Mult m-am bucurat când am fost invitată să fiu unul dintre ambasadorii calității din cadrul campaniei Bun Simți la Farfurie și tare greu am reușit să-i fac loc în programul meu tot mai încărcat! Pur și simplu, treburile și termenele limită s-au adunat pe capul meu ca norii negri deasupra Brașovului!
Despre orașul în sine nu are rost să spunem prea multe aici, doar se știe că este foarte frumos, plin de istorie și atracții turistice. Și, bineînteles că este și un loc unde se mănâncă bine.
Casa Pilvax, un restaurant unguresc pe care l-am vizitat, a fost o adevărată revelație pentru mine. Situat foarte bine, pe str. Michael Weiss nr. 16, acest micuț și cochet local se încadrează perfect în atmosfera brașoveană. De multe ori am trecut pe acolo grăbită, dar n-am bănuit ce atmosfera caldă și prietenoasă se ascunde dincolo de terasa frumos rânduita și frontispiciul elegant.
Deoarece era o zi ploioasă și destul de rece, n-am putut să ne așezăm la terasă și ne-am adăpostit în restaurant. Am fost foarte plăcut impresionată de liniștea și atmosfera intimă pe care am găsit-o. Localul e micuț, confortabil, foarte curat, cu o podea în care aproape că mă puteam vedea. Muzica bună din surdină nu te îndemna decât să iei loc și să te relaxezi. De fapt, prima senzație pe care am avut-o a fost aceea de “acasă”.
Am fost rapid întâmpinați de cei doi ospătari foarte tineri, o fata și un băiat, foarte draguți și primitori, de parcă ne-am fi știut de-o viață.
Am primit meniurile. Nefiind vorbitori de limba maghiară, am reperat ceva mai greu meniul în limba română (eu mă oprisem la cel în engleză), iar cel special pentru băuturi nu ne-a interest în mod special, deoarece nu suntem băutori de vinuri. Totuși, n-am putut să nu remarcăm bogăția sortimentelor listate în meniuri (Casa Pilvax este și o vinotecă respectabilă). Până a venit meniul, am aruncat o privire în tot localul. M-au surprins în mod plăcut pereții originali, parcă destinați iubitorilor de matematică, fizică și chimie. Am găsit acolo formula vinului, un ceas deosebit, unde orele erau de fapt rezultatele unor calcule matematice destul de alambicate pentru mine. Am făcut ochii mari de uimire și mi-au rămas în minte și în suflet. Vinurile erau frumos aranjate în vitrina specială, mare cât un perete întreg, dar și în spatele tejghelei și a canapelelor. Deși pentru noi vinurile nu au prezentat interes, am avut ocazia să vedem cum au fost aduse spre degustare unei doamne care se afla la masa alăturată. Modul firesc de comportament al ospătăriței ne-a indicat faptul că acest lucru este la ordinea zilei, cum este și normal.
Ca o paranteză, limba engleză și limba maghiară sunt ca limba maternă acolo. Asta vine tot dintr-o observație de la o masă din vecinătatea noastră, unde o turistă străină de România a primit toate informațiile și ghidajul necesar din partea celor doi tineri. Am apreciat în mod deosebit faptul că dânsa a comandat niște sarmale tradiționale în foi de varză acră, care miroseau senzațional.
Mâncarea la Pilvax
Noi am comandat mâncăruri simple: o supă cremă de mazăre (supa cremă a zilei, una din preferatele mele), iar soțul o supă de găină cu găluște. Mâncarea noastră a venit foarte repede, însoțită de aceleași zâmbete și cuvinte frumoase, pe fondul muzical la fel de plăcut. Nu s-a pierdut timpul cu aranjamente spectaculoase, mâncarea arată bine, “ca acasă”, servită natural, în farfurii impecabile. De la prima înghițitură și până la ultima sentimentul de “acasă” nu m-a părăsit nici pe mine, nici pe soțul meu.
Nici urmă de arome artificiale, coloranți sau “ajutători” la modă! Supa de mazăre nu m-a dezamăgit, exact așa aș fi preparat-o și eu.
Pentru felul principal mi-am ales o specialitate pe care n-o mai mâncasem din copilărie: varză dulce cu tăieței, iar soțul a mers pe varianta binecunoscută de șnițel cu piure de cartofi. Varza cu tăieței avea aceeași savoare pe care o știam eu din copilărie. Soțul a fost la fel de mulțumit de supa de găină cu găluște pufoase și șnițelul crocant, bine preparat, cu piureul de cartofi (din cartofi, nu fulgi!).
Ca desert, amandoi am dorit să testăm specialitatea casei, tort de ciocolată Pilvax, pe care l-am asortat cu o limonadă cu lime și un suc Pilvax cu merișoare, lime și zahăr brun. Cireașa de pe tort a fost… însuși tortul de ciocolată, servit cu dulceață de afine și înghețată de vanilie. Pliiin de ciocolată, cu blat făcut în casă, fără afânători, dens și fără cusur. Categoric nu-l voi uita așa ușor.
Sucul și limonada comandate au mers la fix, domolind dulceața tortului.
La o scurta privire prin meniu am văzut că prețurile sunt de bun simț (lucru ce poate fi văzut în permanență chiar pe site-ul lor, unde meniul cu tot cu prețuri poate fi consultat la orice oră).
Pentru mine porțiile au fost cam mari, categoric n-am reușit să mănânc tot din farfurie. Din discuția cu ospătarul nostru amabil, am înțeles că, de fapt, acelea sunt porții pentru începători, adica cele mai mici posibile, celelalte fiind mult mai mari. Explicația a fost foarte simplă :” Cu toți am trecut prin situații când am fost serviți la restaurant cu porții foarte mici (arătându-ne căușul palmei) la prețuri imense”. Așa că logica lor a fost să nu meargă pe această idee. Just și lăudabil! Chapeau Bas!
Am plecat de la Casa Pilvax cu zâmbetul pe buze, hotărâtă să recomand mai departe localul cu toată căldura, având grijă să menționez că acesta este un local unde nu vei găsi pizza sau semipreparate, ci mâncare adevărată, preparată cu simț de răspundere și respect pentru gust.
N-am putut trece pe lângă cartea de onoare a localului fără să o fotografiez și în care am fost mândră să semnez și eu!
***
Această recenzie a fost scrisă în cadrul campaniei Bun Simț la Farfurie. Tomatina, food blogger-ul din spatele Retetele mele dragi este una dintre ambasadoarele calității, mereu în căutare de cei trei S în mâncare: Savuros, Sănătos și Sățios, dar și atentă la detalii.
Nici un comentariu