Un Ramen de Londra

Shoryu Ramen
Londra

De multă vreme, de când am descoperit Ramenul într-unul din episoadele “Mind of a chef” cu David Chang (emisiune culinară pe Paprika TV), am zis că trebuie neapărat să încerc acest fel de mâncare atât de adorat în Japonia. S-a ivit ocazia de a merge în UK cu o prietenă să-i sărbătorim ziua de naștere și dacă tot mergeam la Londra nu puteam să nu caut un ramen bar. Dar ca să intru și mai bine în filmul japonez, mi-am rezervat un loc la un curs de ramen.

Ca și o scurtă istorie a ramenului pentru cei curioși, ramenul este o supă japoneză cu origine chinezească și se prepară dintr-o supă (stock/ broth) de pui, porc sau pește cu taiței din făină de grâu la care se adaugă tot felul de topping-uri ca: felii subțiri de Chashu (piept de porc rulat și marinat, fiert în marinata în care a stat), ou fiert moale și marinat în sos de soia, ceapă verde, porumb dulce, nori (iarba de mare) și multe altele.

Am căutat un ramen bar mai de top pentru că fiind prima dată când gustam ramen nu aș fi vrut să fiu dezamăgit. Drept e că nu știam la ce să mă aștept. Am găsit printre sugestiile prietenului Google, Shoryu Ramen din Piccadilly Circus, un local ce apare și în ghidul Michelin.

Am fost foarte impresionat chiar de la intrare, unde unul dintre chelneri, care părea a fi și un fel de șef de sală, în timp ce noi ne uitam la prețuri așa ca să știm la ce să ne așteptam, a venit la noi ne-a întrebat dacă nu dorim să luăm un loc la masa și imediat ne-a oferit o masă de două persoane.

A venit un al doilea chelner (din multitudinea de chelneri care erau) și ne-a luat comanda. O chestie foarte tare e că aveau o tobă japoneză pe bar și de fiecare dată când se făcea o comanda sau când intrau clienți noi (nu am înteles exact în care din situații), se bătea toba respectivă și se striga ceva în japoneză.

Am comandat două tipuri de ramen, ca să putem încerca măcar două feluri dacă tot avem ocazia.

Dracula Tonkotsu – care conține o supă cremoasă din oase de porc cu măduva fiartă 12 ore, cu topping-uri de Chashu, ou moale, ceapă verde, usturoi copt, morcov, nori și evident taițeii de rigoare.

Dracula Tonkotsu

Kimchi Seafood Tonkotsu – care la fel se pleacă de la o supă cremoasă de oase de porc cu măduvă fiarta 12 ore, cu topping-uri de fructe de mare, ou moale, ceapă verde, iarbă de mare și normal taiței.

Am mai mâncat eu supe gustoase de casă la viața mea dar nimic nu se putea compara cu ce aveam în fața mea acum. O supă cremoasă cu un ușor gust de bacon afumat, niște tăiței gătiți exact cât trebuie iar bucățile de Chashu atât de moi ca ți se topeau în gură. Oul moale marinat în sos de soia completa de minune supa. O singură problemă avea supa asta: era puțin prea mult usturoi pentru gustul meu (dar de aceea se și numea Dracula). În schimb se simțea foarte ușor gustul usturoiului copt, dulce care învăluia cumva gustul de porc al supei, dându-i o aroma și mai plăcută.
Supa amicei mele era la fel de gustoasă, cu o aroma superbă de fructe de mare (un fel de supa surf&turf) că doar porcul și fructele de mare merg de minune împreună. Fructele de mare se simțeau ca erau proaspete pentru că aveau gust intens, nu ca cele congelate, prefierte la care nu prea mai simți niciun gust.

Dar cel mai important aspect pentru noi ca popor care este învățat cu porții mari, era multă nene… mâncai o supă din asta și nu-ți mai trebuia nimic.

Totuși, am zis că dacă tot am ajuns într-un loc cu o mâncare pe care ți-ai dori-o ca ultima dorință înainte de scaunul electric, am zis să încerc și Wagyu Shroyu Bun, care este o chiflă gătită pe aburi cu vita wagyu, shiso (o planta asiatică aromată), daikon (ridiche japoneză), shimeji (o varietate de ciuperci asiatice) și maioneza Kewpie.

Wagyu Beef Bun

Vreau sa spun că dacă după Ramen puteai să mori liniștit, după chifla asta cu vită gătită de ți se topea în gura, ajungeai direct în Rai. Chifla era la fel, moale, pufoasă și combinată cu toate ingrediente plus maioneza lor japoneză, care e mai dulce decât clasica maioneză deși nu conține zahăr pentru că este făcuta cu oțet de orez și MSG – Monosodium Glutamate (potențiator de aromă).

Nu vreau să intru în discuția despre MSG că este sau nu este sănătos pentru că părerile și studiile sunt împărțite. Ideea e că această maioneză e mult mai gustoasă decât cea clasică.

Chiar a fost o experiență de vis și dacă stau să mă gândesc că am plătit doar 20 de lire pentru un ramen și o chiflă cu vită, chiar a meritat.

  • Nota de plată pentru două persoane 39.3 de lire:
  • Kimchi Seafood Tonkotsu – 14.90
  • Dracula Tonkotsu – 11.90
  • Wagyu Shroyu Bun – 8.50
  • Freshly Squeezed Juice – 4

Voi ați gustat Ramen? Suneți-ne în comentarii unde și dacă v-a plăcut.

***

Acest articol este un guest post scris de Tonkotsu. Acum am elucidat și misterul pseudonimului ales. :)

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Shoryu Ramen

Adresă:
9 Regent St, London SW1Y 4LR, United Kingdom
Website:

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul