6 idei pentru evitarea risipei alimentare

Unul din cele mai importante lucruri de ținut cont când stăm atât de mult timp acasă este evitarea risipei alimentare: adică să nu aruncăm ce nu ajungem să consumăm. Dar oamenii sunt oameni și se întâmplă să rămânem ori cu resturi ori cu mai multă mâncare decât inițial estimată.

Nici o problemă! Găsiți mai jos 6 idei cu ce puteți încropi relativ rapid cu aceste resturi alimentare. 

1. Pizza cu pâine

  • Ungeți o tavă cu unt sau ulei, presărați pesmet dacă aveți;
  • Înmuiați un pic în apă sau lapte resturile de pâine sau pâine învechită, nu deja mucegăită (felii întregi sau porționate/rupte) și puneți-le cu partea umedă în sus în tavă ca să poată să se scurgă la fund;
  • Dacă aveți, puneți sos de roșii sau bulion peste pâine;
  • Începeți să puneți orice resturi vreți: ceapă, dovlecei, ciuperci, salam, șuncă, roșii, brânză… tot ce vă place pe pizza;
  • Pentru o închegare mai bună, bateți un ou sau două ouă (în funcție de mărimea tăvii) și presărați deasupra când ați terminat; (puteți pune busuioc sau oregano când bateți ouăle)
  • Dați la cuptorul încins la mediu vreo 20-30 minute (o să înceapă să miroasă foarte bine la un moment dat), scoateți și gata.

 

2. Quiche cu legume (sau carne)

  • Quiche-ul este o tartă de origine franceză, dar o să renunțăm la a face asta drept tartă pentru că totul se poate pregăti mult mai simplu.
  • Ungeți o tavă cu unt sau ulei, vechea poveste.
  • Puneți legume/resturi de legume fierte/resturi de carne deja gătită sau bacon/cârnați împrăștiate prin tavă (cartofi, broccoli, conopidă, morcovi etc.).
  • Adăugați, după gust, brânză, cașcaval, fasole sau porumb din conservă (sau năut).
  • Nu uitați de condimente sau simplele sare și piper.
  • Dacă aveți smântână grasă, puteți pune. În rețeta din imagine eu nu am avut.
  • Bateți 2-3 ouă (în funcție de mărimea tăvii) și turnați distribuit peste ingredientele din tavă, cât să acoperiți cât mai mult din ele. 
  • Dați la cuptor pentru 15-20 minute, mai verificați din când în când – nu ar trebui să dureze mult deoarece majoritatea legumelor sunt fierte.

 

 

3. Supă cremă de legume și crutoane

  • Dacă aveți o grămadă de resturi de legume pe care nu știți unde să le mai folosiți sau efectiv nu aveți chef să gătiți ceva complicat cu ele, faceți o supă cremă de legume.
  • Puneți legumele la fiert, condimentele preferate, și când sunt moi (pot fi împunse cu furculița) le dați printr-un blender și adăugați, dacă vreți, smântână pentru gătit sau piper și sare de e nevoie.
  • În caz că vi se pare prea fadă o supă cremă de legume, o puteți însoți de crutoane făcute în casă. Tăiați pâinea veche soldăței, și dați bucățile la tigaie în unt/ulei un pic încins cu resturi de usturoi sau alte condimente (oregano, coriandru mărunțit etc.) și învârtiți câteva minute până se rumenesc un pic. 
  • Folosiți-le apoi cu încredere în supa cremă de legume. 🙂

 

4. Salate de orice fel pentru evitarea risipei alimentare

  • Frumusețea salatelor stă în faptul că puteți pune în ele ce doriți.
  • De la carne de pui sau fără carne de pui, ou, bacon prăjit sau nu, frunze verzi, spanac, ruccola, roșii, ardei, fasole roșie, avocado, semințe, nuci, brânză, cașcaval, feta, porumb, ORICE.
  • Dressing-ul îl puteți realiza simplu din amestec ușor de ulei de măsline cu muștar și miere SAU unt topit dacă nu vă place uleiul de măsline, sau ulei de măsline cu miere și zeamă de lămâie. 
  • Cine a zis că salatele sunt plictisitoare se înșală amarnic. Trebuie doar să știți cum să le preparați. 🙂

 

5. Ratotă sau omletă cu de toate

  • Pentru această rețetă nici nu ar trebui să insist foarte mult.
  • Bateți ouăle ca pentru o omletă. Puneți resturile de legume și amestecați. 
  • Condimentați, după gust. 
  • Turnați tot amestecul într-o tigaie cu ulei încins. 
  • Dacă vreți, puteți să amestecați – dacă nu, lăsați așa în formă rotundă și o întoarceți cu o paletă după aceea, să se facă și partea cealaltă. Dacă nu vreți să o întoarceți, o puteți îndoi pe jumătate. Presărați pătrunjel sau altele, după plac. 

 

6. Alte idei pentru evitarea risipei alimentare

  • Dacă aveți mai multă pâine proaspătă cumpărată (să fie feliată), puneți-o la congelator și scoateți de acolo când e nevoie câteva felii, lăsați-le să stea un pic, apoi e gata de consum;
  • Tot din pâine învechită puteți face pâine cu ou și topiți deasupra brânză când e gata SAU pâine cu ou și zahăr și scorțișoară, servită cu banane deasupra;
  • Umpleți lipii cu legume/carne și sos de iaurt cu mărar;
  • Faceți o salată franțuzească din cartofi, resturi de salate, ouă, măsline, ceapă;
  • Din zeama ce vă rămâne din supe sau din fierberea altor legume puteți face stoc, adică un fel de bază lichidă pentru alte supe, risotto sau altele – se poate păstra în pungi pentru congelator sau la rece în sticle în frigider;
  • Dacă aveți fructe pe cale de înnegrire, faceți banana bread, dar adăugați orice fructe mai aveți, rețeta e volatilă.

Voi ce alte trucuri mai folosiți pentru a evita risipa alimentară? 🙂 

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul