau o seară liniștită alături de prieteni, Saya mi se pare decorul ideal.
Aici până și ospătarii ne încântă privirea: am fost serviți toată seara de o tânără foarte amabilă și mereu cu zâmbetul pe buze. Meniul ne oferă foarte multe informații utile: aflăm că aerul este ionizat (în restaurant nu se fumează) și că felurile raw vegane și vegane sunt marcate cu însemne corespunzătoare, pentru o identificare rapida, ceea ce mi s-a părut extrem de util. De asemenea, fiecare preparat este marcat cu steluțe, în funcție de rapiditatea cu care poate fi pregătit felul respectiv- în acest fel, dacă ne grăbim și nu avem timp să așteptăm știm exact ce să comandăm și cât timp avem de așteptat până la sosirea porției noastre. Foarte frumos!
Comanda ne-a fost luată (și adusă) rapid.
Ce am comandat la această cină romantică
Un pahar de kombucha cu mentă (250 ml – 14 lei) și un pahar de hidromel (250 ml – 15 lei)
Ambele băuturi au fost absolut delicioase și ne-am bucurat să le găsim în meniul restaurantului pentru că sunt băuturi rare, cu proprietăți excepționale. Kombucha este o colonie de bacterii care transformă clasica băutură de ceai într-o băutură efervescentă cu un gust asemănător cidrului. Hidromelul (sau miedul) este o băutură obținută prin fermentarea mierii amestecate cu apă și polen. Ne-a fost destul de greu să alegem aceste două variante pentru că meniul era plin de sucuri proaspete și smoothies foarte îmbietoare. Mai mult, avea ceva ce iarăși ne-a tentat foarte mult, lassi – o băutură indiană pe baza de iaurt. În ofertă se găsesc și băuturi alcoolice, însă noi nu consumăm.
La antreu ne-au făcut cu ochiul bruschetele cu halloumi și pesto de busuioc (260 g – 35 lei) și, preferatul meu, mousse-ul de anghinare servit cu chapatti cald (180 g – 23 lei).
Bruschetele de halloumi au fost acoperite de un strat gros de ciupercuțe mărunțite, foarte gustoase dar care, din păcate pentru mine, au eclipsat gustul acestei brânze care îmi place atât de mult. Au venit calde, au fost foarte proaspete și s-au mâncat imediat.
Mousse-ul meu de anghinare a fost pufos și cremos, iar chappati-ul cald, abia scos de pe grill, a venit perfect în completarea lui. Mi-a plăcut contrastul dintre duritatea făinii negre din pâine și lejeritatea aerată a mousse-ului. Ambele porții au fost micuțe, ca de aperitiv, deci vă puteți comanda cu încredere atât aperitiv cât și fel principal pentru că le veți putea mânca.
Felul principal a fost de asemenea destul de greu de ales, pentru că meniul e plin de feluri apetisante, preponderent orientale, dar nu numai. Mi-a făcut cu ochiul tare mult o lasagna cu spanac, dar la final am hotărât să mergem pe oriental și am ales o porție de tofu ginger steak (400 g – 24 lei) și una de ciuperci shimeji cu orez basmati (350 g – 35 lei). Ambele porții sunt mari, îndestulătoare și sunt servite fierbinți.Ciupercile Shimeji au fost gătite impecabil și s-au asortat perfect cu orezul sotat în puțin curry.
Dacă ești un fan al ghimbirului și sosului de soia, cu siguranță îți va plăcea să încerci “friptura” de tofu, care a fost ușor caramelizată în zahăr brun. Toate aromele sunt distincte și se simt, iar aftertaste-ul de ghimbir e foarte plăcut. Am apreciat combinația dintre brânza tofu caramelizată și orezul alb simplu – dacă în loc de această garnitură simpla ar fi fost ceva condimentat sau sotat ar fi fost prea mult pentru papilele gustative.
La desert am împărțit o porție de Delice au chocolat (200 g – 24 lei), o prăjitură aparent simplă din ciocolată, frișcă naturală și ouă. Este de fapt un mousse extrem de aerat închis între două paturi de ciocolată crocantă. L-am mancat cu mare plăcere, deși am fost foarte tentată să încerc și perlele de tapioca. Data viitoare!
Singurul lucru care nu mi s-a părut că se potrivește cu atmosfera rafinată și plăcută din local a fost platingul (așezarea mâncării în farfurie), pe care l-am găsit puțin cam prea învechit: dacă s-ar renunța la feliile de salată, la roșiile așezate simetric sau la împrăștierea condimentelor pe toată farfuria, ar fi deja un progres. În rest, vă pot spune că am petrecut o seară extrem de relaxantă și frumoasă, cu mâncare buna într-un décor încântator.
***
Sunt vegetariană de 15 ani, scriu și gătesc pe andie.ro de mai bine de 5 ani și de curând am devenit fotograf profesionist. Din 2013 sunt editorul șef al revistei online de rețete și lifestyle vegetarian VEG. Îmi împart viața cu un iepuraș alb de angora, Dl. Pufu, și sunt leșinată dupa nalbe (marshmallows) pe care totuși încerc să le evit datorită conținutului mare de zahar. M-am alăturat campaniei Bun Simț la Farfurie pentru că îmi place foarte mult să testez mâncăruri noi și să împărtașesc din experiențele și aventurile mele. Spun lucrurilor pe nume, așa că puteți căuta cu încredere recenziile semnate Bunny von Marshmallow! Yup, that’s me.
Nici un comentariu