Cum prepari Yakisoba?

KUXA studio
Timișoara

Sâmbăta am avut parte de o experiență culinară mai rar întâlnită pe la noi – am participat la un workshop de gătit, organizat de Asociația Culturală Româno-Japoneză Kizuna unde am învățat cum prepari Yakisoba.

Chit că mă consider un pizzer destul de pragmatic, întotdeauna mi-au plăcut aromele asiatice în mâncare. În același timp însă, mi se părea foarte complicat de preparat orice asiatic. Dar nu e chiar așa de greu! Vă povestesc mai jos cum puteți prepara yakisoba acasă și evita fast-foodurile asiatice din mall de acum încolo.

cum-prepari-yakisoba-timisoara

Ce este Yakisoba?

Yakisoba, la bază, sunt tăieței (noodles) preparați în stilul stir fry. Se adaugă câteva legume tăiate subțiri, puțină cărniță, câteva sosuri și voila – aveți o porție de yakisoba!

Fiind o mâncare chinezească la bază, a fost adaptată de japonezi prin secolul ‘20 și se găsește ca street food prin majoritatea orașelor japoneze. Este o mâncare foarte adaptabilă – poți adăuga sau tăia din ingrediente destul de mult, după plac, fără a pierde esența.

Cum prepari Yakisoba?

Acum că am invățat de la aceste persoane faine cum să prepar, mi se pare corect să împărtășesc și cu voi – mai ales că este foarte ușor de făcut. În lista de ingrediente de mai jos nu voi trece gramaje exacte… pentru mine, gătitul nu este o știință exactă, ci mai degrabă una după ochi. 

Ajută să ai ochiul format, însă. 

Dar voi  aproxima ochiometric cantitatea pe care trebuie să o cumpărați din magazin și să o puneți la gătit.

 

Ce ingrediente vă trebuie:

  • Legume
    • Varză (jumătate dintr-una întreagă este suficientă)
    • Ceapă albă (vreo două)
    • Ceapă verde (tot cam vreo două)
    • Morcovi (unul mare sau doi mai mici)
    • Ardei gras (doar unul)
  • Piept de porc (2 fâșii)
  • Spaghete clasice, Tăieței de orez sau Noodles (jumătate de pachet, eu de obicei folosesc cei de orez) 
  • Sosuri
    • Sos de soia (personal, aleg varianta cu mai puțină sare)
    • Sos Worchester
    • Sos de stridii (oyster sauce)
  • Ulei de floarea soarelui
  • Sare & piper (nelipsite)

Pentru rezultatele cele mai bune, folosiți o tigaie wok, deși funcționează și cu o tigaie normală (dar să fie încăpătoare!).

Preparare

  1. Puneți tăiețeii sau pastele la fiert, timp de 9 minute (în funcție de paste, citiți pe ambalaj). Adăugați puțină sare în apă.
  2. Cât acestea se fierb, începeți și tăiați legumele. Țineți morcovii și ceapa verde separate de celelalte legume, pentru că se vor adăuga în perioade diferite ale preparatului.
  3. Tăiați pieptul de porc în bucățele mici, pe lat.

Pro Tips

Tăiați morcovii în 2 jumătăți fiecare. După, tăiați-i în fâșii oblice cât mai subțiri, pentru a se înmuia mai ușor. La fel de subțiri să tăiați și restul legumelor, iar dacă unele bucăți ies prea lungi, recomand sa le tăiați în două. 

Ar trebuii ca ingredientele să arate cam ca în poza de mai jos.

ingrediente-yakisoba-timisoara

  1. După cele 9 minute de fiert, strecurați pastele de apă și dați-le un jet de apă rece pentru a nu se lipi între ele.
  2. Puneți puțin ulei în tigaie și așteptați să se încingă. Foc tare.
  3. Showtime – adăugați carnea în tigaie. Puneți puțină sare și piper deasupra și începeți să o amestecați cât să nu se ardă. Lăsați încă focul să fie tare.
  4. Când începe carnea să arate mai făcută (o culoarea mai maronie la porc), adăugați morcovii. Reduceți focul la medium. Amestecați puțin și așteptați până aceștia se înmoaie puțin. Puteți să îi testați apăsând pe ei.
  5. După ce morcovii s-au înmuiat puțin, adăugați restul de legume, în afară de ceapa verde. Lăsați focul pe medium și amestecați puțin până când acestea nu mai par crude, dar nu le lăsați să devină foarte moi. 

cum-prepari-yakisoba-timisoara

  1. Sauce time – adăugați o lingură de sos de soia, una de sos de stridii și două linguri de sos Worchester. Luați tigaia de pe foc cât adăugați sosurile, și puneți înapoi după. Desigur, dacă faceți un volum mai mare, adaptați. Amestecați vreo 30 de secunde.
  2. Adăugați pastele deasupra mixului și amestecați cam vreo 3 minute, la foc redus. 
  3. Stingeți focul și mutați yakisoba-ul într-un vas de servit. Acum vine ceapa verde – presărați bucățelele de ceapă deasupra mixului.

Dacă totul a mers conform planului, ar trebui să arate cam așa:

yakisoba-timisoara-2

Pentru o experiență mai imersivă, recomand o bere Asahi și să mâncați cu bețișoare! Nu uitați să ziceți itadakimasu înainte de a mânca, este forma lor de a-și arăta aprecierea pentru mâncarea pe care o au.

Sper că vă ajută această rețetă în caz că sunteți reticenți în a găti japonez. Pare greu, dar chiar nu este.

Le mulțumesc celor de la asociația culturală pentru training! Recomand să le dați un follow pe Facebook, fiindcă organizează mai multe evenimente de gătit japonez, precum bentou și temari sushi. De asemnea, dacă sunteți interesați de a învăța japoneză, aceștia organizează mai multe grupe în fiecare an – puteți să îi contactați pentru mai multe detalii.

KUXA studio

Adresă:
Bulevardul Liviu Rebreanu 177, Timișoara 300723
Telefon:

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul