Weekend-ul trecut am fost la Cluj pentru a participa la Cupa Polus Center la Gătit, desfăşurată în cadrul Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, eveniment care a împlinit frumoasa vârstă de 5 ani. Deşi iniţial avusesem în plan să luăm cu asalt Clujul venind nu doar ca parteneri ai evenimentului, ci şi ca participanţi la secţiunea de amatori, până la urmă am hotărât să ne mai antrenăm puţin şi să ne perfectăm reţetele pentru una dintre ediţiile următoare.
Revenind însă la ceea ce s-a întâmplat la această ediţie a Campionatului de Gătit, am pregătit o retrospectivă la fel ca şi în cazul Cupei Banatului la Gătit.
Cum am ajuns la Campionat am făcut cunoştinţă cu Chef Alkobi Moshe, unul dintre reprezentanţii Asociaţiei Bucătarilor din Israel, cel care vineri seară a pregătit o delicioasă paella cu fructe de mare – o interpretare cu iz de orient mijlociu a tradiţionalului preparat spaniol. Conţinutul tigăii este echivalentul a aproximativ 100 de porţii!
Oferta de mâncare pentru vizitatorii evenimentului a fost formată în principal din preparate de grătar, însoţite te tradiţionalele garnituri de cartofi sau legume şi de câteva sortimente de murături de casă foarte gustoase. Nu am putut totuşi să nu remarcăm contrastul dintre mâncărurile vândute la tarabe şi minunăţiile pregătite de către cei înscrişi la Campionat, fie ei amatori sau profesionişti.
Şi apropo de minunăţii, ziua de sâmbătă a început cu expoziţia de artă culinară, preparate reci: platouri, antreuri, deserturi şi câte şi mai câte.
Marele câştigător al primei zile a fost fără îndoială restaurantul Marco Polo, cel care funcţionează în incinta Hotelului City Plaza din Cluj. Echipa formată din Chef Irina Ignat şi Chef Ioan Fatol şi-a adjudecat sâmbătă cupele a 5 din cele 6 secţiuni ale categoriei de profesionişti, plus Cupa Clasei de Preparate Culinare Reci.
- Secţiunea Antreuri şi Platouri festive: picioruşe de prepeliţă cu rodii, creveţi în cuib de germeni, mousse de fois gras cu fructe, rulou de mahi mahi, supă de coadă de vită în crustă, gazpacho rose zmeură şi brânză de capră cu pere şi rozmarin (antreuri) şi somon afumat cu mantie de coriandru, halibut rafinat în mantie de morcovi, calmar umplut cu fructe de mare, sushi, feta în foi de praz şi coctail de legume (platou festiv)
- Secţiunea Dulciuri: bavareze cu mentă, zabaione cu limbi de piersică, cupe cu spumă de ciocolată, pălării cu trufe delicioase, Rafaelo pe gelatină de mentă, ruladă delicată cu aromă de vanilie, lingou de ciocolată aromată cu anason
- Secţiunea Creaţie: somon în mantie de legume şi ou de prepeliţă cu icre
- Secţiunea Meniu Alternativ: trilogie de foie gras, prepeliţă şi piept de raţă, supă Udon, Red Snaper aromat cu ghimbir, Cerb Carpatin cu aromă de pădure, spumă de ciocolată cu coacăze roşii, gelatină de portocale cu cremă Chantilly
- Secţiunea eno-gastronomie (asocierea preparatelor cu vinuri)
Ziua de duminică a adus o competiţie mult mai strânsă, cupele secţiunilor de la clasa Gătit în Aer Liber fiind împărţite după cum urmează:
- Secţiunea Grătar: Chef Itsik Haliva
- Secţiunea Plită: Complex Hotelier Unirea din Iaşi
- Secţiunea Ceaun: Echipa Serbiei
- Secţiunea Creaţie: Chef Nisso Biadsa
- Cupa Clasei: Chef Itsik Haliva
- Cupa Etapei Polus Center Cluj: Complex Hotelier Unirea din Iaşi
Pe toată durata campionatului, concurenţii nu s-au întrecut doar între ei, ci au încercat de asemenea să implice publicul în eveniment. Astfel, clujenii au avut parte de câteva gastro show-uri în care maeştrii bucătari prezenţi la eveniment au pregătit în faţa lor reţete din bucătăriile restaurantelor pe care le conduc. Printre acestea:
- Chef Jyrki Yli-Uotila, Finlanda: Medalioane de ren în sos de hribe şi clătite cu sos de mere şi merişoare
- Chef Irina Ignat şi Chef Ioan Fatol, restaurant Marco Polo, Hotel City Plaza Cluj
- Gastro Show echipa Israelului: paella cu pui şi fructe de mare
- Sesiune de gătit duplex Chef Uros Urosevic (Serbia): medalioane din file de porc cu prune uscate flambate în şliboviţa cu garnitură de legume la grătar şi Spiros Dimitriou (Cipru): pui cu rozmarin şi salată de vinete şi feta, salată tzatziki şi salată cuscus.
- Nelipsitul Uica Mihai, mereu pus pe şotii, a pregătit un tur culinar al României în care mâncărurile tradiţionale ale fiecărei regiuni istorice au fost prezentate atât juriului cât şi spectatorilor
Nu în ultimul rând, Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber a însemnat şi realizarea unui record de stifado – peste 1700 de porţii fiind gătite de către Chef Tibi Kiss şi echipa sa, spre deliciul spectatorilor prezenţi în weekend în parcarea Polus Center din Cluj.
Acestea fiind spuse, sperăm să vă putem relata şi de la ediţia din octombrie a Campionatului, care va avea loc în Bucureşti. Noi unii ne-am făcut poftă de mâncare pentru o lună la câte bunătăţi am văzut şi gustat, tocmai de aceea recomandăm cu mare căldură acest tip de evenimente şi felicităm încă o dată organizatorii şi participanţii!
Comentarii
liana10
Ce mi-ar fi placut sa fiu si eu pe-acolo… 😉
mihai
ouale de prepelita in stil scotian pe cuib de cartofi au fost pregatite de echipa Carrefour Cluj, care au avut si alte preparate super!