Cupa Moldovei la Gătit în Aer Liber

Iași

Weekend-ul acesta Iașiul este gazda unei competiții cu totul aparte, care se adresează deopotrivă gurmanzilor amatori și bucătarilor profesioniști. Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber începe sezonul 2012 cu etapa Cupa Moldovei oferită de Zahăr Mărgăritar, care se va desfășura în 17-18 martie în Piața Unirii.

Cupa Moldovei la Gatit

La fel ca și în cazul celorlalte ediții, organizatorii au invitat, pe lângă specialiștii culinari din România și maeștri bucătari recunoscuți la nivel internațional. Printre invitați se numară:

  • Victor Belyaev – Președintele Federației Asociațiilor de Bucătarilor din Rusia
  • Nikolai Baratov – Vice-Președintele Asociației Bucătarilor din Rusia
  • Guido Debono – Președintele Asociației Bucătarilor din Malta
  • Thomas Gugler – Președintele Asociației Bucătarilor din Arabia Saudită și antrenorul echipei olimpice de juniori din Germania
  • Cornelia Ghisoi – Lady Chef de România
  • Uica Mihai – prezentator TVR Timișoara
  • Spyros Dimitrioiu – Asociația Bucătarilor din Serbia

Programul competiţiei

Sâmbătă 17 martie 2012: Clasa preparate culinare reci

  • Secţiunea platouri festive, antreuri
  • Secţiunea dulciuri şi patiserie
  • Secţiunea Creaţie
  • Secţiunea Meniu Alternativ

Duminica 18 martie 2012: Clasa gătit în aer liber

  • Secţiunea plită
  • Secţiunea grătar
  • Secţiunea ceaun
  • Secţiunea creaţie

Programul evenimentului mai sunt include activități adresate gospodinelor și bucătarilor amatori din Moldova, printre acestea:

Gospodina de Mărgăritar

În cadrul Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber, gospodinele sunt invitate cu un desert de două porții, care să cântărească minim 150 g fiecare pentru a-și asigura locul în competiția pentru titlu. Duminică, 18 martie, se va juriza și se va premia cea mai bună gospodină. Primele 50 de persoane înscrise, beneficiază gratuit de cursurile oferite de Zahăr Mărgăritar şi Lady Chef de România, Cornelia Ghișoi, maestru în arta culinară. Înscrieri la telefon: 0731 342 279.

Simfonia Ceaunelor

În prima zi a competiţiei, respectiv ziua Preparatelor Culinare Reci (sâmbătă, 17martie), organizatorii vor prezenta proiectul Simfonia Ceaunelor, ce se adresează publicului spectator prezent la eveniment. Se va amenaja o zonă delimitată în centrul acţiunii, faţă în faţă cu scena mare, spaţiu în care se vor amplasa 8 ceaune de capacitate mare, fiecare cu câte un arzător, în formă de cerc. În mijlocul cercului se va amenaja bucătăria dotată cu ustensile pentru bucătari, spaţiu unde specialiştii îşi vor pregăti ingredientele de faţă cu spectatorii.

În fiecare ceaun se va găti un preparat specific unei ţări, iar bucătarii vor prezenta verbal în repetate rânduri reţeta pentru public. Se vor prezenta şi găti reţete din:

  • România – Zona Banatului, jurnalistul Uica Mihai va găti fasole cu ciolan afumat
  • România – Zona Dobrogei, scriitorul Cosmin Zidurean va găti tochitură măcelărească
  • Ungaria – Maestrul Mişi Janos, va găti tocană de cocoş
  • Israel – Maestrul Reuven Harel, va găti Paella
  • Republica Moldova, va găti tocană de porc cu mămăligă
  • Uzbekistan – Asociaţia Bucătarilor din Uzbekistan va găti Plov (pilaf cu carne de pui)
  • Suedia – Maestrul Kiss Tiberiu va găti ciorbă de peşte
  • România – Zona Ardeal, Maestrul Călin Stan va găti gulaş

La așa puzderie de bunătăți și de oameni pricepuți într-ale bucătăritului, vă recomandăm cu dragă inimă ca în acest weekend să vă bucurați de vremea frumoasă de primăvară și de mâncăruri pe cinste, în Piața Unirii din Iași!

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul