Gust și atmosferă de New York la Lexico

Lexico
Timișoara

De câțiva ani încoace, practic alături de o parte dintre prietenii mei tradiția pur românească numită Secret Santa®. În jurul datei de 24 decembrie (de obicei înainte, când încă suntem prin oraș toți) alegem un restaurant mai spațios în care putem schimba cadouri, vorbe și putem mânca ceva bun. Anul acesta am ales Lexico pentru a ne găzdui.

Lexico este un local elegant. Însă nu deține o eleganță de genul 4 ace și costum Pierre Cardin, ci o eleganță mai casual – există așa ceva? Situat în noul corp din Iulius Town, UBC 3, Lexico se autodescrie pe Facebook ca fiind un wine bar și într-adevăr, un zid întreg plin de vinuri te întâmpină în local. Asta după ce reușești să deschizi ușile foarte masive de la intrare.

barul-de-vinuri-Lexico

De asemenea, Lexico este primul și singurul restaurant în care am văzut distribuitor electric de gel antibacterian. Nu știu sigur dacă este mai mult pentru ospătari, atunci când servesc clienții de pe terasă, dar este strategic pus la intrare. Chit că nu adaugă aromă la mâncare, igiena este un aspect pe care mulți îl ignorăm înainte să mâncăm în localuri.

Locația m-a impresionat. Localul se simte foarte aerisit datorită tavanului ridicat și a luminii provenite de la geamurile largi, care adaugă o priveliște boemă la cina sau prânzul clienților. Începusem să prind un vibe de New York prin luxul și înălțimea la care mă aflam.

priveliște-Lexico

lexico-priveliște-2

Atenția la detalii se regăsește și la masă. Paharele de vin și cele de apă sunt deja așezate pe toate locurile și te îmbie să le umpli cât mai repede. Situate într-un șervet, tacâmurile aurii dau impresia de opulență, precum și greutatea acestora. Ca fapt divers, ștafeta de calitate a tacâmurilor este dată de greutatea și grosimea acestora, iar Lexico se încadrează la cele high-end.

tacâmuri-Lexico

Meniul nu este la fel de variat ca la Nora, de exemplu, însă poți găsi destule opțiuni pentru a te sătura. Lexico are specific mediteranean, așa că pastele și peștele sunt nelipsite. Un alt aspect pe care l-am întâlnit la restaurantele mai de „fițe” din oraș este expunerea prin pictograme a conținutului produselor și alergenii aferenți. Dacă ar afișa toate restaurantele din oraș așa o listă informativă, aș fi foarte fericit!

pictograme-și-alergeni-Lexico

De asemenea, poți comanda meniul zilei la 30 de lei. Acesta include o supă, fel principal, desert, cafea și apă (27 lei prin card partener, dacă lucrezi în Iulius Town). Lexico postează meniul zilei la început de săptămână pe Facebook în caz că doriți să faceți o vizită și să mâncați la preț ok.

Prețurile sunt ridicate. Din fericire, auzisem asta deja de la unul dintre prietenii cu care eram, de aceea nu m-a surprins prea tare. Încă de la secțiunea de aperitive este vizibil acest lucru, unde nu găsești opțiuni sub 20 de lei.

meniu-Lexico

Eu am comandat o porție de paste bolognese la 30 de lei. Chelnerii sunt foarte pedanți și atenți, iar servirea a fost destul de rapidă. Pastele comandate erau fettuccine cu o culoare galbenă sănătoasă: se vede că nu s-au zgârcit la ingredient și au cumpărat paste de calitate. Sosul tipic de bolognese este gustos, poate o idee prea uleios – dar gustos.

mâncare-Lexico

Unul dintre prietenii cu care eram și-a luat burger, care vine la meniu cu chipsuri în loc de cartofi prăjiți. Personal, cartofii prăjiți mi se par mai potriviți ca și garnitură decât chipsurile, un curent care există mai mult în vest. De asemenea, este mult mai ușor să deschizi o pungă de chipsuri și să le torni pe farfurie în comparație cu cartofii prăjiți. M-aș fi bucurat dacă s-ar fi folosit chipsuri homemade. Ceilalți doi prieteni și-au luat meniu de gyros la farfurie și ravioli cu fructe de mare.

Am fost surprins de opțiunile de cafea. Având favorita mea flat white, am comandat una și a venit cu paharul de apă complementar lângă.

Lexico

Dacă dorești să impresionezi pe cineva la o întâlnire romantică sau doar vrei să te răsfeți când ești la mall, recomand Lexico. În ciuda prețurilor mari, localul are o atmosferă foarte boemă, mai ales dacă prinzi una dintre mesele de lângă geamuri. Poți opta pentru meniul zilei, care are un preț foarte avantajos în comparație cu restul meniului, mai ales dacă lucrezi în Iulius Town și ai cardul de membru.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul