Am făcut-o şi pe asta. Weekend-ul acesta am avut plăcerea să participăm la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber organizat la stadionul Dan Păltinişanu în cadrul căruia sâmbătă a avut loc proba de expoziţie de artă culinară, iar duminică s-a desfăşurat competiţia de gătit în aer liber.
Aşa cum vă puteţi imagina, cu greu ne-am mulţumit doar să privim farfuriile aranjate cu dichis, deoarece la prim-planurile cu preparatele ne-a fost aproape imposibil să nu fim ademeniţi de aromele îmbinate cu aceeaşi măiestrie cu care artiştii gastronomi şi-au ornat platourile.
Startul competiţiei s-a dat în jurul orei 12, atunci când juriul condus de către preşedintele World Association of Chefs Societies, maestrul Gissur Gudmundsson şi-a început treaba. Treabă grea să fie înţeles, şi spunem asta cu o seriozitate care nu ne prea este caracteristică, deoarece dintre atâtea preparate excepţionale au trebuit să le aleagă doar un câştigător.
Pe lângă standurile la care maeştrii bucătari şi-au expus creaţiile, expoziţia de artă culinară a avut parte şi de o binevenită pată de culoare mulţumită echipelor de bucătari din Palestina şi Israel care au preferat să pregătească câteva dintre mâncărurile tradiţionale chiar la faţa locului, spre încântarea juriului care a avut ocazia să le precieze abilităţile dar şi a multora dintre vizitatorii care au văzut pentru prima dată o astfel de demonstraţie.
Dacă în prima parte a zilei de sâmbătă accentul a fost pus pe calitatea felurilor de mâncare pregătite, numărul de vizitatori curioşi, dar mai ales pofticioşi a cerut ca în cea de-a doua parte a zilei să se facă o trecere spre cantitate. Astfel bucătarii din Asociaţia Naţională de Gastronomie coordonaţi de maestrul Alexandru Nagy au început gătirea celei mai mari mâncări cu ciolan afumat din lume. Chiar şi preşedintele Gudmundsson a dat o mână de ajutor.
Îmbiaţi de la câţiva zeci de metrii de mirosul de afumătură nu am rezistat tentaţiei de a trece dincolo de gardul de siguranţă şi a ne aburi obiectivul aparatului în marea de ciolane.
Pentru că o masă nu se poate numi cu adevărat copioasă fără un vin bun alături de bucate, am fost ochi şi urechi la recomandările făcute de membri Asociaţiei Somelierilor din România care ne-au explicat ce soiuri de vin se pot asorta la diferitele preparate culinare ce aveau să fie gătite în cea de-a doua zi de concurs.
Cea de-a doua zi a evenimentului a reunit echipele de bucătari care au concurat la expoziţia de artă culinară, acestora alăturându-li-se şi alţi pasionaţi ai bucătăriei. Nu au lipsit nici gastro show-urile desfăşurate încă din prima zi, iar noi putem spune că ne-am împrietenit cu echipa care ne-a fost cel mai aproape în timpul acestui eveniment, băieţii de la MM Video Production în frunte cu Cristi Păpuşoiu. Cristi, Andu şi Claudiu au pregătit în prima zi un iepure motociclist care a avut parte de o intrare în scenă cu totul aparte.
Băieţii nu s-au lăsat mai prejos nici duminică. Ei au pregătit muşchiuleţ de vită în baiţ de coriandru dres cu smântână şi brânză topită pe care l-au fiert mai apoi într-un dovleac la cuptor.
Punctând la capitolul originalitate, muşchiuleţul de vită pregătit în baiţ pe bază de seminţe de creson crude a fost făcut pe bolovani încinşi, iar păstrăvul somonat pregătit la grătar a fost învelit în frunze de hrean şi cetină de brad.
Aprecierea preparatelor nu s-a lăsat mult aşteptată, office managerul WACS Ragnar Fridriksson un chef islandez foarte priceput în preparate din peşte dând verdictul imediat după ce a disecat somonul: Aveţi aici un exemplu excelent de cum ar trebui să fie un somon pătruns de aromele ingredientelor folosite.
După fapte a venit şi răsplata pentru participanţii la Campionatul de Gătit în Aer Liber organizat la Timişoara. Astfel duminică seară în jurul orei 20 a început ceremonia de premiere a evenimentului, pe scenă perindându-se pentru a ridica medaliile şi a primi felicitările juriului bucătarii şefi ale celor mai bune restaurante din Timişoara: Restaurant Casa Bunicii, Restaurant Aquarium, Restaurant Hotel Moticica, Restaurant Taverna Studenţilor dar şi reprezentanţi ai echipelor “Taste of peace” formate din bucătari din Israel şi Palestina. Iată cum au fost împărţite premiile:
Categoria Amatori
Secţiunile creaţie amatori şi grătar au fost câştigate de tovarăşii de la MM Video Production
Secţiunile plită şi ceaun au fost câştigate de Uica Mihai şi TVR Timişoara
Categoria profesionişti
Secţiunea grătar:
- Locul I: Restaurant Casa Bunicii Timişoara
- Locul II: Asociaţia Culinarilor Catering Moldova
- Locul III: Taste of Peace Bethlehem no. 2, Hotel-Restaurant Moticica Timişoara, Restaurant Taverna Studenţilor Timişoara
- Câştigătorii Cupei secţiunii grătar: Restaurant Hotel Continental Timişoara şi Restaurant Aquarium Timişoara
Secţiunea plită:
- Locul I: Asociaţia Culinarilor Catering Moldova
- Locul II: Restaurant Taverna Studenţilor Timişoara
- Locul III: Restaurant Hotel Continental Timişoara
- Cupa secţiunii: Restaurant Aquarium Timişoara
Secţiunea ceaun:
- Locul I: Restaurant Hotel Continental Timişoara
- Locul II: Restaurant Aquarium Timişoara
- Locul III: Hotel-Restaurant Moticica Timişoara, Restaurant Taverna Studenţilor Timişoara
- Cupa secţiunii: Restaurant Casa Bunicii Timişoara
Secţiunea creaţie:
- Locul I: Restaurant Hotel Continental Timişoara
- Locul II: Asociaţia Culinarilor Catering Moldova, Taste of Peace Bethlehem no. 3
- Locul III: Taste of Peace Bethlehem no. 1, Taste of Peace Bethlehem no. 2
- Cupa secţiunii: Restaurant Aquarium Timişoara
Secţiunea somelierilor (asocierea preparatelor cu vin):
- Locul I: Restaurant Taverna Studenţilor Timişoara, Restaurant Aquarium Timişoara
- Locul II: Restaurant Hotel Continental Timişoara
- Locul III: Hotel-Restaurant Moticica Timişoara
- Cupa secţiunii: Restaurant Casa Bunicii Timişoara
Cupa clasei de preparate culinare calde: Restaurant Casa Bunicii Timişoara
Cupa Banatului în Gastronomie: Restaurant Aquarium Timişoara
În final dorim să felicităm toţi participanţii care au făcut acest eveniment unul de-a dreptul delicios, câştigătorii pentru măiestria de care au dat dovadă şi nu în ultimul rând organizatorii de la Asociaţia Culturale Euro-Est Alternativ pentru că au decis să organizeze acest eveniment în Timişoara. Aşteptăm cu nerăbdare ediţia următoarea ediţie din Timişoara, însă până atunci ne pregătim să luam cu asalt şi Clujul pe 11 septembrie.
Dulcele-sărat al Continentalului... | FoodCrew
[…] Şi nu pot spune că am fost dezamăgită. Poate că nu degeaba sunt unii dintre câştigătorii Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber organizat săptămâna trecută la […]
Comentarii
Dona Giovanna
Faceţi bine şi nu mai puneţi poze atât de apetisante, c-am salivat peste tot pe laptop!! 😆
Infidel Gastro
Las’ că la Cluj în septembrie mergem în efectiv mai mare la găteală. Te bagi?
Dona Giovanna
@Infidel Gastro mai întrebi?! I’m in!! 😀
Veveriţa Mâncăcioasă
@Infidel Gastro
Ceva detalii si pentru je? Cand exact o sa fie, am 2 drumuri la Cluj in septembrie.
Infidel Gastro
În weekend-ul 10-11 septembrie în parcarea Polus Center. Facem o echipă de gătit şi ne înscriem la secţiunea amatori? 😀
Andrei
Cei de la casa bunicii merita premiile 🙂 Gatesc minunat!
Infidel Gastro
Personal nu am avut încă experienţe neplăcute la ei, însă aşa cum bine remarca Andrei, nu este cel mai accesibil restaurant din Timişoara.