S-a deschis Fabrica de Bere Timişoreana

Fabrica de Bere Timișoreana
Timișoara

Pentru cei care încă nu au aflat, în weekendul care tocmai a trecut a avut loc deschiderea Fabricii de Bere Timişoreana. A fost pentru prima dată în istoria fabricii fondate la 1718 când consumatorii au fost invitați să parcurgă un tur complet al fabricii.

Vineri, 12 octombrie a fost şi foodcrew.ro prezent la deschidere pentru a descopri secretele şi tradiţia care se află în spatele unuia dintre cele mai importante branduri locale.

Fabrica de Bere Timisoreana

Porti deschise la fabrica de bere Timisoreana

Fabrica de bere Timisoreana Timisoara

De cum am ajuns acolo, am fost întâmpinaţi cu multă bucurie de oameni îmbrăcaţi în haine de epocă, ceea ce ne-a făcut şi pe noi să ne simţim ca la începuturile fabricii.

Maestrul Berar Timisoreana

Eugeniu de Savoya Timisoreana

Personaje de epoca la Fabrica de bere Timisoreana

Scurt istoric

Şi pentru că istoria e importantă trebuie să ştiţi că Fabrica de bere Timişoreana datează din 1718 când în Palanca Nouă, cartier de îi spunea până nu demult Fabric, apare prima fabrică de bere de pe pământ românesc. I-au spus Timişoreana şi făcea o bere aspră şi densă care să hrănească soldaţii prinţului de Savoya şi să suplinească lipsa de apă de băut ce le dădea dureri de cap timişorenilor. De asemenea Fabrica în sine era şi Vama de Vest a Cetăţii.

Se mai spune că în anii ’20 o bere soldăţească, iubită de tot poporul ajnge berea îndrăgită a regelui Ferdinand I, iar asta este dovada cea mai grăitoare a măiestriei celor care o fac.

Turul fabricii

Dar ca să revenim în zilele noastre, trebe să vă spunem că am avut onoarea de a fi plimbaţi de ghizi autentici, reprezentaţi de angajaţi constanţi ai fabricii care ne-au răspuns cu mult tact şi răbdare tuturor întrebărilor adresate. Turul a durat puţin peste o oră, timp în care am reuşit să vedem şi să aflăm multe lucruri interesante şi mai ales să descoperim în detaliu procesul de preparare al berii Timişoreana.

Fabrica de bere

Curtea Fabricii de Bere Timisoreana Timisoara

Chiar înainte să intrăm în clădirile efective ale fabricii, clădiri vechi de sute de ani, dar şi clădiri mai noi, am putut observa prin curte diferite echipamente utilizate cu mulţi ani în urmă în fabricarea berii. Pentru curioşi, tot aici a fost şi primul aparat de produs gheaţă din România.

Car cu bere

Masina de scos dopuri

Masina de curbat doage

Statia de culturi pure

Orzarie

Procesul de formare al berii

Deşi pare o clădirie mică şi deloc impunătoare nu stiu cât de mulţi dintre noi ştiu că fabrica se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 8 hectare.  Nici idee n-aveţi cât e de mare decât atunci când te plimbi pe-acolo.

Noi am luat lucrurile încet şi am pornit către o primă oprire, clădirea în care are loc prima etapă a procesului de obţinere a berii: fierberea. Fierberea este de fapt locul unde se naşte berea: pui malţul, blond sau brun, adaugi apă şi le ţii la cald până când iese must. Apo îl strecori şi rămâne mustul pur. Ăsta-i dulce, de la zaharurile naturale provenit din malţ. Asa că-i fierbem cu hamei, să-şi ia gustul amărui.

De menţionat că la fiecare etapă importantă, de-a lungul turului, ne aştepta câte o măsuţă cu procesul despre care povesteam. De exemplu, la fierbere am degustat hamei, atât ca sămânţă, cât şi ca must. Nici n-aş şti cum să vă descriu gustul, tot ce pot sa zic e că e foarte dulce.

Porti deschise Fabrica de Bere Timisoreana

După fierbere, se lasă la răcit. Apoi mustul trece prin procesul de fermentare şi aşa se face berea tânără. După ce şi-a făcut treaba, drojdia e dată la o parte.

După fermentare, vine maturarea: berea tânără e trecută în alte vase, şi-aici stă până se maturează şi se armonizează aromele. De-abia după maturare berea ajunge la filtrare. După ce trece prin filtru, ea devine limpede la gust şi capătă culoare aurie.

Ei, după ce o vedem limpede şi frumoasă, ea merge spre îmbuteliere şi se trimite spre magazine pentru potolirea poftei şi a setei.

Procesul de imbuteliere

Fabrica de bere Timisoreana proces de imbuteliere

Bere Timisoreana

Chiar la procesul de îmbuteliere am aflat că Timişoreana poate îmbutelia berea în orice tip de ambalaj: pet, butoi de inox etc. 😀 De asemenea, deşi poate părea incredibil, reţeta berii Timişoreana nu s-a schimbat în cei aproape 300 de ani de existenţă! 😉

Trebuie să recunosc că am fost foarte impresionată de istoria din spatele fabricii şi modul în care aceasta a evoluat, totul este acum ultra-modern, curat si tehnologizat.

Interiorul Fabricii de bere

La sfârşitul turului a avut loc un ospăţ pe măsura vizitei. Am avut parte de bere din belşug, o pălincă de casă exact aşa cum trebuie să arate ea, mâncare tradiţională şi multă voie bună.

Ba chiar am şi primit nişte suveniruri frumoase care să ne amintească ce brand de tradiţie se află chiar aici, la noi în oraş.

Mancare buna la deschiderea fabricii Timisoreana

Ospat la Restaurantul Timisoreana

Ospat la Timisoreana

Palinca

Palinca la Fabrica de Bere Timisoreana

Diploma degustator de seama bere Timisoreana

Fabrica Timisoreana

Concluzii

Sâmbătă şi duminică, alţi peste 600 de timişoreni, printre care şi turişti, au avut ocazia de a vizita fabrica, lucru care ne-ar putea face să sperăm că fabrica în sine poate deveni chiar şi un punct de reper turistic prin care Timişoara să devină şi mai faimoasă.

Acum, după cum spune şi sloganul brandului, povestea merge mai departe, iar din septembrie brandul Timişoreana sprijină şi echipa naţională de fotbal a României pentru a duce mai departe povestea începută acum mai bine de 90 de ani.

Noi ne bucurăm că am fost prezenţi la eveniment, unde am reuşit să descoperim minunata poveste din spatele Timişoreana şi sperăm ca acest brand să se implice în comunitatea locală cât mai mult de-acum încolo. 🙂

Fabrica de Bere Timișoreana

Adresă:
Str. Ștefan Cel Mare (Cartier: Fabric, Lunei) Nr. 28
Telefon:

[…] Berarilor este de exemplu locul perfect de petrecut o seară cu prietenii după lucru la o bere într-o atmosferă degajată. Nici dacă mergi cu familia sau copii nu dai greş pentru că mai […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul