Iată-ne ajunşi şi la Cupa Aradului în Gastronomie care s-a desfăşurat în 30 iunie – 01 iulie. A fost un weekend însorit, poate mult prea însorit pentru aşa un eveniment, dar încă nu s-a descoperit metoda de a duce tratative cu nenea soare ca să doarmă puţin mai mult în unele zile, cum ar fi cele în care se găteşte de dimineaţa până seara.
Prima zi a evenimentului a debutat cu preparate culinare reci, despre care nu cred că este necesar să spun prea multe lucruri, pentru că imaginile vor vorbi cu siguranţă mai bine decât orice formulare. Ţin doar să vă spun că m-am îndrăgostit de aspectul preparatelor şi sunt convinsă că vă veţi îndrăgosti şi voi.
Deserturile au avut şi ele un loc special în competiţie. Am suferit… 🙂
În aceeaşi zi a mai avut loc şi competiţia “Restaurantul Naţiunilor”, urmând ca spre seară să ne fie prezentate câteva gastro-show-uri ale renumiţilor Chefs: Christos Gkotsis din Grecia, Dragan Unic din Suedia, Spiros Dimitriou din Cipru, dar şi ale băieţilor de la Master Chef, care pe lângă gastro-show ne-au adus zâmbete şi prin buna dispoziţie de care au dat dovadă în cele 2 zile ale evenimentului.
Cupele şi juriul:
Seara a avut loc decernarea premiilor care ne-a adus bucurie din mai multe puncte de vedere, câştigătorul categoriei amatori fiind prietenul nostru Tătaru Ciprian şi echipa lui, urmat de timişoreanul nostru Georgeo Andrei:
Altă mare bucurie pentru timişorenii care suntem a fost câştigarea locului 1 de către Sky Restaurant Casa del Sole Timişoara.
Cupa primei seri a fost câştigată de Restaurantul Unirea din Iaşi.
A doua zi am fost prezenţi de dimineaţă, nu cumva să ratăm unul din evenimentele care trebuiau să aibă loc, pentru că promiteau multe. Cu toate astea, pentru noi a doua zi nu a fost atât de reuşită ca prima din unele puncte de vedere despre care vom povesti mai jos.
Ziua de duminică avea să fie ziua în care se stabileau 2 recorduri mondiale: primul al cărui “părinte” este prietenul FoodCrew, Uica Mihai, avea să fie recordul celui mai mare sandwich, de aproximativ 106 m, intitulat “Sandwich-ul etniilor” și preparat de mai multe etnii conlocuitoare din zona Banatului, fiecare etnie preparând o parte din sandwich.
Recordul, în sine un obiectiv impresionant, putea din punctul nostru de vedere să fi avut un impact chiar și mai mare cu puțin mai multă atenție în comunicare și organizare. Să explicăm. Deși prezentatorii evenimentului au anunțat că publicul este rugat să nu se înghesuie până ce întregul sandwich nu este gata, probabil din prea mult entuziasm, imediat ce echipa nemților și-a terminat partea, Uica a anunțat că se poate deja împărți la public. Din păcate, deși astfel cei prezenți nu au mai fost nevoiți să aștepte prea mult, în final sandwich-ul a fost practic consumat pe măsură ce era pregătit. Astfel nu există o poză cu întregul sandwich. Recordul însă a fost certificat.
Pregătirile pentru a găti cea mai mare Tocană Arădeană, cel de-al doilea record al Cupei Arad, au început pe la ora 16:30. Foarte târziu dacă ne raportăm la programul inițial al evenimentului care anunța startul marii găteli la ora 13.
În aceste condiții finalizarea recordului și împărțirea porțiilor către public nu a mai putut avea loc la 17:15 așa cum fusese stabilit. Oricât de mult am întoarce-o pe o parte și pe alta, acest decalaj a fost o mare bilă neagră pentru cei responsabili de pregătirea recordului și cei care s-au ocupat de orarul zilei de duminică. Poate că în cele din urmă mulțimea care aștepta împărțirea porțiilor de tocană arădeană a însuflețit evenimentul până mai târziu în seara de duminică, însă aceeași mulțime de oameni a fost nevoită să aștepte ore bune într-o căldură greu de suportat.
Competiția de gătit în aer liber a fost cea mai interesantă parte a zile de duminică şi a fost fără îndoială și cea care a oferit cele mai frumoase momente atât nouă cât și publicului prezent la această etapă a Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber. La această competiție au participat majoritatea concurenților din prima zi dar și echipe de bloggeri culinari.
Din nou imaginile sunt foarte grăitoare, aşa că eu voi fi cuminte şi vă voi lăsa în linişte să savuraţi… 🙂
Există o întâmplare din această zi care mai merită menţionată şi anume: la un moment dat eram lângă standurile timişorenilor de la Casa Bunicii şi Casa del Sole când un vânt puternic a luat pe sus corturile şi le-a azvârlit până departe lovind chiar maşina celor de la Casa Bunicii care era parcată mult mai în spate. De ce vă povestesc asta? Pentru că am remarcat profesionalismul celor două echipe la care, deşi la început li s-a putut citi îngrijorarea pe chipuri pentru că era să fie distrusă şi mâncarea care se prepara atunci, şi-au continuat treaba cu aceeaşi pasiune ca şi când nimic nu i-ar fi clintit. Jos pălăria în faţa lor și jos pălăria în fața câștigătorilor.
Câștigătorii Cupei Arad în Gastronomie
Gătit în aer liber – amatori
Antreuri, platouri festive
- Locul I – Marvic Cluj; Locul II – Georgeo Andrei
- Dulciuri: Locul I – Marvic Cluj
- Creaţie: locul I – Marvic
- Meniu alternativ: Locul I – Claudia-Romana Rista
Somelieri amatori
- Locul I – Marvic
- Locul II – Georgeo Andrei;
- Locul III – Claudia-Romana Rista;
Grătar – amatori
- Locul I – Georgeo Andrei-Cooking Passion
- Locul II – echipa Păpuris
- Locul III –Tramuta, Oradea
Somelieri amatori
- Locul I – Marvic, Cluj
- Locul II – Georgeo Andrei – Cooking Passion
- Locul III: echipa Păpuriș
Carving
- Cupa: Oprișa Marcel
- Locul I – Moshe Alkobi
- Locul II – Casa Bunicii Timisoara
- Locul III – Restaurant Waterhouse
Gătit în aer liber – profesionști
Grătar
- Cupa: Salon Marem – Arad
- Locul I – Complexul Hotelier UNIREA Iași
- Locul II – Casa Bunicii; Cavalerul medieval – Iași
- Locul III – Restaurant Waterhouse; Taverna Libaneză
Ceaun
- Cupa: Taverna Pecicană
- Locul I – Complex Hotelier Unirea Iași
- Locul II – Salon Marem Arad; Notre Dame;
- Locul III – Cavalerul Medieval Iași
Creație
- Cupa – Salon Marem Arad
- Locul I – Sky Restaurant Cafe del Sole; Shamina Svetlana
- Locul II – Taverna Pecicană; Roman Robinov; Moshe Alkobi; Yana Ubarova
- Locul III – Sou Kole Macedonia; Hotel Resturant Parc; Notre Dame;
Antreuri, platouri festive:
- Cupa: Complex Hotelier Unirea Iași
- Locul I: Notre Dame 1; Sky Restaurant Casa del Sole
- Locul II: Continental Arad; Hanul de la Răscruce
- Locul III: Sou Kole Macedoni 1; Rohan Robinov
Dulciuri
- Cupa: Yana Uvarova
- Locul I – Complex Hotelier Unirea Iaşi; Moshe Alkobi; Salon Marem Arad
- Locul II – Taverna Pecicană; Notre Dame 2
- Locul III – Shamina; Sou Kole Macedonia
Creație
- Cupa: Sky Restaurant Casa del Sole
- Locul I – Complex Hotelier Unirea Iași
- Locul II – Hanul de la Răscruce; hotel Parc; Rohan Robinov
- Locul III – Restaurant Waterhouse; Leon Menahem
Meniu alternativ
- Cupa: Complex Hotelier Unirea Iasi
- Locul I – Sky Restaurant Casa del Sole; Salon Marem Arad
- Locul II – Taverna Libaneză; Hotel Parc Arad;
- Locul III – Association of Profesional Chef Macedonia; Israel Team
Cupa Bloggerilor
- Bucătarii veseli: Lepadat Angela, Borod Cristian, Marcel Iorga
- Locul I – Chelaru Mihai Alexandru.
Înainte de a încheia acest material nu pot să nu vă ofer o imagine cu zâmbet a băieţilor de la Master Chef care au venit însoţiţi de găinile lor foarte dătătoare de ouă ecologice. 😀
Pentru mai multe detalii despre bunătățile pe care le-am fotografiat mai sus, puteți vizualiza albumul publicat pe Facebook.
Nici un comentariu