5 idei pentru a combate risipa alimentară de după Crăciun

Pentru că noi – românii – avem un obicei prost de a găti mai mult decât putem mânca în preajma sărbătorilor, ne trezim deseori cu mâncare care rămâne neconsumată. Din acest motiv am selectat câteva idei care ne-au inspirat pe noi, despre cum puteți reinterpreta preparatele de după Crăciun în ceva diferit pentru fiecare masă din zi.

Astfel, evităm risipa alimentară și impulsul de mai cumpăra sau găti alte preparate.

Mic Dejun

French toast cu cozonac

French Toast cu cozonac

sursa: De Mâncare

De Mâncare ne inspiră des atunci când vine vorba despre evitarea risipei alimentare, iar datorită ei am aflat și cum putem transforma feliile de cozonac într-un mic dejun delicios. Asemeni pâinii prăjite cu ou, dăm feliile de cozonac prin lapte și ou, iar opțional în amestec mai putem adăuga condimente de sezon, cum ar fi scorțișoară.

Rețeta nu este complicată și probabil vă este deja cunoscută, dar o lăsăm aici oricum în orice caz.

Alternativa

Budincă de cozonac

Daniela Niculi ne propune o altă variantă de transformare a cozonacului, unde îl tăiem bucăți mici și peste el turnăm o cremă pregătită din 4 ouă, 300 ml smântână pentru frișcă și câteva stafide, sau orice alte condimente după preferințe.

Găsiți rețeta completă aici.

 

Prânz

Gnocchi de casă din pireu de cartofi

Gnocchi din pireu de cartofi - FoodCrew

Pireul de cartofi poate fi transformat în niște paste delicioase, care să îți încânte papilele gustative la un prânz diferit față de mesele de Crăciun. Cartofi se amestecă cu ouă, puțin Parmezan sau Pecorino și făină pentru a pregăti aluatul de gnocchi.

Pentru cantități exacte, vă puteți inspira de aici în funcție de cantitatea de cartofi rămasă și de câte porții vreți să obțineți.

Cină

Plăcintă cu carne 

Leftover-Pie-Hairy-Bikers

Sursa: Hairy Bikers

Friptura de porc rămasă de la Crăciun poate fi folosită ca bază la o „plăcintă cu rămășițe”, așa cum o numesc Si și Dave, cei doi motocicliști cunoscuți sub numele de Hairy Bikers. Ei ne propun să tăiem carnea în bucăți mărunte și să o gătim împreună cu ceapă, morcovi și țelină pentru a pregăti umplutura plăcintei. Capacul din cartofi poate fi realizat și dintr-un piuree de cartofi, dacă aveți rămas

Rețeta completă o găsiți aici.

Desert

Salam de biscuiți

Prăjiturile, tura dulce și orice altceva dulce rămas prin casă poate fi transformat ușor într-un salam de biscuiți. Aici nu avem o rețetă dedicată, ci ne descurcăm cu intuiția și meseria furată de la părinți și bunici, de la care am descoperit acest pont.

Toate prăjiturile și deserturile se mărunțesc într-un bol mare și se amestecă până devin un întreg. Iar pentru a-i oferi consitența de salam de biscuiți ne vom mai folosi de ingrediente clasice, adică biscuiți și lapte, în care adăugăm cacao, esență de rom sau alte condimente, în funcție de preferințe. Biscuiții și laptele recomandăm să îi puneți gradual, adăugând câte puțin pentru a vedea când se leagă compoziția și dacă mai este nevoie.

Am lăsat aici rețeta clasică de salam de biscuiți de la Jamila, iar dacă vreți să îl duceți la un alt nivel, îl puteți transforma în delicioasa ruladă cu banane a lui Mihai Gătește. 

ps. Dacă aveți orice fel de fructe care nu mai rezistă mult, transformați-le și pe ele într-un cobbler rapid și aromat. 

Voi ce idei aveți? Ce alte rețete ne recomandați pentru a refolosi din mâncarea rămasă? Vă așteptăm opiniile în comentarii!

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul