Biban roșu întreg gătit în stil „braai” de Gordon Ramsay

Printează | Email

Pentru că recent v-am povestit despre aventurile culinare ale lui Gordon Ramsay în Africa de Sud, am revenit să vă propunem o serie de rețete, după vizionarea primului episod. Bibanul roșu ne-au cucerit papilele gustative încă de la vizionare și urmează să le și punem la încercare în bucătărie și vă dăm de știre unde îl găsim de achiziționat la noi în țară.

Gătitul afară la „Braai” este o parte integrală a culturii sud-africane, iar în acest preparat se văd influențele puternice ale popoarelor Zulu, olandez, englez și indian care se combină în această bucătărie tradițională.

South Africa – Chef Zola Nene (L) observă cum Gordon Ramsay acoperă peștele prăjit cu ushatini, o combinație de ceapă și roșii. (National Geographic/Jon Kroll)

Condimentele braai scot în evidență aromele distincte ale bibanului roșu, iar gustul dulce-amărui al portocalelor maimuței se combină cu mierea și zahărul brun în sosul chutney pentru bibanul roșu.

Număr porții:

4

Timp pregătire:

Timp gătire:

Timp total:

Ingredinte

Condimente pentru braai:
1 lingură praf de usturoi
1 linguriță de ardei roșu
1 lingură de boia de ardei afumată
1 linguriță de coriandru măcinat
1 linguriță de chimen măcinat
1 linguriță de piper negru măcinat
1 mână de frunze de coriandru, tocate
Ingrediente pentru pește:
4 bibani roși întregi, eviscerați, curățați de solzi și branhii
1 ceapă roșie, tăiată în cubulețe mici
2 ardei serrano, tăiați în cubulețe mici
2 roșii, tăiate fin în cubulețe
sucul și zeama de la o limetă
sare, după gust
Ingrediente pentru sosul Chutney din portocalele maimuței :
1 ceapă, tăiate fin în cubulețe
o bucată de ghimbir, curățat și dat pe răzătoare
1 lingură de unt brun
1 lingură de miere
¼ cană de oțet din vin roșu
6 portocale ale maimuței, doar fructul, semințele se îndepărtează*
2 linguri de ulei vegetal
sare kosher, după gust

Instrucțiuni

Metodă de preparare pentru braai

  • Se asezonează peștele pe interior și exterior cu condimentele pentru braai.
  • Se pune peștele pe grătar; pentru a preveni lipirea, peștele nu se mișcă înainte ca pielea să înceapă să devină crocantă și să formeze crustă.
  • Se întoarce peștele cu grijă și se gătește până carnea devine crocantă.
  • Se taie 2 limete în jumătate și se prăjesc pe grătar; se lasă deoparte.
  • Între timp, se pregătește un sos amestecând coriandrul, ceapa, ardeii, roșiile, sucul de limetă, coaja de limetă și sare.
  • După ce peștele s-a prăjit frumos și s-a copt înăuntru, se așază pe un tocător mare din lemn.
  • Se acoperă cu sosul pregătit și se servește cu sosul chutney din portocalele maimuței și felii de limetă prăjită.

Metodă de preparare pentru sosul Chutney din portocalele maimuței

  • Într-o tigaie, se sotează ceapa în ulei până devine translucidă, cu atenție pentru a nu se arde; se asezonează cu sare.
  • Se adaugă în tigaie ghimbirul dat pe răzătoare și se continuă gătirea până ghimbirul și ceapa eliberează un miros plăcut.
  • Se adaugă zahărul brun și mierea.
  • Se adaugă în tigaie oțetul din vin roșu și se lasă să fiarbă până se topește zahărul.
  • Se adaugă portocalele maimuței și se gătește la foc mic timp de 2-3 minute, până se combină aromele.
  • Se servește alături de peștele la grătar.

* Portocalele maimuței pot fi înlocuite cu orice tip de portocale.

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul