Nu ştiu prin ce magie se impregnează memoriile în creierul nostru, dar există unele lucruri pe care nu le poţi uita niciodată, în timp ce altele se pierd şi se risipesc ca ceaţa acestor zile de sfârşit de iarnă. Sunt sigură că această zi va fi una specială în amintirile mele, pentru că a fost o zi în care am descoperit ceva deosebit, ceva care este la doi paşi de mine şi care mi-a lăsat o impresie puternică.
Piatra Neamţ este un oraş foarte frumos situat pe valea Bistriţei, chiar la ieşirea acesteia din munţi. Sunt multe lucruri de văzut în oraş, dar şi în împrejurimi. Un restaurant pe care abia l-am descoperit şi a fost ca o revelaţie este Restaurantul Noir, care poate sta la loc de cinste printre cele mai grozave şi exclusiviste restaurante occidentale. Mărturie stau şi cele patru stele şi jumătate (din maximum cinci) pe care le-au primit de la Tripadvisor, sau locul 10 într-un top făcut de prestigiosul ghid turistic Lonely Planet, care desemnează exclusivismul, ambianţa şi bunul gust.
Eleganța și atmosfera restaurantului
Dar să ne apropiem, să intrăm şi să vedem cum sunt atmosfera, serviciile şi preparatele la restaurant Noir din Piatra Neamţ, situat în piaţa Mihail Kogălniceanu, H4, la parter, pe lângă Cinema Pietricica, adică într-o zonă centrală.
Aşa cum „Little Black Dress” este definită ca fiind cea mai elegantă rochie aş spune că şi ambianţa, amenajarea interioară din restaurant Noir este una de o eleganţă deosebită. Un negru sobru dar elegant, simplitate şi servicii ireproşabile la care s-ar mai adăuga şi preparatele deosebit de gustoase.
Conceput ca şi un restaurant pentru evenimente business (conferinţe, prezentări, prânzuri de afaceri, mese protocolare etc.) dar şi pentru o cină romantică, serviciile acestuia se adresează clienţilor care apreciază adevăratele valori estetice şi culinare care ar trebui să existe în fiecare dintre restaurantele noastre. Noi am preferat să stăm în spaţiul de la intrare, care pe timpul iernii arată ca un fel de hol foarte bine încălzit, iar pe timpul verii se transformă într-o terasă perfect aerisită.
Aranjamentul de pe mese în această parte a localului este un pic mai simplu şi mai sobru, însa în interior, la fiecare masă vă aşteaptă o frumoasă crizantemă roşie, ceea ce dă o notă de romantism spaţiului.
Cât despre programul de funcţionare al restaurantului, nu veţi putea începe ziua aici luând micul dejun deoarece restaurantul se deschide după ora 12, dar o veţi putea încheia târziu în noapte, dat fiind faptul că ora închiderii este „Last customer”.
Serviciile sunt ireproşabile. Nu te plictiseşti aşteptând până când vine cineva să îţi ia comanda dar nici până când îţi aduce felurile de mâncare dorite. Ospătarii, fete drăguţe şi mereu atente la ce se întâmplă în restaurant, se vede că fac această munca cu plăcere. Nu vezi pe chipul lor zâmbetul fals din spatele omului plictisit şi obosit de rutina muncii pe care o face.
Mâncare și servicii
Meniul este diversificat şi pentru toate gusturile. Poate o singură observaţie/sugestie aş avea de făcut referitor la meniul de post/vegetarian. Cum acest stil de viaţa are din ce în ce mai mulţi adepţi cred că nu ar strica diversificarea de preparate vegetariene, momentan oferta fiind puţin mai redusă.
Pentru a testa priceperea bucătarului noi am preferat să comandăm câteva preparate despre care am considerat că nu sunt cerute în fiecare zi sau să spun altfel, un pic mai exotice.
Pentru început am testat aperitivele comandând pentru mine o porţie de creveţi caramelizaţi şi rondele de calmari pane serviţi cu salată şi lămâie, iar soţul meu brânză Brie în pesmet, la cuptor, cu dulceaţă de afine.
Deşi creveţii şi calmarii au fost delicioşi am fost plăcut surprinsă, culmea, nu de ingredientele de bază ci de gustul deosebit al salatei. O banală salată veţi spune. Ei bine, nu! E o salată absolut fabuloasă, nicidecum banală. Având un gust deosebit de bun, uşor dulce-acrişor şi cu o aromă pe care aş vrea să o pot “reproduce” şi eu acasă, s-a potrivit de minune cu creveţii şi calmarii pe care îi însoţea.
Salata a venit la fix și cu brânza Brie pentru că, da, pe lângă dulceaţă, brânza avea alături şi o mică porţie de salata. O idee excelentă dat fiind faptul că gustul uşor acrişor al acesteia “taie” puţin din gustul dulce al dulceţei de afine.
Dar să vă spun şi despre felul principal, la care vedeta a fost… muşchiul de vită în sos de ciocolată neagră. Da, aţi citit bine, sos de ciocolată neagră. O combinaţie îndrăzneaţă pe care însă v-o recomand. Atenţie însă, nu e pentru oricine, ci doar pentru persoanele care vor într-adevăr să consume un fel de mâncare îndrăzneţ, dar de cinci stele. Un preparat frumos prezentat care la prima vedere seamănă cu un desert, aşa cum puteţi vedea în poză.
Veţi întreba poate, ce gust are, dacă merge combinaţia asta dintre ciocolată şi carne. Ei bine, da, merg foarte bine împreună cu condiţia să fie făcută de un bucătar priceput cum e cel de la restaurant Noir. Nu aş îndrăzni însă să vă recomand să încercaţi voi acasă mai întâi, ci să gustaţi şi apoi, dacă vă place să încercaţi.
Celălalt fel principal de mâncare pe care l-a comandat soţul meu a fost un file de şalau în sos de smântână şi cognac cu parmezan, creveţi, ciuperci şi sos Worchester. O combinaţie de zile mari aş zice, un gust desăvârşit. Pe lângă preparatul în sine căruia soțul nu a avut ce să-i reproşeze şi i-ar da fără discuţie cinci stele, a apreciat faptul că ospătăriţa a sugerat că ar merge foarte bine presărat pe deasupra puţin piper şi a condimentat ea însăşi preparatul de faţă cu noi. Deşi avea îndoieli asupra sugestiei cred că a fost exact ceea ce ar fi lipsit dacă nu ar fi acceptat.
Desertul… o altă provocare pentru papilele noastre gustative. O simplă şi poate aparent banală panna cotta cu smântână, despre care soţul meu a spus că a fost mai bună decât cea gustată de el în Italia, locul de origine al celebrului desert.
Iar de tortul de ciocolata servit cald alături de o porţie de îngheţată de vanilie, desertul comandat de mine, chiar nu ştiu ce aş mai putea spune. Contrastul dintre cald şi rece alături de textura aerată a blatului de tort şi sosul de ciocolată neagră turnat din belşug peste el a făcut din acest desert unul de neuitat.
Concluzii şi impresii generale
Vorbă lungă cum sunt, multe aş putea să vă mai povestesc despre Restaurant Noir din Piatra Neamţ. O să mă limitez însă la a vă spune că totul în local este bine pus la punct, este foarte curat, ambianţa este relaxantă şi foarte plăcută. Într-un cuvânt este locul perfect pentru un prânz de afaceri sau pentru o cină romantică.
În ce priveşte preţurile, ca să vă faceţi o idee, o să vă scriu mai jos cât au costat preparatele consumate de noi:
- Creveţi caramelizaţi şi rondele de calamari pane serviţi cu salată şi lămâie – 300 de grame, preţ 36 lei
- Brânză Brie în pesmet, la cuptor, cu dulceaţă de afine – 250 g preţ 19 lei
- White fish “Lafayette”, adică file de şalău cu sos de smântână şi cognac, parmezan, creveţi, ciuperci şi sos Worchester – 350 de grame, preţ 46 lei
- Muşchi “Noir”, adică muşchi de vită cu sos de ciocolată neagră servit cu cartofi “bubble”, bacon şi ceapă la cuptor – 400 de grame, preţ 47 lei
- Tort de ciocolată servit cald cu îngheţată de vanilie 150 de grame, preţ 15 lei
- Panna cotta cu smântână – 150 de grame, preţ 14 lei.
Poate o să vi se pară puţin scumpe la prima vedere, dar ţinând cont de ambianţa localului, de modul de servire, de faptul că sunt pregătite cu ingrediente bio, proaspete, iar porţiile sunt foarte generoase cantitativ, mie mi se par rezonabile. Puteţi însă opta şi pentru meniul zilei care costă 47 de lei şi cuprinde trei feluri de mâncare.
Ospătarii amabili şi zâmbitori, promptitudinea cu care eşti servit şi delicioasele preparate ale bucătarului te determină cu siguranţă să revii la restaurant Noir măcar pentru a mânca din savuroasa salată al cărui secret nu am reuşit să îl descopăr… încă. 😉
***
Dat fiind faptul că e prima mea misiune în cadrul campaniei Bun Simț la Farfurie, permiteţi-mi să mă deconspir. Sunt Agent Foodie, dar prietenii îmi spun simplu Claudia. Când nu sunt în misiune îmi petrec timpul gătind şi scriind pe lecturisiarome.ro, micul meu spaţiu virtual în care se regăsesc cele două mari pasiuni ale mele: gastronomia şi lectura. Îmi place să testez reţete noi fie ele din cărţi de bucate cunoscute, fie inspirate de ingredientele pe care le găsesc la îndemână în bucătărie atunci când mă apuc de gătit. Îndemn pe oricine să gătească acasă orice rețetă îi place, să testeze în bucătărie orice combinaţie îi trece prin minte. Suntem unici, gusturile diferă şi orice experienţă culinară e şi ea, la rândul ei, unică. Până când ne vom întâlni după următoarea misiune vă las cu îndemnul: gătiţi, gustaţi, experimentaţi.
Un prânz cu gust de acasă în centrul Brașovului | FoodCrew
[…] brun. Cireașa de pe tort a fost… însuși tortul de ciocolată, servit cu dulceață de afine și înghețatp de vanilie. Pliiin de ciocolată, cu blat făcut în casă, fără afânători, […]
Nici un comentariu