Retrospectiva Cupei Polus Center la Gătit

Cluj Napoca

Weekend-ul trecut am fost la Cluj pentru a participa la Cupa Polus Center la Gătit, desfăşurată în cadrul Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, eveniment care a împlinit frumoasa vârstă de 5 ani. Deşi iniţial avusesem în plan să luăm cu asalt Clujul venind nu doar ca parteneri ai evenimentului, ci şi ca participanţi la secţiunea de amatori, până la urmă am hotărât să ne mai antrenăm puţin şi să ne perfectăm reţetele pentru una dintre ediţiile următoare.

Revenind însă la ceea ce s-a întâmplat la această ediţie a Campionatului de Gătit, am pregătit o retrospectivă la fel ca şi în cazul Cupei Banatului la Gătit.

Cum am ajuns la Campionat am făcut cunoştinţă cu Chef Alkobi Moshe, unul dintre reprezentanţii Asociaţiei Bucătarilor din Israel, cel care vineri seară a pregătit o delicioasă paella cu fructe de mare – o interpretare cu iz de orient mijlociu a tradiţionalului preparat spaniol. Conţinutul tigăii este echivalentul a aproximativ 100 de porţii!

Paella cu fructe de mare pregătită de Chef Alkobi Moshe din Israel

Oferta de mâncare pentru vizitatorii evenimentului a fost formată în principal din preparate de grătar, însoţite te tradiţionalele garnituri de cartofi sau legume şi de câteva sortimente de murături de casă foarte gustoase. Nu am putut totuşi să nu remarcăm contrastul dintre mâncărurile vândute la tarabe şi minunăţiile pregătite de către cei înscrişi la Campionat, fie ei amatori sau profesionişti.

Tarabă cu mâncare la Cupa Polus la Gătit în Cluj

Şi apropo de minunăţii, ziua de sâmbătă a început cu expoziţia de artă culinară, preparate reci: platouri, antreuri, deserturi şi câte şi mai câte.

Expoziţie de artă culinară - secţiunea deserturi la standul Hotel Aro Palace Braşov

Deserturi tradiţionale israeliene pregătite de Chef Itsik Haliva

Deserturile pregătite de Diana Secară - locul 1 la secţiunea deserturi-amatori

Chifteluţe din cartofi umplute cu ou la standul Carrefour - secţiunea amatori

Echipa de bucătari a Hotel Unirea din Iaşi pregătind preparatele pentru jurizare

Chef Alkobi Moshe pregătind masa pentru jurizare

Marele câştigător al primei zile a fost fără îndoială restaurantul Marco Polo, cel care funcţionează în incinta Hotelului City Plaza din Cluj. Echipa formată din Chef Irina Ignat şi Chef Ioan Fatol şi-a adjudecat sâmbătă cupele a 5 din cele 6 secţiuni ale categoriei de profesionişti, plus Cupa Clasei de Preparate Culinare Reci.

  • Secţiunea Antreuri şi Platouri festive: picioruşe de prepeliţă cu rodii, creveţi în cuib de germeni, mousse de fois gras cu fructe, rulou de mahi mahi, supă de coadă de vită în crustă, gazpacho rose zmeură şi brânză de capră cu pere şi rozmarin (antreuri) şi somon afumat cu mantie de coriandru, halibut rafinat în mantie de morcovi, calmar umplut cu fructe de mare, sushi, feta în foi de praz şi coctail de legume (platou festiv)
  • Secţiunea Dulciuri: bavareze cu mentă, zabaione cu limbi de piersică, cupe cu spumă de ciocolată, pălării cu trufe delicioase, Rafaelo pe gelatină de mentă, ruladă delicată cu aromă de vanilie, lingou de ciocolată aromată cu anason
  • Secţiunea Creaţie: somon în mantie de legume şi ou de prepeliţă cu icre
  • Secţiunea Meniu Alternativ: trilogie de foie gras, prepeliţă şi piept de raţă, supă Udon, Red Snaper aromat cu ghimbir, Cerb Carpatin cu aromă de pădure, spumă de ciocolată cu coacăze roşii, gelatină de portocale cu cremă Chantilly
  • Secţiunea eno-gastronomie (asocierea preparatelor cu vinuri)

Stand restaurant Marco Polo City Plaza Cluj

Stand restaurant Marco Polo Hotel City Plaza Cluj

Stand restaurant Marco Polo Hotel City Plaza

Ziua de duminică a adus o competiţie mult mai strânsă, cupele secţiunilor de la clasa Gătit în Aer Liber fiind împărţite după cum urmează:

  • Secţiunea Grătar: Chef Itsik Haliva
  • Secţiunea Plită: Complex Hotelier Unirea din Iaşi

Jurizarea preparatelor pregătite de echipa Hotel Unirea din Iaşi

  • Secţiunea Ceaun: Echipa Serbiei
  • Secţiunea Creaţie: Chef Nisso Biadsa

Chef Nisso Biadsa câştigătorul secţiunii creaţie

Chef Nisso Biadsa câştigătorul secţiunii creaţie

  • Cupa Clasei: Chef Itsik Haliva

Chef Itsik Haliva câştigătorul secţiunii Grătar şi al Cupei Clasei Gătit în Aer Liber

  • Cupa Etapei Polus Center Cluj: Complex Hotelier Unirea din Iaşi

Echipa Complex Hotelier Unirea Iaşi câştigătorii Cupei Polus Center la Gătit

Pe toată durata campionatului, concurenţii nu s-au întrecut doar între ei, ci au încercat de asemenea să implice publicul în eveniment. Astfel, clujenii au avut parte de câteva gastro show-uri în care maeştrii bucătari prezenţi la eveniment au pregătit în faţa lor reţete din bucătăriile restaurantelor pe care le conduc. Printre acestea:

  • Chef Jyrki Yli-Uotila, Finlanda: Medalioane de ren în sos de hribe şi clătite cu sos de mere şi merişoare

Gastro Show Jyrki Yli-Uotila - Medalioane de ren în sos de hribe

Gastro Show Jyrki Yli-Uotila - Medalioane de ren în sos de hribe 2
Gastro Show Jyrki Yli-Uotila - Medalioane de ren în sos de hribe 3

Gastro Show Jyrki Yli-Uotila - Clătite finlandeze cu sos de mere şi merişoare

Gastro Show Jyrki Yli-Uotila la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber

Gastro Show Jyrki Yli-Uotila - Medalioane de ren în sos de hribe 4

Gastro Show Jyrki Yli-Uotila - Clătite finlandeze cu sos de mere şi merişoare 2

  • Chef Irina Ignat şi Chef Ioan Fatol, restaurant Marco Polo, Hotel City Plaza Cluj

Gastro Show Chef Irina Ignat si Chef Ioan Fatol City Plaza Cluj

Gastro Show Chef Ioan Fatol ruladă din piept de pui cu orez şi ciuperci
Gastro Show Chef Irina Ignat şi Chef Ioan Fatol - ruladă din piept de pui cu orez şi ciuperci

  • Gastro Show echipa Israelului: paella cu pui şi fructe de mare

Gastro Show echipa Israelului - paella cu pui şi fructe de mare

Gastro Show echipa Israelului - degustarea publicului

  • Sesiune de gătit duplex Chef Uros Urosevic (Serbia): medalioane din file de porc cu prune uscate flambate în şliboviţa cu garnitură de legume la grătar şi Spiros Dimitriou (Cipru): pui cu rozmarin şi salată de vinete şi feta, salată tzatziki şi salată cuscus.

Gastro Show Chef Uros Urosevic - medalioane din file de porc cu prune uscate flambate în şliboviţă

Gastro Show Ched Uros Urosevic - medalioane din file de porc cu prune uscate şi legume la grătar

Gastro Show Spiros Dimitriou - pui cu rozmarin la grătar

Gastro Show Chef Spiros Dimitriou - pui cu rozmarin la grătar şi salate de cuscus, vinete cu feta şi sos tzatziki

  • Nelipsitul Uica Mihai, mereu pus pe şotii, a pregătit un tur culinar al României în care mâncărurile tradiţionale ale fiecărei regiuni istorice au fost prezentate atât juriului cât şi spectatorilor

Uica Mihai - Turul gastronomic al României la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber de la Cluj

Uica Mihai prezentând mâncăruri tradiţionale din Dobrogea juriului

Nu în ultimul rând, Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber a însemnat şi realizarea unui record de stifado – peste 1700 de porţii fiind gătite de către Chef Tibi Kiss şi echipa sa, spre deliciul spectatorilor prezenţi în weekend în parcarea Polus Center din Cluj.

Record stifado de porc la Campionatul de Gătit în Aer Liber la Cluj realizat de Chef Tibi Kiss

Acestea fiind spuse, sperăm să vă putem relata şi de la ediţia din octombrie a Campionatului, care va avea loc în Bucureşti. Noi unii ne-am făcut poftă de mâncare pentru o lună la câte bunătăţi am văzut şi gustat, tocmai de aceea recomandăm cu mare căldură acest tip de evenimente şi felicităm încă o dată organizatorii şi participanţii!

Comentarii

Avatar

liana10

15 September 2011 at 2:24

Ce mi-ar fi placut sa fiu si eu pe-acolo… 😉

Avatar

mihai

8 September 2012 at 8:59

ouale de prepelita in stil scotian pe cuib de cartofi au fost pregatite de echipa Carrefour Cluj, care au avut si alte preparate super!

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul