Rețetă de tort cu morcovi sau carrot cake

Printează | Email

A venit toamna, acoperă-mi inima cu un … tort cu morcovi. 😊) O prăjitură numai bună pentru acest sezon, care nu prea are mare legătură cu morcovii în sine – deoarece aceștia abia se simt, ei doar contribuie la prospețime și culoare. Tortul cu morcovi însă este destul de ușor de făcut și este de-li-cios! Haidați la treabă!

Ingredientele sunt pentru un tort cu diametrul de aproximativ 20-22 cm (un singur ”etaj” de cremă).

tort morcovi sau carrot cake

Număr porții:

8

Timp pregătire:

30 min

Timp gătire:

30 min

Timp total:

1h

Ingredinte

Blatul pentru tortul de morcovi:
250 g făină
100 g zahăr alb
50 g zahăr brun
3 ouă
100 ml lapte
130 ml ulei vegetal
200-300 g morcovi cruzi rași
Opțional: merișoare, nuci (nu ft multe, ca să poată crește aluatul)
1 lgiță praf de copt
1 lgiță bicarbonat de sodiu
2 lgiță scorțișoară
1 lgiță rasă de nucșoară
1 plic zahăr vanilat (sau zahăr caramel, și acela e ft bun)
1 praf de sare
Cremă:
400 g cremă de brânză (recomandare: Philadelphia)
200 g mascarpone
100 g unt moale ținut bine la temperatura camerei
150 g zahăr pudră
2 lgiță esență de vanilie

Instrucțiuni

Preîncălziți cuptorul la 180 grade, căldură sus și jos dacă e cuptor electric.

Pregătiți ingredientele uscate și cele umede:

  • Radeți morcovii pe ochiul mediu al răzătoarei;
  • Amestecați bine făina cu praful de sare, bicarbonatul de sodiu și praful de copt, scorțișoara și nucșoara, zahărul vanilat;
  • Mixați ouăle cu zahărul brun și zahărul alb în alt vas, apoi adăugați uleiul și mai mixați un pic până se incorporează totul. Notă: se poate și cu un tel, dar prefer ca ouăle să fie bătute bine și aerate cu mixerul;
  • Cu un tel, adăugați treptat amestecul uscat de mai sus, cu făina, și amestecați din nou până se combină toate într-un amestec solid. Adăugați laptele și continuați, pentru a-l face un pic mai lichid;
  • Introduceți și morcovii în amestec, și merișoarele sau nuca dacă ați optat pentru acestea.

Când amestecul e gata, turnați-l într-o tavă tapetată cu foaie de copt și introduceți în cuptorul cald, pentru aproximativ 30 de minute. Atenție! Cuptoarele pot fi diferite, așadar recomand verificarea din când a prăjiturii (după 20 min măcar), faceți teste cu scobitoarea pentru a vedea dacă s-a copt suficient.

După ce s-a copt, lăsați prăjitura la răcit, deoarece blatul trebuie tăiat în două ca să inserați crema, și nu merge nici tăiat blatul cald, și nici crema în blat cald. În caz că nu a ieșit super drept capacul tortului, nu vă faceți griji – se poate rezolva.

Opțional: Am umezit blaturile pentru a mă asigura că nu va ieși tortul de morcovi prea uscat, și anume după ce le-am tăiat, am stropit cu câteva lingurițe de apă și zahăr, până s-au înmuiat în blat.

După ceva timp de răcit, vă puteți apuca de cremă – mixați toate ingredientele laolaltă într-un bol și gata.

Notă: mi s-a întâmplat în alte dăți ca untul să nu se topească frumos în crema de brânză și să rămână mici cocoloașe. Ca să evit asta, am început prin a mixa doar un pic din unt cu restul de cremă, și dacă am văzut că așa se comportă, am renunțat la unt. Crema e bună și așa doar cu mascarpone și Philadelphia. De asemenea, dacă vi se pare prea nedulce, mai puteți adăuga zahăr pudră.

La final, tăiați blatul pe din două, puneți cremă la mijloc, acoperiți, puneți ”capacul”, acoperiți din nou cu cremă și puteți să-l lăsați ori așa ”naked”, ori să-l decorați cu ce doriți. Eu una am rumenit niște nuci și migdale tăiate în zahăr caramelizat și le-am pus repede deasupra – îi dă o aromă deosebită. 😊 Iar ce ziceam de capac, dacă nu a ieșit unifiorm: puteți tăia excedentul de aluat și fărâmița deasupra prăjiturii, printre alte decorațiuni.

Sper să încercați acest tort de morcovi și să-mi spuneți cum vi s-a părut. 😊

Tot în aceași tematică puteți încerca varianta de tort de morcovi cu cremă de Earl Grey, de la Flavor Tailors.

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul