Fez Mangal şi covorul zburător

Fez Mangal
Londra

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu întotdeauna mi-am dorit să am un covor zburător, sau măcar nişte conduri ca ai lui Muc cel Mic. Pentru ce? Ca să zbor cu ele până în Turcia şi să le mănânc toată mâncarea!! Aţi intuit bine, nu am covor şi nici conduri, dar am altceva mult mai bun: Fez Mangal*.

De când am descoperit Fez Mangal acum mai mult de 1 an, sunt foarte fericită că nu am covor! De ce?! Din două motive: pentru că nu mai am neapărată nevoie să zbor ca să găsesc mâncare turcească (ajunge să merg 10 minute pe jos, de acasă) şi pentru că oricum nu s-ar mai ridica de pe pământ după o masă copioasă la Fez 🙂

Ne-a luat ceva vreme să ne hotărâm să intrăm la Fez Mangal, dar ce bine că am intrat!

Nu e cel mai elegant restaurant, dar simţi totuşi o uşoară mireasmă orientală şi n-ai cum să nu rămâi impresionat de hota impunătoare, mirosul de grătar pe cărbune şi de amabilitatea turcilor care te servesc. Eşti de asemenea impresionat de pozele de pe pereţi, pe care le-ai observat cu coada ochiului, îndreptându-te spre masă: Boris Johnson (primarul Londrei), Orlando Bloom… Wow!

tabbouleh

Am fost de multe ori la Fez Mangal (am aflat că Fez în turcă înseamnă evident fes 😀 şi că Mangal vine de la tipul de grătar/cărbunele pe care este pregătită mâncarea – asta în cazul în care existau dubii) şi nu am fost niciodată dezămăgiţi.

O să gasiţi aici: Mezze turceşti, Doner kebab, Shish kebab şi minunăţii neîntâlnite, de noi, până aici ca: Beyti, de miel sau pui şi Yogurtlu Beyti, de asemenea de miel sau pui.

Trebuie să menţionez însă, că atât Beyti cât şi Yogurtlu Beyti sunt variantele lor personale, londonizate cred şi nu ceea ce am mâncat eu sub acelaşi nume la Istanbul.

Pentru lacto-peşte-vegetarieni (hmm?!?) servesc un peşte minunat cu orez şi salată turcească, sau frigărui vegetariene.

Nu ai cum să nu iubeşti platoul pentru doi cu: hummus cremos stropit cu ulei măsline, cacik-ul răcoritor (salată de castraveţi cu iaurt şi mentă), tabbouleh şi picanta acili ezme (salată picantă cu roşii, ardei gras, verdeaţă şi condimente).

hummus

acili_ezme

E posibil, ca acili ezme să pară destul de picantă unui novice, dar alături de pâinica subţirică (îi spune “Turkish flat bread”, care se pare că s-ar cam traduce lipie… deşi nu e exact ce consider eu lipie) şi caldă cu care este servită, se îmbunează şi devine chiar plăcută.

flatbread1

Recunosc că avem uneori tendinţa de a ne sătura cu acest starter, dar asta nu ne împiedică să comandăm, de fiecare dată, şi felul doi.

De data asta, eu şi Mr. M am luat “Yogurtlu lamb beyti”, care este o treabă absolut senzaţională! Şi credeţi-mă absolut toată lumea (prieteni, familie) a fost de acord cu noi!

Yogurtly lamb beyti este, ce să mai, o comoară pentru gurmanzi: pâinica proaspătă uşor îmbibată într-un sos de roşii reprezintă baza acestui preparat, deasupra vin bucăţele suculente de carne de miel (care a fost în prealabil tocată şi amestecată cu condimente secrete) preparate la grătarul cu cărbuni. Şi asta nu e tot! Carnea este acoperită cu o lingură zdravană de iaurt cremos, verdeaţă şi un sos uşor picant. E delicios!

yogurtlu_beyti

Nu am fost singuri la Fez Mangal cu ocazia asta, ci cu un prieten, iar el a ales să mănânce peşte, şi anume: plătică (cel puţin aşa am găsit eu că se traduce: “Sea Bream”). Peştele a venit extrem de bine gătit, cu dunguţe apetisante şi gustul acela de peşte fript, care îţi aduce aminte de mare, soare…(doar că eram la Londra…deci nicio şansă de aşa ceva în noiembrie). Împreună cu peştele vine o salată turcească: morcov ras, varză roşie uşor murată, rocket (rucola, arugula..dacă ştiţi numele în română vă rog să îmi spuneţi şi mie!), garnisită cu o jumătate de lămâie şi stropită cu ulei de măsline; plus un orez impecabil. Ce să mai dacă vrei să mănânci gustos, sănătos şi fără carne asta e de departe cea mai bună alegere.

seabream

Există şi desert la Fez: Baklava, pe care o cumpără din nordul Londrei, de la nişte patiserii turceşti, unde ne-am propus şi noi să ajungem curând.

Nu ezitaţi deci să intraţi la Fez Mangal şi dacă descoperiţi că în spatele restaurantului stau ascunse covoare zburătoare, vă rog să îmi daţi de ştire! 😉

*Fez Mangal: 104 Ladbroke Grove, London, W11 1PY.

Nu servesc alcool, dar au o politică de BYO (“bring your own”), ceea ce puteţi face de la magazinul de lângă, şi pentru că sunt simpatici nu au aşa numita “corkage fee” (un fel de taxă pe desfăcut sticla).

http://www.fezmangal.co.uk

Preţ, pentru două persoane: aprox £25 pentru 1 starter “to share” şi 2 feluri principale, plus băuturi (adica cico/apă sau un ceai de mentă cu mentă naturală).

Serviciul nu este inclus pe notă.

Imagini copyright Betty Boeuf @Flickr

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Fez Mangal

Adresă:
104 Ladbroke Grove, Londra
Telefon:
Website:

[…] This post was mentioned on Twitter by Alex Albu, FoodCrew. FoodCrew said: Un pont culinar pentru cei care au ajuns sau vor ajunge în Londra – Fez Mangal, mâncare turcească la superlativ http://bit.ly/hsJb5E […]

[…] zilei la 19.9 lei. Suna binișor. M-am oprit să văd despre ce e vorba și am văzut că e un restaurant turcesc pe nume Saray. Deja suna și mai […]

Comentarii

Gigel

27 November 2010 at 18:04

Uau, sunt cele mai bune poze pe care le-am vazut pana acum pe foodcrew. Dupa descriere cred ca e si cel mai bun loc care apare pe foodcrew pana acum. Mersi!

    Betty Boeuf

    27 November 2010 at 19:20

    Multumesc :). Chiar e un loc extraordinar si ieftin pentru Londra.

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul