Pentru că de ceva vreme nu am mai fost la o degustare de vin și pentru că am aflat că putem face asta virtual la crama celor de la Liliac Wines, cu câteva zile înainte de Paște am asistat pentru prima dată la o degustare virtuală. Echipa a pregătit în avans un pachet de vinuri spre degustare, ce putea fi achiziționat de pe magazinul lor online, iar pe 14 Aprilie, specialistul în vinuri Adrian Zlotea a făcut o scurtă prezentare a celor cinci vinuri alese.
Noi am fost unii dintre cei care au asistat la degustarea online, comandând acasă pachetul Liliac cu cele cinci vinuri. Am desfăcut sticlele, am degustat și am luat notițe despre asocierea acestora cu cele mai potrivite preparate culinare.
Cine este Liliac Wines?
Pentru aceia dintre voi care nu cunosc Liliac Wines, vă povestim puțin din istoria lor în România și ce am aflat noi la degustare. Povestea cramei își începe activitatea la noi în țară undeva în anul 2010, când în timpul unei vizite în localitatea Batoș, austriacul Alfred Michael Beck se îndrăgostește de regiunea clasică românească. Acesta este momentul în care decide să facă o investiție și achiziționează 14 hectare de vie și dă drumul unui proiect pe următorii cinci ani.
Zece ani mai târziu, Liliac Wines are în portofoliul său atât Podgoria Batoș, cât și Podgoria Lechința. Iar dacă în teritoriul primei podgorii regăsim un sol cu o retenție mare de apă și diferențe de temperaturi între zi și noapte, care încurajează producerea unor vinuri complexe, Podgoria Lechința are un climat mai aparte. Aceasta are cele mai bune condiții pentru producerea vinurilor albe, având veri fierbinți și nopți răcoroase, cu suficiente precipitații cât să nu fie nevoie de irigații artificiale. Totodată, spre finele verii, aici se lasă ceața care ajută la coacerea lentă și uniformă a strugurilor, dar și la conservarea aromelor, care duce la menținerea unui nivel de aciditate mult mai bun.
Numele cramei – Liliac a plecat inițial de zona de proveniență, respectiv Transilvania, cunoscută de altfel și pentru asocierea poveștilor cu vampiri, Dracula și lilieci, însă astăzi acesta are asocieri mult mai profunde legate de emoție și povești. Dincolo de istoria cramei, de la degustarea online am aflat și că Transilvania, împreună cu specificul terenului și clima ei, încurajează producerea vinurilor dulci și spumante.
1. Liliac Neuburger din 2018
Vinul Liliac Neuburger din 2018 este un vin alb ce poate fi recunoscut ca și un vin expresiv, dar ușor de înțeles. Deducem acest lucru din faptul că predomină culoarea galben-pai, cu reflexii verzui și arome exotice de ananas, pomelo sau piersică, dar și ușoare note de banane sau guava.
Deși multe recomandări susțin că vinul alb se consumă cu carne albă, iar vinul roșu cu carne roșie, Adrian ne recomandă și asocieri mai îndrăznețe cum ar fi un steak well done. Iar pentru recomandările clasice, putem opta pentru legume la grătar, somon sau diverse preparate de pui.
Nici un comentariu