Subteranul

Subway
Budapesta

Cei din UK au “Underground”-ul fără de care nu şi-ar imagina existenţa, francezii au metro-ul, termen ce l-am adoptat şi noi francofili din fire. În State au ceva ce numesc “Subway”, însa nu despre acel Subway am de gând să povestesc.

La noi înca nu există franciza, însa parcă aş prefera să văd fast-food-uri Subway prin gările noastre în locul Fornetti-ului sau a sandwich-ăraielor lâncezi ce îmbie studenţii la potol şi negociere cu naşul în ideea unui buget recalculat.

S-a întâmplat în Budapesta, cu o ora înainte să ies pe autostradă la autostop. Cred că e destul de clar care mi-a fost bugetul, aşa că nu o să insist. O terasă îngustă şi timidă pe Vaci Utca, centrul Budei. Înauntru 4 tineri după o tejghea ce cred că putea fi bine păstorită de una bucată tanti bărbată, cum sunt eu obişnuit să văd prin locuri de gen.

Faini oamenii, însa aveau ceva probleme cu “inglişul”. Meniurile afişte doar în maghiară şi hint-uri despre ce ar fi în sandwich-uri în poze frumos lucrate. Preţuri ce nu recomand să le converteşti nici în euro, nici în lei, nu de alta, dar poate pleci nemâncat.

Hotărându-mă la un Subway Club extra (fudul nume, huh?), se pune Atilla Jr. cu mănuşile în mână la ales baghete. Ai două opţiuni: 15 cm sau 30 (la pretul de 1+1/2). Poate complexat de dimensiunea stass 15, mă arunc flămând la o baghetă de 30, simplă (fără oregano, caşcaval cheddar sau alte nebunii).

De la stânga la dreapta tejghelei, ingrediente cu care poţi prepara cam orice sandwich iţi trece prin cap. Cărnuri, paste, brânzeturi, sosuri, multe legume şi chiar fructe. Toate nesimţit de proaspete. Tu alegi ce iţi pune omul în baghetă. Un fel de mancare do-it-yourself, însă cu mâinile lor 🙂

Cinci minute mai târziu şi după o reprezentaţie de grijă pentru aranjarea demnă a ingredientelor (cum încă n-am mai văzut până acum) aveam în faţă monstrul! Căptuşit cu caşcaval, cu felii de şunca York ce se înghesuiau spre margine, tratat cu roşii, ardei gras şi dacă tot eram la vecinii aprigi, ceapă a dracului de iute. Nu am scăpat atât de uşor: piept presat de curcan şi felii subţiri de carne de vita în completarea unui fel de mâncare din care cu greu am mai putut distinge arome individuale.

30 de centimetri. Mai mare decât franzela de toate zilele. Primul gând a fost simplu: jumate aici să nu par mitocan mâncând cu poftă pe stradă printre cârdul de turişti japonezi ce tocmai trecea bliţuind din toate unghiurile orice gură de canal; jumate la marginea lui M5 servit din mâna ce nu tre’ să stea întinsă spre şosea.

Nu m-a lăsat inima! Am stat 10 minute şi am băgat ca un disperat în mine, mai-mai că i-am speriat pe saracii comeseni: oameni din toate categoriile sociale, în mare majoritate străini, oameni ce făcuseră din câte am înţeles o pasiune pentru sandwich-urile Subway. Se vedea că nu intră pentru prima oară în “subteran” după papa, şi asta nu doar datorită felului în care comandau.

Pe când cu sandwich-uri şi servire d-asta şi pe la noi, nu îmi permit să îmi dau cu părerea. Până acum puţine au fost localurile care să mă surprindă atât de placut. Bufetul ăsta simplu bate oricând tarabele de carton ce înalţă aburi de shaworma prin ţara lui Ţepeş.

Vă las! Au trecut deja 16 ore, am ajuns între timp acasă după peripeţii la autostop, şi parcă mi s-a făcut puţintel foame 😀

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Subway

Adresă:
Oktogon 4., Budapest 1066
Telefon:
Website:

[…] local în care-ţi poţi configura singur sandwich-ulurile, ceea ce îmi place. Ok, nu îmi place Subway-place, dar totuşi e […]

[…] sibiu. Amândouă au arătat foarte bine, ingredientele proaspete facându-mă să mă gândesc la primul local despre care am scris – Subway din Budapesta. Deci se poate şi la […]

Comentarii

Radu

25 June 2009 at 21:25

Fain proiect baieti (sau fete) 🙂

O sa va urmaresc peripetiile gurmande. Daca veniti prin Paris, da-ti un mail si mergem la o branza puturoasa 🙂

    Infidel Gastro

    25 June 2009 at 21:33

    Mulţumim Radu,

    Apreciem invitaţia, însă ai grijă ce îţi doreşti: s-ar putea să apărem la uşă 😀

    Gură Mare

    26 June 2009 at 23:50

    Cioc-cioc… sunt la usa! 😀

    Andrei

    29 June 2009 at 10:53

    Mah Radu mie mi se pare ca ai mancat branza din aia doar ca sa scrii pe blog :p Cam strambi din nas in ultima vreme cand auzi de ea sau o simti prin preajma.
    Pe de alta parte cred ca ai putea scrie romane despre vietnamezi, turci, chinezi si greci cu restaurante de 4 mese pe 3mp 😉

    Horia

    1 July 2009 at 2:28

    Eu unul nu m-as atinge de branza aia puturoasa. Tot timpul am senzatia ca e vie. Mai degraba un croissant dimineata la cafea.

Andrei

29 June 2009 at 10:49

Bun proiect pe o tema delicios de excelenta :p
Chiar ieri am pasit si eu pentru prima oara intr-un subteran de Lyon. Ce-i drept avea preturi frantuzesti si o coada la fel de frantuzeasca pe acolo, insa “subteranul” de 30cm impartit la doi oameni a meritat asteptarea 😀

Bafta!

Susi

20 July 2009 at 18:10

apropo de subways din uk, they rock my world, cand ma grabesc :), si cel mai nou sub e reggae reggae chicken breast yummyyyy…au si un link destul de funny, unde poti sa inveti jamaican :)) uite aici asa de fun 🙂 http://www.subway.co.uk/reggae/default.html

    Infidel Gastro

    20 July 2009 at 18:20

    Genial Susi! Absolut genial! Mulţumim mult pentru link 😀

Susi

22 July 2009 at 18:09

😀 😉

mintzu

23 July 2009 at 12:00

f fain articolul. Am auzit si eu de “subteranul” asta de la amicul Vorpek but never taste their goodies 🙂 Dar se pare ca e musai:)

Vlad

6 September 2009 at 19:50

Da, intr-adevar este un fast food bun.
Totusi este mai scump fata de ce poti gasi prin oras (indiferent de orasul in care sunt prezenti) la aceeasi bani.
Diferenta o fac preparatele pe care le au.
Dar este un fast food asa ca…nu o poti trece la experiente culinare deosebite.

Gabi

9 November 2010 at 12:28

Asa, de curiozitate, cam cat a costat minunatia prin meleagurile hune? Nu de alta dar imi plac sandwich-urile de la Subway la nebunie, iar in state era cam cel mai ieftin lucru ce-l puteai manca – $5 Footlongs (adica 30 cm)

    Infidel Gastro

    9 November 2010 at 12:33

    Pe la 1300 de forinţi erau cele de 30, deci undeva la $6. Mai scumpeanu, dar merită toţi banii.

RepublikaBanat

18 November 2010 at 20:40

Out of topic! In Timisoara am descoperit de ceva vreme langa Apele Roamane(Institutul de Sudura,Mihai Viteazul)Braseria Monsieur.Nu-i bai ca nu-i braserie,da’ fac copii aia de acolo niste sandwich-uri tare faine,si mai alesc fresh(cu legume legume!)

    Infidel Gastro

    19 November 2010 at 11:16

    Ne recomanzi să încercăm ceva în special?

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul