Cafea şi brânzeturi în Ucraina. Ziua vinului la Chişinău.

Ziua Naţională a Vinului la Chişinău

O ţară cu podgorii întinse şi dealuri mângâiate de soare blând nu poate să nu se laude cu vinurile ei. În acest an, sărbătoarea vinului din Moldova are loc cu o săptămînă mai devreme fata de anii anteriori, timp de două zile, pe 6 şi 7 octombrie – asta pentru că este o ediţie anivesară. De 10 ani, în cea de a doua duminică a lunii octombrie, moldovenii îşi prezintă cele mai bune vinuri locale şi se mândresc cu podgoriile lor: „Vadul lui Traian” − vinuri produse în sudul ţării, „Ştefan Vodă” − în sud-est, „Codru” − în centrul Moldovei şi „Bălţi” − la nord. Pe lângă vinul bun puteţi să gustaţi şi cele mai bune mâncăruri locale: zama de pui, borş, tocăniţe, mangea din carne de berbec, tăiţei cu carne de pasăre, plăcinte. Dacă vă lăsaţi purtaţi de arome veţi descoperi uşor Centrul Internaţional „Moldexpo”, acolo unde are loc sărbătoarea vinului.

Şi dacă tot ajungeţi pană la Chişinău, porniţi spre sud iar la 20 de kilomtri depărtare veţi descoperi Mileştii Mici, o localitate faimoasă pentru colecţia sa de vinuri. Cele un milion şi jumătate de sticle de vin care se află aici au intrat în cartea recordurilor drept cea mai mare colecţie de vinuri din Europa. Pivniţele de la Mileştii Mici sunt cel mai mare complex de acest fel din lume şi se întind pe 250 de kilometri, prin fostele galerii ale unei exploatări de calcar. Pivniţele de aici sunt lăudate de specialişti internaţionali pentru umiditatea şi temperatura perfecte pentru păstrarea şi maturarea vinurilor.

Cafeaua perfectă se pregăteşte la Lviv

Festivalul Cafelei acaparează timp de 3 zile oraşul şi aduce cei mai buni baristas în faţa turiştilor. Specialiştii în prepararea şi decorarea cafelelor vor pregăti cele mai bune băuturi tari sau decofeinizate, cu parfum de scorţişoară sau brandy, atât la standurile de pe stradă cat şi în cele aproape 700 de cafenele cu care oraşul Lviv se mândreşte. În plus, reprezentanţii brandurilor de cafea participante la festival vor aduce în faţă proprii baristas care se vor întrece în competiţia celor mai buni baristas din Ucraina. Cele trei zile de festival, între 28 şi 30 septembrie, sunt un răsfăţ pentru cei care caută cafea rafinată adusă de pe alte continente, mirosul boabelor proaspăt prăjite şi combinaţii unice de sortimente scumpe. Puteţi participa la votarea celei mai bune cafele din oraş sau la evenimentele caritabile ce au loc pe parcursul festivalului. Toate ştirile despre ceea ce se petrece în cadrul sărbătorii le puteţi găsi într-un ziar special tipărit în aceste zile de către organizatori (“На каву до Львова” – “O ceaşcă de cafea în Lviv” ), pe care îl veţi găsi gratuit la standurile din oraş.

O incursiune în tradiţiile ucrainene – Festivalul Brânzeturilor şi Vinurilor din Lviv

Concerte, târguri şi degustări. Aşa arată cel mai mare festival al toamnei din Ucraina, organizat în Lviv între 19 şi 21 octombrie. De secole, împrejurimile oraşului au fost ocupate de podgorii bogate, unde anual se produc sute de butoaie cu vin. Şi cum Lviv era pe vremuri un mare centru comercial, vinurile bune din toată lumea au trecut pe aici şi au deschis apetitul localnicilor pentru licoarea stoarsă din struguri. Lângă un vin bun se potriveşte perfect o brânză cu aromă puternică, aşa că pe mesele întinse de la festival îşi vor face loc brânzeturi locale, dar şi sortimente aduse din alte regiuni faimoase ale lumii: Franţa, Italia sau Ungaria.

Pentru cei care vor să guste şi să cumpere şi pentru acasă există mai multe târguri cu produse proaspete, iar dacă vreţi să învăţaţi să gătiţi delicatese tradiţionale puteţi lua parte la demonstraţii culinare şi la cursuri de gătit. Întotdeauna, o zi a festivalului este dedicată specialităţilor locale, iar una dintre ele este clătita cu brânză – syrnyk. Anul trecut, bucătarii din Lviv au pregătit pentru turişti o clătită uriaşă. Atmosfera este întreţinută de trupe populare, concerte de muzică clasică sau jazz şi de artişti ambulanţi care înveselesc străzile.

Sursă poza 1, poza 2.

Sursă articol: Carpatair Magazine no.23

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul