Viața în izolare și sfaturi culinare cu Mazilique

Astăzi dăm startul unei serii dragi, de interviuri care sperăm să vă facă izolarea și distanțarea socială puțin mai plăcută. Ne-am propus o serie de interviuri cu bloggeri culinari despre care să puteți afla mai multe informații și care vă oferă o serie de informații și sfaturi culinare, care să vă ajute în bucătărie, să vă inspire să gătiți mai mult, mai frumos și mai bine. Iar astăzi, o cunoaștem pe Cristina Mazilu, sau cum o cunoaște întreaga comunitate de bloggeri culinari, Mazilique.

Pe Mazilique o urmărim de ceva vreme în online, iar anul trecut, la ultima ediție a conferinței Food Bloggers am avut ocazia să o auzim vorbind într-un panel, alături de alți bloggeri culinari. În acel moment am simțit că am rezonat cu o parte din informațiile transmise de ea, dar și cu felul ei de a fi, motiv pentru care ne-am dorit să povestim cu ea mai îndeaproape, iar astăzi am creionat împreună acest interviu.

Mazilique ne va povesti cum putem să ne folosim proviziile în cel mai bun mod posibil, ne va oferi niște idei de preparate gătite în bucătăria proprie sau la Mazilique Studio și cum putem să ne dăm un boost de energie sau bună dispoziție în bucătărie.

Sfaturile încep cu o serie de sfaturi și propuneri de rețete pe care le putem prepara din kilogramele de făină de mălai pe care unii dintre noi le-am cumpărat și în ce le putem transforma, dincolo de tradiționala mămăligă cu brânză. Și da, v-am pregătit și sfaturi și rețeta ei faimoasă de banana bread, pe care o găsiți spre finalul interviului.

Biscuiți cu mălai - Mazilique

photo credit: Mazilique

M: „Făina de mălai poate fi folosită și în multe deserturi precum briose, biscuiți, clătite sau torturi. De asemenea, mălaiul poate fi util pentru o crustă crocantă a cartofilor copți.”

Tort cu portocale caramelizate, mălai și midgale

photo credit: Mazilique

Dincolo de pachetele de făină de orice fel, știm că mulți dintre voi (și noi) ați cumpărat conserve, de ton, de linte, de năut și de multe alte feluri. Iar Mazilique ne propune o serie de preparate pe care le putem găti pentru a ne bine-dispune și a consuma o parte din munții de conserve, din debara.

M: „Conservele de ton pot fi folosite în combinații de sandwichuri și salate sau pate-uri cu ton (eu am o rețetă preferată care include ton mixat cu unt, rozmarin proaspăt, jalapenos și capere).  

Năutul din conservă îl putem folosi pentru humusuri (simplu sau cu legume), tras la tigaie cu mirodenii și adăugat peste salate, în tocane la cuptor. Apa în care a stat năutul în conservă se numește Aquafaba și poate fi folosită pentru a înlocui albușul în bezele pentru o variantă vegană. 

Lintea roșie se potrivește bine în tocane și curry-uri, iar lintea verde fiartă în salate, feluri principale sau garnituri pentru pește.”

Miel cu linte

photo credit: Mazilique

Cum transofrmăm kilogramele de făină într-un desert vesel?

M: „Dacă nu există contraindicații la glutenul din făina din grâu, cred că orice preparat din făină poate fi sănătos, dar, sigur, condiția este să facă parte dintr-o alimentație echilibrată. Pe mine mă bine dispun deserturile care intră în categoria de comfort food (după radarul meu) – plăcinte și tarte cu fructe și banana bread, pe care le fac de obicei în cantitate dublă.”

Una o păstrez pentru mine, iar pe cealaltă o trimit prietenilor.

M: „Cred că poți să te bucuri mai mult de procesul de gătit dacă știi că umează să împarți rezultatul, iar în perioada aceasta de distanțare socială, aceasta a fost varianta pe care am gasit-o pentru a continua una dintre bucuriile mele.”

Banana Bread - Mazilique

photo credit: Mazilique

Dincolo de banana bread, Mazilique ne propune și alte variante de deserturi vesele unde putem folosi orez sau griș în funcție de ce ne place mai mult, sau din ce provizii avem resurse mai consistente.

M: „Chiar și orezul cu lapte poate fi “înveselit” dacă încercăm mai multe variante în afară de combinația clasică. Colega mea, Misha, este mare fană a cardamomului, așa că a testat o rețetă de orez cu lapte în care a folosit cardamom, alături de niște portocală confiată, iar rezultatul ieșit delicios.

Altfel, orezul îl poți folosi și pentru un risotto dulce cu fructe (eu am încercat cu capșuni), iar grișul pentru torturi sau biscuiți.”

Organizarea în cămară și disciplina cu provizii

În isteria inițială mulți am dat fuga la supermarket și stocat cumpărăturile, prin debara, prin cămară sau prin garaj. Oricare ar fi variantele voastre, noi am vrut să vă aducem aminte că pentru a fi siguri că investiția noastră nu se va strica sau va expira nefolosită este necesar un program. Tocmai de aceea, am întrebat-o pe Mazilique ce sfaturi ne poate oferi în organizarea proviziilor și cum putem organiza un meniu săptămânal, personalizat la noi acasă cu ceea ce avem în dotare.

M: „În perioada aceasta, împreună cu echipa mea, am pregătit multe materiale care au avut ca subiect o mai bună organizare astfel încât să limităm pe cât posibil risipa de mâncare. Organizarea începe în momentul în care pregătești lista de cumpărături. E important să arunci o privire în frigider și în cămară și să nu cumperi ingrediente din care mai ai deja și cel mai probabil ai uitat de ele.

Creionează un meniu săptămânal, astfel încât să știi exact de ce ai nevoie pentru gătit. Ajută să nu aglomerăm frigiderul și să-l păstrăm cât mai aerisit pentru a avea mereu o imagine clară cu ingredientele disponibile.

În cămară așezăm mereu în prima linie ingredientele cu termen de expirare mai apropiat și le folosim primele.”

Ce facem cu resturile rămase de la alte rețete?

M: „Mi se pare o atitudine sănătoasă și normală să folosim toată mâncarea și ingredientele pe care le avem, iar aici intră și transformarea rețetelor gătite în zilele precedente. Resturile de carne rămase pot fi readaptate în salate calde sau reci, sandwichuri sau plăcinte la cuptor.

Coditele de la ierburile aromatice pot fi folosite pentru sosuri și pesto. Dacă ai fiert prea mult orez sau paste le poți combina cu legume proaspete sau trase la tigaie. Pâinea uscată se poate transforma în pesmet sau bread pudding. Resturile de fructe sau ierburi aromatice le poți folosi în cocktailuri și limonade.”

Noi îi mulțumim lui Mazilique pentru timpul acordat și sperăm că v-a plăcut primul episod din seria noastră de sfaturi culinare. Pentru idei și mai creative vă recomandăm să o urmăriți pe Mazilique și pe profilul ei de Instagram. Noi ne-am propus ca după ieșirea din starea de urgență, la următoarea vizită la București să dăm o fugă la Mazilique Studio, în speranța că prindem o nouă petrecere spumoasă așa cum le-am tot văzut în online înainte de pandemie.

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul