Duminică, în 12 octombrie, împreună cu bloggeri și reprezentanți ai presei, cu toții pasionați de gastronomie, am participat la evenimentul culinar ”Duminca rețetelor tradiționale”. După cum v-am povestit în cadrul concursului de rețete, evenimentul este realizat de Asociația Timișoara Captală Culturală 2021 împreună cu PRbeta Agency, în cadrul campaniei ”Timișoara în orice colț de Românie”.
Ne-am strâns aproximativ 20 de persoane la Hostel Costel și am gătit mai multe preparate specifice banatului, rețete găsite în cărți vechi de bucate, dintre care unele cu influențe șvăbească sau maghiară.
Am să împărtășesc preparatele gătite duminică, după ordinea în care au fost finalizate și gata de degustare. Toate preparatele au ieșit incredibil de bune și ar fi foarte greu să realizez un top al lor. Cu siguranță merită încercate toate.
Primul preparat a fost Zupa de ludaie – o rețetă delicioasă și incredibil de ușor de făcut. Chiar și cei fără prea multă experiență în bucătărie ar putea să o realizeze. Este nevoie, după cum precizează Claudiu, participantul care a gătit-o, doar de dovleac răzuit și ceapă tăiată bucăți mari, care se pun la fiert, se pasează apoi cu mixerul și se servește cu smântână sau iaurt, ulei și semințe (de preferabil de dovleac).
Următorul preparat a fost reprezentat de langoși. Un produs banal la prima vedere, dar care necesită ore întregi de muncă pentru a fi preparat. Cu siguranță după această experiență nu doar cei ce au gătit langoșii văd cu alți ochi doamnele ce vând langoși, ci noi toți.
Tășcuțele cu gem au fost primele preparate dulci gătite și au fost incredibil de bune. Mi-au adus aminte de copilărie și de fericirea pe care o trăiam atunci când bunica ne pregătea acest desert.
Crofnele bănățene au fost de asemenea foarte bine primite de către cei prezenți. Nu erau foarte dulci așa cum ne-am fi așteptat atunci când le-am văzut gata făcute, pudrate frumos cu zahăr vanilat.
Următorul preparat este cel care m-a surprins cel mai mult: Clătitele bănățene. Nu eram un fan al acestora, și totuși, cred că de acum intră în lista preferatelor mele.
Tot la fel de îndrăgite ca și preparatele prezentate anterior au fost și următoarele: plăcintă cu dovleac, cu mere și cu varză. Procesul prin care se întind foile este foarte interesant, trebuind practic să te învârți cu aluatul în jurul mesei până se întinde și devine subțire de tot. Chiar necesită îndemânare.
Pe final, am ajuns la preparatele potrivite felului principal, cu toate că am degustat desertul înainte. Prima dată a fost gata mâncarea de brozbe , o noutate pentru majoritatea celor prezenți. O mâncare pe bază de napi sau sfeclă roșie și ciolan afumat, gătit foarte asemănător cu varza cu ciolan. Foarte interesant și foarte bun!
Ultimul preparat a fost cotletul bănățean, umplut cu varză.
Toate preparatele au fost gătite cu mult drag de către toți participanții, fie ei cu mai multă sau mai puțină experiență. Important este că oameni cu pasiune consideră gastronomia ca parte integrantă a culturii unui loc. Iar noi, pasionații de bucătărie, putem să ne bucurăm de astfel de momente, care sunt un prilej pentru a ne cunoaște și a împărtăși din cunoștințele și experiențele noastre.
Campania ”Timișoara în orice colț de Românie” continuă cu povești despre bănățenii de seamă care influențează sau au avut, de-a lungul timpului, un aport la dezvoltarea altor regiuni din țară sau de peste hotare.
Mai mult, dacă am reușit să vă facem poftă cu rețetele bănățene, fiți cu ochii pe secțiunea de rețete unde vom reveni cu mai multe detalii.
Pranz medieval la Pub 13 in Alba-Iulia | FoodCrew
[…] pe varianta cea mai simplă și am comandat niște pizza. Există multe preparate apetisante, cu rețete tradiționale românești și nu […]
Nici un comentariu