Dacă ești român din Timișoara sau din vestul țări in general, sigur ai dat scroll pe Facebook într-un weekend și ai dat de poze dintr-un “city-break” în Budapesta al colegilor de lucru. Cei care au întâlnit așa situație, sigur au văzut poza aceea clasică din Bastionul Pescarilor, cu o vedere superbă asupra întregi capitale ale vecinilor noștri. Posibil și cu o descriere de genul “best view in Budapest”.
Da, și mie mi s-a făcut poftă de un city-break in Budapesta după ce am văzut și eu poze ca acestea, mi-am luat prietena de mână și am decis să mergem.
Am ajuns la concluzia că ungurii sunt gurmanzi. Big time. Le place să mănânce, dar mai presus de asta, le place sa gătească mâncare bună. Și ai de unde alege mâncare bună. Am menționat că le place și să bea? Nu au ei volumul de podgorii pe care îl poți găsi în România, dar recoltele de vin scoase de ei sunt nagyon finom (foarte gustoase).
În spirit de competiție pe social media, am decis într-o seara sa fim cu adevărat capricioși, să comandăm o sticlă de vin din recoltele ungurilor, într-un local. Așa am ajuns la Oinos.
Primul contact cu localul a fost o pereche de picioare de damă larg deschise, cu tot ansamblu – ciorapi trași până la jumate și o pereche de tocuri. Dar hai că am mai văzut logouri cu picioare senzuale, nu era așa ciudat. Ciudat era însă tirbușonul de vin care ieșea din mijlocul acestor picioare și cădea sugestiv în jos, cu spirala adecvată. În acest moment nu mai eram siguri dacă aici se consuma mâncare pe lângă vin, sau altceva neadecvat pentru o recenzie pe FoodCrew.
Înăuntru, localul dădea instant o senzație de lux: ospătari la 4 ace, iluminare intimă și un perete ocupat în întregime de frigidere pentru sticle de vin. Cardul meu a înghițit în sec, mă așteptam să decartăm o sumă considerabilă pentru escapada noastră rebelă. Dar nu a fost deloc așa. Dacă mâncam în Piața Unirii din Timișoara într-un local asemănător, precum Vinto, plecam cu o sumă semnificativ mai mare plătită pentru consumație.
Oinos are o varietate destul de mare de feluri de mâncare. Aperitive precum platou de șuncă și cașcaval Italienești, acompaniate de focaccia caldă și uleiuri de 3 feluri. Supe creme, paste, salate, pizza și meniuri principale.
Nu este un loc în care sa comanzi ceafă de porc cu cartofi prăjiți. Oinos este un loc mult mai finuț. Aici găsești piept de rață la cuptor, cu sos de fructe de pădure, paste ala chitarra cu fructe de mare în sos de roșii, salate de legume cu pere coapte. Da, este fancy.
Pe lângă toate mâncărurile sofisticate de care acum am aflat ca se pot combina, sau nu le puteam pronunța în întregime, există și pizza. Din ce am văzut la vecinii de la masa de lângă, părea o pizza clasică italieneasca, având crusta subțire și pe alocuri cu pete arse – probabil le fac la cuptor pe vatră. Nu am putut sa trag cu ochiul la farfuria vecinilor fără a parea un dubios care atentează la mancarea acestora.
Piesele de rezistență din Oinos (dacă logo-ul nu era destul de sugestiv) sunt vinurile. Aceștia au un sortiment larg de vinuri, clasificate după culoare și locul de proveniență. Desigur, sticlele maghiare era mult mai multe decât cele internaționale. Totuși, ungurii-s un popor mândru. Din aproape fiecare vin listat poți comanda un pahar, sau direct sticla.
Desigur, noi am luat sticla.
Nu suntem noi cei mai mari somelieri, asa că am mers pe o denumire care suna mai safe. Am luat un rose sec, din 2016, pentru a ne delecta.
Nota de plată a fost surprinzătoare de ok. Cel mai scump articol, sticla de vin, a fost 6000 de forinți (~90 de lei), iar restul articolelor nu au trecut de 3000 de forinți fiecare.
Dacă te afli în Budapesta pentru city-break, și vrei sa lași berea jos într-o seara pentru un vin unguresc și o mâncare rafinată, fără să-ți intri în fondul pentru reamenajat bucătăria, recomand Oinos.
Singura mea problemă cu Oinos a fost lipsa unor melodii jazz pe fundal și a cefei de porc cu mujdei. Și pe o notă mai serioasă, ar fi prins bine poze ale produselor din meniu fiindcă nu toți știm cum arată pastele ala chitarra.
Nu este departe de zona centrală și este ușor de accesat cu metroul, având stația Rákóczi tér exact lângă el. Localul are o atmosferă foarte rafinată, mâncare gustoasă și vinuri pe măsură. La intrare este o canapea pentru așteptare, ceea ce înseamna că este un local destul de frecventat și de localnici.
Nici un comentariu