Prânz turcesc pe Lipscani

Restaurant Saray
București

Fiind în București cu ceva treabă în zona Victoriei, am zis să dau o fugă prin Centrul Vechi pentru a-mi astâmpăra foamea. Am luat-o pe Lipscani și m-am uitat în stânga și în dreapta să văd dacă mă tentează ceva. Am trecut pe lângă City Grill, care era pe dreapta și mi-a atras apoi atenția un panou mare care promova meniul zilei la 19.9 lei. Suna binișor. M-am oprit să văd despre ce e vorba și am văzut că e un restaurant turcesc pe nume Saray. Deja suna și mai bine!
restaurant saray bucuresti

Până să mă dezmeticesc eu bine a venit un ospătar și m-a invitat subtil să poftesc înăuntru și să iau loc la masă. Se pare că terasele de pe Lipscani au mai nou un aer occidental, o abordare comercială, fiecare din ele având un ospătar care stă la pândă și “agață” trecătorii.

Am intrat și m-am așezat la o masă pe terasă, studiind apoi meniul de prânz să văd ce aș putea comanda.

M-am oprit asupra a două preparate fără carne:
Ezme: zacuscă turcească picantă
– Imam Bayildi: vânătă la cuptor cu legume gratinată cu cașcaval

meniu de pranz restaurant saray

Zacuscă turcească picantă avea roșii, ardei gras, verdeață, precum și chilli. Deasupra era un sos dulceag, pe care nu reușeam să îl identific, așa că l-am întrebat pe ospătarul ce m-a servit (care, apropo, era mai degrabă un copilandru, decât un om mare!). Acesta nu a știut să îmi dea un răspuns, însă a spus că revine. S-a întors numaidecât de la bucătărie cu lămurirea: era sos de rodii.  Cu toate că sunt destul de obișnuită cu mâncarea picantă, această zacuscă a fost la nivelul maxim de iuțeală. Per ansamblu a fost un aperitiv bunicel, dulceața sosului de rodii mai îmbunând puțin picănțeala.

ezme zacusca turceasca

Dacă zacusca a venit repejor, pentru felul doi a trebuit să aștept nițel. Nu a durat mult, totuși. Preparatul a fost servit chiar în vasul ce fusese introdus la cuptor, lucru care mi-a plăcut. Era foarte fierbinte, așa că nu am putut să mă înfrupt numaidecât, în ciuda foamei.

Imam Bayildi e o mâncare de vinete la cuptor cu ciuperci și cașcaval. Gustul a fost bun. Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost excesul de ulei, mâncarea fiind cam unsuroasă. Lipia nu este inclusă în meniu, alt punct minus, fiindcă la această mâncare chiar aș fi avut nevoie de pâine.

imam bayildi

vanata la cuptor

vanata la cuptor cu cascaval

Când a venit vremea desertului am așteptat cu nerăbdare, visând la o bunătate în stil turcesc, care să mă îndulcească și să împace gusturile de dinainte. Recunosc că am fost puțin dezamăgită (un pic mai mult, de fapt) când am văzut că desertul constă în pepene roșu. Nu am ce să îi bag de vină acestuia, care a fost bun și dulce, doar că era departe de așteptările mele.

pepene rosu

Parcă citisem undeva că meniul includea și ceai din partea casei. Nevăzând niciun semn din partea ospătarilor în acest sens, l-am tras pe copilandru de mânecă și l-am întrebat. S-a conformat și a venit cu ceaiul, un pahar de ceai negru, neîndulcit. Nu prea știu eu bine ce fel de ceai se bea în Turcia, dar mă gândeam la cel de mentă, care știu că se bea în țările magrebiene.

ceai negru

Am achitat nota de plată (20 de lei) și am plecat, cu sentimente amestecate. Mâncarea a fost sățioasă, cu 3 feluri de bucate, așa cum suna promisiunea lor. Totuși, am fost dezamăgită că lipia nu era inclusă, deși ambele preparate aveau nevoie de așa ceva pentru a fi savurate mai bine. Cu toate că interiorul restaurantului e drăguțel, baia mi s-a părut dezolantă, desprinsă dintr-un alt film. Nici de servicii nu am fost foarte încântată, servirea a fost promptă și atât. În plus, m-a șocat puțin și prezența copilandrului ospătar.

Când am plecat, am răsfoit meniul stufos de la intrare, care îl îmbie pe trecător cu o mulțime de preparate și explicații despre bucătăria turcească. Eu știam doar că încercasem un gust picant, apoi unul sărat și unsuros, îndulcit ușor de o felie de lubeniță și un pahar de ceai, pentru ca în final să îmi dau seama că gustul final e amărui.

Deși nu sunt o mare cunoscătoare, am așteptări mai mari de la gastronomia turcească. Prin urmare, consider că Saray poate fi un local care atrage prin eticheta de restaurant turcesc, prin locația centrală, oferta de prânz la 2o de lei cu desert inclus, dar pentru mine a fost o mică țeapă. Sau poate nu am comandat eu ce trebuie?!

meniu saray restaurant

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Restaurant Saray

Adresă:
Str. Lipscani nr: 21 Sector 3, București
Telefon:

[…] e să fiu foarte obiectivă, e un loc care s-ar încadra cam la nivelul trei în materie de restaurante. Însă ajunge totuși la cinci prin simplul fapt că e altceva. Ai […]

Comentarii

Koray

22 January 2015 at 23:12

Saray a facut imagina nou, foarte modern curat mancare fbun muzica live

Laurentiu

5 February 2015 at 13:39

Foarte bun raport pret calitate. Trebuie sa stii ce sa ceri. Eu am fost foarte multumit si am incercat mai multe feluri in diferite zilei. Mielul e miel si proaspatul e proaspat.

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul